Melyik agyféltekédet használod épp? Egy pofonegyszerű trükkel kiderítheted

A nap során a jobb és a bal agyfélteke dominanciája folyamatosan változik.

no-gondolkozik-kavezo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bal agyféltekéhez köthetők a verbális készségek, a logikai, matematikai funkciók, míg a jobb félteke az érzelmekért, kreativitásért felel. Míg korábban úgy gondolták, a férfiak többet használják az előbbit, a nők inkább az utóbbit, mára bebizonyosodott, hogy ez inkább típustól, mint pedig nemtől függ.


Az agyféltekék aktuális dominanciája a nap során többször változik: hol a verbálisan erős balt, hol a kreatív jobbot használod inkább. És hogy ennek köze van az orron át történő légzéshez is, azt talán nem is gondoltad.

Melyik agyféltekédet használod épp?

A The Journal of Laryngology & Otology című tudományos lapban jelent meg A. Price és R. Eccles tanulmánya, melyben rávilágítottak, hogy a jobb agyfélteke aktivitása a bal oldali orrlyuk dominanciájával függ össze, míg a bal agyfélteke aktivitása idején a jobb oldali orrlyuk szelel jobban. A jelenség egyébként keleten egyáltalán nem ismeretlen. A jógából ismert váltott orrlyukas légzés is éppen az agyi aktivitás megváltoztatását, az agyféltekék összehangolását célozza meg, valamint a koncentrálást segíti.

Werntz és munkatársai EEG-vizsgálataik során már 1983-ban megfigyelték, hogy nagyobb aktivitás mutatkozik a domináns orrlyukkal ellentétes agyféltekén. Amikor például kísérleti alanyaiknál a bal orrlyuk volt aktívabb, jobban teljesítettek a térlátást igénylő - tehát a jobb agyfélteke dominanciáját igénylő - feladatokban. A matematikai feladatok pedig azoknak a kísérleti alanyoknak mentek jobban, akiknél épp a jobb orrlyuk volt aktív.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogy épp aktuálisan melyik agyféltekéd domináns, azt nagyon egyszerűen ellenőrizheted: befogod az egyik orrlyukad, veszel egy mély levegőt, majd ugyanezt összeveted a másik oldallal. Tapasztalni fogod, hogy valamelyik oldalon könnyebben lélegzel, tehát az ellentétes oldali agyféltekéd aktívabb épp.

Tartsd frissen az agyad!

Érdemes felvenni a következő hasznos szokásokat a listádra, hiszen észrevétlenül fejlesztik, frissen tartják az agyműködést!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük