Véd az Alzheimertől, de károsíthatja a gerincet: a fizioterapeuta elmondta, milyen a jó testtartás kertészkedés közben

A kertészkedésnek sok előnye van, ám a rossz testtartás károsíthatja a gerincet.

kerteszkedes-kert-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kertészkedéssel az ember nemcsak a környezetnek tesz jót, de magának is: a napfény segít pótolni a D-vitamint a szervezetben, de kimutatták már az Alzheimer-kórt és más demenciákat megelőző hatását is, illetve az élettartam meghosszabbításában, a korai halálozással járó betegségek kockázatának csökkentésében is igen hasznosnak találták.

A kerti tevékenységekkel egy időben azonban a gerincbántalmak szezonja is elindul, hiszen a helytelen testtartás következtében sokan éreznek a nap végére erős háti fájdalmat, nem beszélve a hosszabb távú károsodásokról. A biztonságos, gerincbarát kertészkedéshez Almásy Csilla gyógytornász, gerinc- és fizioterapeuta adott tanácsokat.

Megterhelő lehet a kerti munka

- A kerti munka alapvetően eltér a testünk, gerincünk mindennapos terhelésétől, ezért érthetően megviseli az embert, ha órákon át kell ezzel foglalkoznia - árulta el Almásy Csilla, aki hozzátette: bár sok esetben csak egy kis izomláz alakul ki, akár komoly egészségkárosodás is lehet a következménye, ezért figyelni kell a biztonságos mozdulatokra. 

- Sajnos minden egyes mozdulatra nincs recept, de azért sokat segíthetünk magunkon egy-két tanács megfogadásával. A rossz tartásban végzett munka súlyos problémákhoz vezethet a gerinc egészségére nézve. 

- A hosszú ideig helytelen helyzetben végzett munka megterheli a porckorongokat, szalagokat, és azokban elváltozást okozhat. Az egyik legsúlyosabb ezek közül a porckorongsérv, melynek gyógyítása hosszadalmas, a munkából, mindennapi tevékenységekből való kiesés megnehezíti a páciens életét, nem beszélve az erős fájdalomról. Szóval nagyon érdemes ezekre az apróságokra odafigyelni, mert túl nagy a kockázat.

Tanácsok a kerti munkákhoz

Az első fontos tanács a gerincterapeutától, hogy a testet tartó szöveteknek alapvetően rugalmasnak, mobilisnak kell lenniük a biztonságos kertészkedéshez: jó, ha a lehajlás, guggolás, térdelés könnyen kivitelezhető, mivel sok kerti munka a földön végzendő. Preventív szemlélettel, aktív életmóddal védhető meg legjobban a gerinc.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első számú feladat akkor is a deréktáji szövetek lazítása, mobilizálása, ha már kialakult egy gerincprobléma, és így vágyik az ember a kertbe. A fizioterapeuta elmondta, néhány egyszerű, pár perces gyakorlattal szépen ki lehet lazítani a hátat, amire hálásan reagál a gerinc. A felkészüléshez a masszázs, a hengeres vagy kézzel végzett kötőszövet-lazítás is nagy segítség. De a kerti munka közben felvett tartás sem mindegy.

Testtartás a munka közben

- Olyan testhelyzetet válassz a földön végzett munkákhoz, így a gyomláláshoz vagy az ültetéshez, melyben a gerinc semleges helyzetét meg tudod őrizni. Egyik legjobb a féltérdelő helyzet, mikor az ember az egyik lábon térdel, a másik pedig talpon van előtte. Így a combra akár rá is lehet támaszkodni, ami rögtön tehermentesíti a gerincet. Illetve végezd egy kézzel, amit lehet, és a másikkal támaszkodj a földön. Ha pedig mégis mindkét kéz kell, akkor igyekezz a hátat egyenesen tartani! - tette hozzá. Ilyenkor akár egy térdvédő vagy egy térdeplő párna is jól jöhet, ami könnyebbé teszi a kivitelezést.

Almásy Csilla azt is javasolta, hogy álló testhelyzetben, akár ásóval vagy gereblyével végzett munka esetén igyekezni kell minél hosszabb nyelű eszközt beszerezni, így ugyanis nem kell hozzá túlságosan lehajolni. Az előredöntött pozíciót pedig a legbiztonságosabb egyenes háttal, minél szélesebb terpeszben állva, előre kilépéssel végezni, így ugyanis kevesebb izomerő kell a hátizmok részéről.

Gerincproblémával a kertben

Kialakult gerincproblémával, így porckorongsérvvel sem muszáj teljesen lemondani a kertészkedésről, a semleges gerinccel kivitelezhető munkafolyamatok nincsenek tiltólistán. Esetükben viszont különösen lényeges, sőt, kötelező a megfelelő testhelyzet megválasztása és megtartása a gerincterapeuta szerint.

A gerincvédő eszközök azonban csak ideig-óráig ajánlottak: néhány órára hatásos segítséget jelenthetnek például a deréktámasztó övek, de hosszabb távon a saját izomzat erősítésére kell törekedni a megfelelő tornagyakorlatokkal vagy akár hétköznapi mozgásokkal is.

- Számukra nagyon fontos lenne az erős izomfűző kiépítése, hogy munka közben is képes legyen stabilan tartani a gerincet. No, és persze, a helyes mozgásminták megtanulása, hogy észrevétlenül is mindig a helyes módon végezzék az egyes munkafolyamatokat. Nekik még azt is ajánlanám, hogy bontsák kisebb etapokra a munkát. Ne egyben kertészkedjenek öt-hat órát, hanem csak egy-egy órát dolgozzanak, építsenek be szüneteket, pihenőket. A gerincük meg fogja hálálni!

Jóga hátfájás ellen

A jóga segít a hátizmok megerősítésében és a gerinc egészségének megőrzésében. Ülőmunka esetén különösen ajánlott rendszeresen végezni a gyakorlatokat.

Ezt is szeretjük