10 étel, amit a világ legöregebb emberei esznek: a hosszú élet titka rejtőzhet bennük

Lenne mit tanulni tőlük, mert a saját életükkel példázzák a működőképes perspektívát.

Kék zóna
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Dr. Dan Buettner tudós, aki a National Geographicnak is dolgozik, az úgynevezett Kék Zónákat kutatja. Ezek azok a régiók, ahol a demográfiai és halálozási adatok szerint a legtovább élnek az emberek, ráadásul egészségesen. 

Hosszú életük titka elsősorban az életmódban és az étkezésben rejlik. A civilizációs kórnak és elsődleges haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségekből, a daganatos kórképekből és a diabéteszből is jóval kevesebb fordul elő ezekben a zónákban. 

Ezt esznek a Kék Zónákban az emberek?

Noha a Kék Zónák vidékei nem feltétlenül esnek egymáshoz közel, nagyfokú hasonlóság mutatkozik az elfogyasztott élelmiszerek között. Az étel alapvetően mediterrán jellegű, félvegetáriánus, de legalábbis kevés állati eredetű fogást tartalmaz. Az emberek elenyésző mennyiségű feldolgozott terméket esznek, a zöldségeket és gyümölcsöket helyben termesztik, és szezonjukban fogyasztják őket. 

Jellemző a hasonló életvitel is. A Kék Zónák lakói sokat mozognak, de ez mérsékelt intenzitású mozgást jelent. Keveset dohányoznak, de vörösbort sok helyen fogyasztanak. Aktív közösségi életet élnek, és a családjukat mindenek elé helyezik. Szinte minden Kék Zónához tartozó országban nagyon magas a hüvelyes zöldségek fogyasztási aránya. A zónák tanulmányozása jelenleg is folyik, most öt jól elkülöníthető régiót tartanak nyilván: az olasz Szardínia szigetét és azon a szélességi körön Acciarolit, a görög Ikária szigetét, a japán Okinawa szigetet, Nicoya település környékét Costa Ricán, illetve Kaliforniában Loma Linda város körzetét. 

Okinawán az emberek 80%-os telítettségnél abbahagyják az evést. Így kevesebb kalória jut a szervezetbe. Alap élelmiszer a barna rizs és a tengeri hal.
Fotó: moodboard / Getty Images Hungary
A japán szigeten a rizs és a hal mellett szójatermékeket, tofut és misót, illetve rengeteg zöldséget, többek között lila édesburgonyát esznek.
Ikárián, a görög szigeten a bab- és gabonafélék mellett a párolt, friss zöldségeket utólag olívaolajjal öntik le. Nem használják sütéshez és főzéshez, mert akkor az olaj elveszti értékes összetevőit.
Ikária szigetén a görög emberek saját készítésű vörösbort fogyasztanak, naponta egy pohárral. Ebben rengeteg antioxidáns van, így a bor, optimális mennyiségben, hozzájárul az egészséghez.
Fotó: NatashaPhoto / Getty Images Hungary
Costa Ricán, Nicoyában az átlagosnál több gyümölcsöt fogyasztanak, és magas ásványianyag-tartalmú ásványvizet isznak. A narancs és a mangó fogyasztása kiemelkedő a területen.
Kaliforniában, Loma Lindában a hitük miatt vegetáriánusok az emberek. A gyümölcsök és zöldségek mellett a zabos termékek és a diófélék is sokszor kerülnek az asztalra.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
Szardínia szigetén a mediterrán étrend szerint étkeznek az emberek. Hüvelyesekből a lóbabot fogyasztják, mellette rengeteg gyümölcsöt és más zöldséget. Kecske- és birkatejből készült tejtermékeket is fogyasztanak.
Fotó: Geo-grafika / Getty Images Hungary
A Szardínia szigetével egy vonalban fekvő Acciaroliban a sok zöldséget zöldfűszerekkel ízesítik, leggyakrabban rozmaringgal, melynek egészségvédő hatását kutatások is kimutatták.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary
Nem csak a hivatalos Kék Zónákban élnek sokáig: a pakisztáni-afgán határon élő hunza nép tagjai alig ismerik a rákos betegségeket. A népcsoport legfontosabb tápláléka a sárgabarack, melyet aranyként is emlegetnek.
Fotó: anna1311 / Getty Images Hungary
Grúziában az erjesztett tejterméken kívül sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A kefirszerű, erjesztéssel készült matzoniból naponta egy-két pohárral is megisznak.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük