Mégsem teszi tönkre az esti kávé az éjszakai pihenést? Meglepő, amit a tudósok állítanak

Az esti kávé helyett más okozhatja az alvászavart.

Kávé lefekvés előtt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem véletlen, hogy egyesek miért mondják, hogy kávé nélkül nem tudnak felébredni, hiszen koffeintartalma miatt serkentő, élénkítő hatással van az emberre. De mi a helyzet a késő délutáni, esti kávézással? Mikor érdemes az utolsó csészével meginni, hogy nyugodt legyen az éjszakai pihenés? A tudósok most meglepő válaszra jutottak ezzel kapcsolatban.

Bár régebben gyakran előtérbe kerültek olyan nézetek, melyek szerint a kávéfogyasztás egyáltalán nem egészséges, mára több kutatási eredmény is megcáfolta ezt. Egy csésze fekete elfogyasztása fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást, tágítja az agyi ereket, megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, gyorsítja a gondolkodást, és átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő. Pont ezek miatt sokan úgy gondolják, a kávé és az alvás nem fér meg egymás mellett, egy 2019-es friss amerikai kutatás azonban úgy találta, hogy a koffein nem befolyásolja igazán az esti pihenést.

A koffein helyett más okoz alvászavart

A Florida Atlantic University és a Harvard Medical School tudósai azt vizsgálták, a koffein, a nikotin vagy az alkohol nehezíti-e jobban az alvást. A kísérletek során arra a megállapításra jutottak, hogy a koffeines kávé vagy tea elfogyasztása közvetlenül lefekvés előtt nem befolyásolja az alvás minőségét, a dohányzás és az alkoholfogyasztás viszont annál inkább - írja az Independent.co.uk a Sleep folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

szoveg-kave


A kutatók 785 embert vizsgáltak meg. A tudósok 5 ezer napon (és éjjelen) keresztül követték nyomon a páciensek kávézási, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, valamint egy szenzoros csuklóérzékelő segítségével rögzítették alvási szokásaikat: megfigyelték az alvás időtartamát, az alvás hatékonyságát és azt, milyen gyorsan ébredtek fel reggelente az alanyok.

A tanulmány megállapította, hogy a lefekvést megelőző négy órán belül fogyasztott nikotin és alkohol nehezíti a legjobban az alvást: mindkettő stimulálja a szervezetet, így nagyjából negyven perccel csökkentette az alvással töltött időt, a koffeinfogyasztással kapcsolatban nem találtak ilyen jellegű összefüggéseket, hiába ittak kávét vagy élénkítő teákat az alanyok a lefekvés előtti négy órában, nem aludtak sem rosszabbul, sem kevesebbet. Ez cáfolja azt a régi hiedelmet, mely szerint a koffein komolyan nehezíti az elalvást, és elősegíti az alvásproblémák kialakulását.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Dr. Christine Spadola, a Florida Atlanti Egyetem kutatója elmondta, hogy eddig viszonylag kevés tanulmány vizsgálta ilyen alaposan a dohányzás, alkoholfogyasztás, a koffein és az alvás kapcsolatát. A szakember szerint a koffein alvásra gyakorolt semleges hatásáról a korábbi bizonyítékok megerősítést nyertek.

Dr. Neil Stanley alvásszakértő szerint az, hogy a kávéfogyasztás ébren tart alvás előtt, mítosznak tekinthető.

Így fogyaszd egészségesen a kávét

A kávénak sok jótékony hatása van, azonban ha eddig azért nem fogyasztottad, mert nem akartál feleslegesen cukrot bevinni a szervezetedbe, egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogyan tudod a kávédat még egészségesebben fogyasztani.

10 dolog, amitől egészségesebb lesz a kávéd: tedd bele cukor helyett!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

 

Ezt is szeretjük