Véd a ráktól, és jobban élénkít, mint a kávé: egyre többet hallani a matcháról

Elképesztő mennyiségű antioxidáns van benne, és úgy tesz éberré, hogy közben nyugtat is.

ThinkstockPhotos-598686210

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre gyakrabban hallani manapság a matcha- vagy macsateáról, mely a zöld teának egyfajta változata, pontosabban annak japán verziója, mely előbbinél jóval erőteljesebb, és sokkal jelentősebb mennyiségben tartalmazza mindazt, ami a zöld teában jótékony hatású lehet.

A 12. században a japán buddhista szerzetesek által termeszteni kezdett matcha a japán teaceremóniák központi eleme még ma is, része továbbá a zen-buddhista meditációnak. Úgy tartják, maga az elkészítés és elfogyasztás is meditatív, nyugtató hatással bír, segíti az elmélyülést és a lelassulást, a testet viszont frissen, a szellemet pedig éberen tartja.

Nem tealevél, hanem teapor

Ma igazi reneszánszát éli a teafogyasztás kultúrája, valamikor nagyon régen azonban a matchatea gondosan őrzött titoknak számított, azt pedig, hogy milyen jótékony hatásai vannak, csak Japán papjai, nemesi rétege és a szamurájok ismerték. Úgy vélték, a tea majdhogynem a halhatatlanság kulcsa, és olyan csodás hatása van, mely már-már nem is földi, és képes jelentősen meghosszabbítani az életet, a fiatalságot.

A japánok zöld teájának is nevezett matcháról ma már lehet tudni, hogy titka a termesztésében rejlik, a szüret előtt körülbelül egy hónappal ugyanis lefedik a cserjéket, és árnyékben kezdik el tovább nevelni őket. Így lassabban nőnek, és több lesz bennük a theanin nevű aminosav, a napfény hiányát kompenzálva pedig leveleikben is megnő a klorofill mennyisége, ennek köszönhető az erőteljes, sötétzöld szín is.

A leveleket kézzel szüretelik, majd vízgőzeljárással állítják meg az erjedés folyamatát. A teát megszárítják, azonban nem szárított tealevélként használják fel, ugyanis porrá őrlik, így a teljes tealevél elfogyaszthatóvá válik - a por feloldódik a forró vízben -, nem csupán forrázata.

Nyugtat és frissít is egyszerre

A termesztés sajátosságainak, illetve a porrá őrlésnek köszönhetően a matchában jóval több tápanyag található, mint a hagyományos értelemben vett zöld teában. Legkiemelkedőbb talán antioxidáns-tartalma - szokás azt mondani róla, egy csésze teában 70-szer annyi antioxidáns található, mint egy csésze narancslében -, melynek révén rendkívül jó hatása van az immunrendszerre, és nem véletlen az sem, hogy sokan rákmegelőző céllal fogyasztják.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fokozza az anyagcserét is, segít leküzdeni a baktériumokat és vírusokat, öregedésgátló hatása van, segít kiegyensúlyozni a vérnyomást és a vércukorszintet, és lényegesen megnöveli az energiaszintet. Utóbbi a benne található koffeinnek is köszönhető - a matcha erősebb hatású, mint a zöld tea, körülbelül egy erős kávénak felel meg. Ugyanakkor másként tesz éberré, mint a kávé, nem leszel tőle ideges, nyugtalan és ingerlékeny, úgy tesz mentálisan és fizikailag is frissé, hogy közben nyugtat, és csökkenti a stressz mértékét is.

Hogyan fogyaszd, és milyet vegyél?

A matchának eredetileg kétféle verziója van, az édeskésebb usucha, illetve a krémesebb, sűrűbb koicha. Előbbihez két teáskanál - speciális bambusz teáskanál - teát kell egy deciliter, körülbelül 80 fokos vízben elkevergetni - fontos, hogy ne forrjon a víz -, a koichához pedig négy-öt bambuszkanálnyi teaport fél deciliter vízben kell elkeverni - speciális bambuszseprűvel -, majd később adni hozzá még vizet.

Ezek csupán a hagyományos elkészíti módok, ha vásárolsz matchaport, kövesd a csomagoláson található útmutatót. Lehetőleg bio minőségű teát vegyél, és japánt, ne kínait, utóbbinak ugyanis nagyobb lehet az ólomtartalma. Csak egy csészével fogyassz el naponta, gyerekeknek ne adj a teából, és hat-hét órával lefekvés előtt már te se igyál belőle. Ha van kedved kísérletezni, egy csészéhez való mennyiségnél többet ne, de máshoz is adhatod a port a vizen kívül, például turmixokhoz, süteményekhez is akár.

Ezt is szeretjük