Melyik agyféltekédet használod épp? Egy pofonegyszerű trükkel kiderítheted
A nap során a jobb és a bal agyfélteke dominanciája folyamatosan változik.

no-gondolkozik-kavezo
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bal agyféltekéhez köthetők a verbális készségek, a logikai, matematikai funkciók, míg a jobb félteke az érzelmekért, kreativitásért felel. Míg korábban úgy gondolták, a férfiak többet használják az előbbit, a nők inkább az utóbbit, mára bebizonyosodott, hogy ez inkább típustól, mint pedig nemtől függ.


Az agyféltekék aktuális dominanciája a nap során többször változik: hol a verbálisan erős balt, hol a kreatív jobbot használod inkább. És hogy ennek köze van az orron át történő légzéshez is, azt talán nem is gondoltad.

Melyik agyféltekédet használod épp?

A The Journal of Laryngology & Otology című tudományos lapban jelent meg A. Price és R. Eccles tanulmánya, melyben rávilágítottak, hogy a jobb agyfélteke aktivitása a bal oldali orrlyuk dominanciájával függ össze, míg a bal agyfélteke aktivitása idején a jobb oldali orrlyuk szelel jobban. A jelenség egyébként keleten egyáltalán nem ismeretlen. A jógából ismert váltott orrlyukas légzés is éppen az agyi aktivitás megváltoztatását, az agyféltekék összehangolását célozza meg, valamint a koncentrálást segíti.

Werntz és munkatársai EEG-vizsgálataik során már 1983-ban megfigyelték, hogy nagyobb aktivitás mutatkozik a domináns orrlyukkal ellentétes agyféltekén. Amikor például kísérleti alanyaiknál a bal orrlyuk volt aktívabb, jobban teljesítettek a térlátást igénylő - tehát a jobb agyfélteke dominanciáját igénylő - feladatokban. A matematikai feladatok pedig azoknak a kísérleti alanyoknak mentek jobban, akiknél épp a jobb orrlyuk volt aktív.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy épp aktuálisan melyik agyféltekéd domináns, azt nagyon egyszerűen ellenőrizheted: befogod az egyik orrlyukad, veszel egy mély levegőt, majd ugyanezt összeveted a másik oldallal. Tapasztalni fogod, hogy valamelyik oldalon könnyebben lélegzel, tehát az ellentétes oldali agyféltekéd aktívabb épp.

Tartsd frissen az agyad!

Érdemes felvenni a következő hasznos szokásokat a listádra, hiszen észrevétlenül fejlesztik, frissen tartják az agyműködést!

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük