Ezek a mozgásformák serkentik az agyműködést a tudósok szerint

A leghatékonyabb agyserkentő mozgásformák a British Columbia Egyetem kutatása szerint.

no-sport-eso
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendszeres sportra, fizikai aktivitásra számtalan indok van. Ilyen például a cukorbetegség vagy a keringési rendszert érintő betegségek megelőzése, az egészséges testsúly és a vonzó külső megőrzése.

És nem érdemes megfeledkezni még egy nagyon lényeges érvről: az agyműködés serkentése - rövid és hosszabb távon egyaránt.

Agyserkentő aerob mozgás

Egy, a British Columbia Egyetemen végzett tanulmány eredménye szerint a rendszeresen végzett aerob mozgás növeli a hippokampusz méretét, javítja a verbális memóriát, serkenti a tanulásban részt vevő agyi régiókat. Az aerob izommunkához szükséges energia előállítását a szervezet nagy mennyiségű oxigén felhasználása mellett végzi. Ilyenkor a test a szénhidrátokat és zsírokat oxigén segítségével égeti el, mellyel az izommunkához szükséges energiát biztosítja. Aerob mozgásnak számít minden olyan edzésforma, ami alacsony vagy közepes erőkifejtéssel jár, végzése közben nincs kifulladás, lihegés, csak enyhe izzadás, végzése hosszabb ideig fenntartható.

Ilyen lehet egy tempós séta, kocogás, úszás, lépcsőzés, tánc, teniszezés vagy bármit, ami annyira fokozza a szívműködést, hogy enyhe izzadással jár. Az egyensúly-, illetve a súlyzós gyakorlatok végzése a British Columbia Egyetemen kutatása során nem hozta ugyanezt az eredményt. A szakértők ajánlása szerint ahhoz, hogy a mozgás agyműködésre gyakorolt pozitív hatása érvényesülhessen, már heti ötször fél óra mérsékelt vagy közepes intenzitású mozgás is elegendő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rendszeres mozgás ráadásul közvetett módon is segíti az agyműködést: a testmozgás javítja a hangulatot, az alvás minőségét, csökkenti a stresszt és a szorongást. Az ezeken a területeken fellépő problémák sok esetben kognitív problémákat okoznak, vagy hozzájárulnak azok kialakulásához.

Agyserkentő italok

Nem csak a mozgás, a táplálkozás is befolyásolja az agyműködést. A következő italok fogyasztását érdemes beiktatni az étrendedbe.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük