Alig van benne kalória, segíti az emésztést, csökkenti a vérzsírszintet: 8 étel kínai kelből

A kínai kel az egyik legegészségesebb élelmiszer, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni.

Kínai kel ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kínai kel, pe-tsai, az ázsiai gasztronómia egyik alapétele, és elfogyasztása számos jótékony hatással bír a szervezetre nézve, nagyon változatosan beépíthető az étrendbe.

A különleges káposztaféle tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, támogatja a fogyási folyamatokat, és segíti az emésztést, érdemes gyakran a menüre tűzni.

Kínai kelből készült ételek

A kínai kelben nagyon kevés a kalória, 100 grammja mindössze 16 kcal-t tartalmaz. Élelmi rostokban bővelkedik, amivel támogatja az emésztési folyamatokat, és táplálja a bél jótékony baktériumait is - a kiegyensúlyozott mikrobiom pedig az egészséges életmód és az alakformálás alapja is. Antioxidáns-tartalmának hála csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein, azaz az LDL-koleszterin-szintet, amit "rossz" koleszterinként, azaz vérzsírként aposztrofáltak. A változatosan felhasználható kínai kelkáposztát tehát érdemes rendszeresen fogyasztani, mutatunk hozzá pár hasznos receptet. 

A pikáns kínaikel-saláta egyszerűen elkészíthető, C-vitaminban gazdag fogás, mely akár könnyed ebéd vagy vacsora gyanánt is megállja a helyét. A rostokban bővelkedő egytálételt bármikor is fogyasztod, garantáltan hosszan eltelít.
A kínaikel-saláta nem csak egytálételként, hanem köretként is tökéletes választás akár natúr grillhúsok mellé. Magvakkal, dióval és gránátalmával is meg lehet bolondítani, amik értékes rostokkal és esszenciális zsírokkal látják el a szervezetet.
Főzve is isteni finom a kínai kel, tökéletes alapanyaga lehet egy vitamintányérnak, amiben paradicsom, karfiol, hagyma, akár avokádó is helyet kaphat. Kis olívaolajjal kend be a félbevágott káposzta oldalait, és 180 fokon előmelegített sütőben sütve 25 perc alatt süsd készre. Kívülről ropogós lesz, belül puha marad. Elég csak egy kis sóval, borssal fűszerezni.
A kínai kel stir fry, azaz rázva pirítva is elkészíthető, így diétás köretként vagy kalóriaszegény egytálételként szolgálhat. A nagyobb darabokra vágott káposztát olajjal kikent, forró serpenyőben, jobb esetben wokban folyamatosan, 3-5 percen át keverve pirítsd meg. Szokás fokhagymával, chilivel ízesíteni és szójaszószt is ráönteni.
Akárcsak a hagyományos töltött káposzta esetében, a kínai kelt is meg lehet tölteni. Fehérjében gazdag darált húst is lehet használni töltelék gyanánt, némi sóval-borssal fűszerezve, de akár húsmentesen, zöldségekkel is elkészíthető. Az edényben közepes lángon nagyjából 2-2,5 óra alatt fő készre.
A számos összetevőből álló ramen leves nagyon laktató fogás, melynek az egyik alapja a kínai kel. A különleges fogás egytálételként is fogyasztható, tekintve, hogy a fehérjében gazdag tojástól kezdve a gombán át egészen az újhagymáig dúskál a tápanyagokban gazdag élelmiszerekben.
A kínai kelből is épp úgy lehet főzeléket készíteni, akárcsak a kelkáposztából, és tökéletes feltétje lehet egy finom, sovány húsú sertéspörkölt. A főzelék amellett, hogy hosszan tartó jóllakottságérzetet okoz, rostokban is bővelkedik.
A különleges káposztaféle egyik legismertebb felhasználási módja a kimchi, amit koreai káposztasalátaként is szoktak emlegetni. A prebiotikumokban, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag erjesztett étel kitűnő savanyúság gyanánt, főételként, köretként rizzsel vagy tésztával, esetleg levessel fogyasztandó.

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük