Védi az agyat még 60 felett is ez az egyszerű élelmiszer: szinte minden konyhában megtalálható

Ez az élelmiszer szinte minden háztartásban megtalálható, és úgy tűnik, hogy áldásos hatással bír az agy működésére.

Kakaó hatása az agyra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy egészen hétköznapi, jóformán minden háztartásban fellelhető élelmiszerről derült ki a közelmúltban, hogy nagyon jó hatással bírhat az agy működésére, méghozzá idősebb korban. 

Kakaó hatása az agyra

A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez nem más, mint a kakaó, azaz hogy annak a kivonata. Úgy tűnik, nemcsak finom, hanem szuper egészséges is! 

kakaó hatás agyra
Fotó: imageBROKER/Juergen Pfeiffer / Getty Images Hungary

A kutatás során két éven át figyelték meg közel 600, 60 évnél idősebb felnőtt étrendjét, és azoknak a kognitív egészségében fedeztek fel javulást, akik napi szinten szedtek kakaókivonatot.

Ezt az áldásos hatását csak azoknál tapasztalták, akik alapvetően alacsony minőségű étrendet követtek a vizsgálat elején, az egészséges táplálkozási mintákkal rendelkezők esetében nem történt hasonló fellendülés. A legegészségesebb életmódról itt tudsz bővebben olvasni.

- Az eredmények felvetik annak lehetőségét, hogy flavanolban gazdag étrend vagy étrend-kiegészítők alkalmazása javíthatja a kognitív funkciókat az olyan idősebb felnőttek körében, akik egyébként helytelen életmódot követtek addig - mondta Chirag Vyas, MB, BS, a bostoni Massachusetts General Hospital Pszichiátriai Osztályának munkatársa a HealthLine oldalán.

Az 573 résztvevővel készült tanulmány során két részre osztották a csoportot, az egyikük placebót, a másikuk pedig kakaókivonatot kapott. Ezenkívül a résztvevők 11%-a számolt be arról, hogy a próba megkezdése előtt naponta evett csokoládét.

A kakaókivonatot szedő emberek napi két kapszulát vettek be, amelyek összesen 500 milligramm kakaóflavanolt tartalmaztak, köztük 80 milligramm epikatechint. A flavanolok, más néven flavan-3-olok, a flavonoidokként ismert növényi vegyületek egy alosztálya. A flavanolok a teákban, a kakaóalapú termékekben, a szőlőben, az almában és a bogyókban találhatók meg - flavonoidban gazdag ételekről itt olvashatsz többet 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A résztvevőkkel kognitív teszteket végeztettek a kísérlet elején, majd két évvel később 492 résztvevő megismételte ezt a tesztet. Az egész csoport adatait tekintve nem vettek észre jelentős változást a kutatók, ám amikor a gyengébb étrendű alanyokat vizsgálták, a kakaófogyasztóknál enyhe javulást észleltek az általános megismerésben és az önkontrollhoz és a viselkedések irányításához szükséges kognitív készségekben.

Az eredmények összhangban vannak egy korábbi, a COSMOS résztvevői körében végzett tanulmány eredményeivel, amely szerint a napi flavanolok javítottak egy bizonyos típusú memóriát a gyengébb étrendet követő idősek körében.

Az új tanulmány a Mars élelmiszeripari vállalat egyik szegmensétől, a Mars Edge-től kapott finanszírozást és egyéb támogatást; és a Pfizer Consumer Healthcare (jelenleg Haleon) támogatta. Egyik cég sem vett részt az adatok elemzésében, az eredmények értelmezésében vagy a tanulmány kéziratának elkészítésében.

kakaó hatás agy 1
Fotó: Anna Kurzaeva / Getty Images Hungary

Bár a tanulmány adatai biztatóak azzal kapcsolatban, hogy a kakaó potenciálisan jótékony hatással bírhat a kognitív képességekre, még további kutatásokra van szükség, hogy bizonyosságot lehessen nyerni.

Mindennap eszed, pedig növeli az Alzheimer-kór kockázatát: ezt zárd ki, ha védenéd az agyadat

Kiderült, hogy mi az az egy dolog, ami növelheti az Alzheimer-kór kockázatát annak ellenére, hogy nagyon sokan eszik.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük