Ezt eszik a világ legtovább élő emberei: a kék zónák lakóinak egészségét a táplálkozásuk is támogatja

A kék zónák lakóinak kedvelt táplálékai számtalan módon támogathatják az egészséget.

Kék zónák kedvelt ételei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jóformán mindenki hosszú és egészséges életről álmodozik, amit a szerettei körében tölthet el. Ezeket a vágyakat viszont a modern életmód többnyire nem támogatja, közismert, hogy a mozgás hiánya, valamint a nyugati típusú étrend krónikus betegségek kialakulásához vezethet. 

Bár az utóbbi évtizedekben a születéskor várható élettartam általános emelkedése figyelhető meg, így is elég nagy eltérések mutatkoznak az egyes országok számaiban. Vannak a Földnek olyan pontjai, amelyek egészen kiemelkedő mutatókkal bírnak. A kék zónák területén nemcsak hogy kiugróan sok százévesnél idősebb ember él, de az is jellemző, hogy különösebb egészségügyi problémák nélkül érik meg ezt a szép kort. 

A kék zónák lakóinak kedvelt alapanyagai

A kék zónák elnevezés Dan Buettner újságírótól származik, öt területet sorolt ide, a Görögországhoz tartozó Ikariát, a japán Okinavát, a kaliforniai Loma Lindát, az olasz Szardíniát és a Costa Rica-i Nicoyát. A kék zónák titkait sokan kutatták már, nemrégiben például Cseke Eszter és S. Takács András, az On The Spot készítői. Az étkezés, bár nem az egyetlen összetevő a hosszú élet receptjében, minden bizonnyal szerepet játszik benne. A következő táplálékok gyakori alapanyagai a nevezett térségek konyháinak, pozitív egészségügyi hatásaikat kutatások is alátámasztják. 

A kék zónák lakóinak tradicionális táplálkozására jellemző, hogy alapját a zöldségek jelentik, korántsem kerül mindennap hús a tányérra, ellenben a zöld leveles zöldségek, a spenót, a mángold, a saláta- és káposztafélék gyakori szereplői az étrendnek. Ezek a finomságok kalóriaszegények, ugyanakkor tele vannak nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal, sejtvédő antioxidánsokkal.
Fotó: Helen Camacaro / Getty Images Hungary
A padlizsán a görög és az olasz konyhának is kedvelt alapanyaga. Antioxidáns-tartalma révén csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét, a benne található rostok pedig a vércukorszint kordában tartásában és az optimális testsúly megőrzésében segíthetnek. Ikaria szigetén gyakran készítenek töltött padlizsánt, a töltelékbe szezonális zöldségek, paradicsom, petrezselyem és fokhagyma is kerül.
Fotó: Enrique DÃaz / 7cero / Getty Images Hungary
A paradicsom a mediterrán konyha egyik legnépszerűbb alapanyaga, sülve, főve és nyersen is gyakran fogyasztják. Színanyaga a likopin, ami erős antioxidáns tulajdonságairól híres. A likopin a kutatások szerint rákellenes tulajdonságú, valamint a káros, LDL-koleszterin szintjét csökkentheti. A hőkezelésen átesett paradicsom több likopint, ugyanakkor például kevesebb C-vitamint tartalmaz.
Fotó: Getty Images Hungary
A kék zónákban a húsfogyasztás helyett a halak és tengeri gyümölcsök fogyasztása jellemző. Az olajos, főleg a hideg vízi tengeri halak, mint például a lazac vagy a szardínia, az omega-3 zsírsav kiemelkedő forrásai, ami a szív- és érrendszert védő, valamint a gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
A babfélék szintén nagy népszerűségnek örvendenek. Magas rosttartalmuk hozzájárul az egészséges emésztéshez, a vércukorszint stabilizálásához és a koleszterinértékek normalizálásához is. Mindemellett a hüvelyesek kitűnő növényi fehérjeforrások, a belőlük készülő fogások hosszasan eltelítenek.
Fotó: ncognet0 / Getty Images Hungary
Az olívaolaj többségében egyszeresen telítetlen zsírsavakat, például olajsavat tartalmaz. Az olajsav gyulladáscsökkentő hatású, sőt egyes vizsgálatok szerint még az éhségérzetet is csökkentheti. Emellett az extraszűz olívaolajban antioxidánsok és vitaminok, például E- és K-vitamin is található.
Fotó: apomares / Getty Images Hungary
Az itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, lassú érleléssel készülő kovászos kenyér a szardíniai vendéglők és háztartások fontos szereplője. A hagyományos eljárás során végbemenő folyamatoknak köszönhetően a kenyér könnyebben emészthető, ráadásul a vércukorszintre nézve is kedvezőbb hatású, mint az élesztős változat. A benne található tejsavbaktérium az erjesztett ételek összetevője is.
Fotó: Getty Images Hungary
A lila édesburgonya a hagyományos okinavai étrend szerves részét képezi. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású antociánokat, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és az immunrendszert is jelentősen támogatják. Ez az antioxidáns található meg az áfonyában is. A lila édesburgonya édes és sós fogásokban egyaránt szerepelhet.
Fotó: Nungning20 / Getty Images Hungary

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük