Te jól csinálod? Ilyen a helyes kézmosás influenzaszezonban
Október 15. a kézmosás világnapja. Te tudod, hogy valójában milyen a helyes kézmosás?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis Ignác szülész-nőgyógyászként még az 1840-es éveken vezette be klinikáján a klórmészoldatos kézmosást, amivel fertőző betegségek terjedését előzte meg - és jelentősen csökkentette a gyermekágyi láz kialakulásának esélyeit.

Bár akkor még nem ismerték a baktériumokat - így elméleti megalapozottság hiányában az intézkedés Semmelweis számos kollégájának ellenállását váltotta ki -, az azóta eltelt évek őt igazolták. Október 15. a kézmosás világnapja.

Kórokozók vesznek körül

Lassan közeledik az 2013-as influenzaszezon, ideje jobban odafigyelni a hétköznapi higiéniára, hiszen a gyakori kézmosás mind a mai napig a legegyszerűbb és leghatékonyabb mód a fertőző betegségek terjedésének megállítására.

Kezeddel nap mint nap számos olyan tárgyat érinthetsz, amelyen hemzsegnek a kórokozók. Ilyenek lehetnek például a kilincsek, a kapaszkodók a buszon vagy villamoson, a kulcsok, de akár a saját mobiltelefonod is.

Élő szervezeten kívül is életképesek

Az influenzavírusok két óráig vagy akár ennél hosszabb ideig is képesek életben maradni az említett felületeken. A náthavírusok szervezeten kívüli életképessége pedig még ennél is jobb: a rhinovírusok és coronavírusok akár egy teljes napig is élnek és virulnak. Ha kíváncsi vagy, mi a különbség az influenza- és a náthavírusok között, kattints korábbi cikkünkre!

Így moss helyesen kezet!

Legkönnyebben a kéz segítségével terjednek a vírusok és baktériumok. Ha tehát hazaérsz, vagy beérsz a munkahelyedre, első dolgod legyen, hogy kezet mosol. Érdemes továbbá időről időre fertőtleníteni a gyakran érintett felületeket - kilincseket, billentyűzetet, villanykapcsolókat, mobiltelefont.

Csináld jól!

Fontos, hogy a kézmosás ne csak annyiból álljon, hogy a folyó víz alá tartod a kezed, mindig használj szappant is. Vizezd be a kezed, majd alaposan dörzsöld át folyékony vagy hagyományos szappannal - erre a műveletre szánj körülbelül 20 másodpercet.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Lényeges szempont, hogy ne csak a tenyeredet érje szappan, mosd meg külön minden ujjadat, és a körmök alatti területről se feledkezz meg. Végül a kézhát és a csukló alapos mosása is fontos. Ha meleg vízzel lemostad a szappant, papírtörlővel töröld szárazra a kezed, majd ezzel a papírtörlővel zárd el a csapot és fogd meg a kilincset. Utolsó mozzanatként helyezd a szemétkosárba a papírtörlőt.

Ezt is szeretjük