Más az egykék agyszerkezete, mint akiknek van testvére: miben teljesítenek jobban, és hol maradnak le?
Nem csak hátrányai, előnye is van annak, ha valaki egyke.

GettyImages-998518584
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még mindig sok sztereotípia él az egykékkel kapcsolatban, pedig hogy milyen személyiségű felnőtt válik a gyerkőcből, az a szülőkön, a megfelelő nevelésen és példamutatáson is nagyban múlik, nem csak a testvérek számán.

Sok családban döntenek úgy, hogy csupán egy gyermeket vállalnak, akinek a felneveléséhez biztonságosan meg tudják teremteni a szükséges anyagi hátteret, olykor azonban a biológia is közbeszól, hogy valakinek lesz-e testvére, vagy sem: hiszen van, hogy bármilyen próbálkozás ellenére egyszerűen nem fogan meg a következő baba. 

Így változik meg az egykék agyszerkezete

Pszichológusok és szakemberek régóta tudják, hogy egykének lenni nem hátrány, még akkor sem, ha több tanulmány bizonyította is, hogy az egyedüli gyerekek agyszerkezete más, mint azoké, akiknek van testvérük. Kutatások bizonyították, hogy azok, akik testvér nélkül nőnek fel, jobban teljesítettek az intelligencia- és a viselkedési teszteken.

GettyImages-541599218

A világ legnépesebb országában, Kínában korábban jelentős volt a népességnövekedés, amivel a gazdaság nem tudott lépést tartani, így a túlnépesedés megakadályozása érdekében a lakosság egy részének csak egy gyermek vállalását tették lehetővé, így nem meglepő, hogy sokat foglalkoztak ezzel a témával.

Jiang Kiu, a kínai Csunkingban található Délnyugati Egyetem pszichológusa és csapata 250 már főiskolás egykét, azok agyszerkezetét, kognitív funkcióit, viselkedésbeli különbségeiket és különböző személyiségjegyeiket vették górcső alá, és arra is keresték a választ, hogy az eltérő családi háttér eredményez-e különbséget az agyszerkezet fejlődésének szempontjából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az eredmények kimutatták, hogy bár jobban teljesítettek az intelligencia- és műveltségi teszteken, de szürkeállományuk struktúrája különbözik azokétól, akiknek van testvére. A középső prefrontális kéregben - ami felelős az indulatkezelésért, a rugalmas alkalmazkodásért és a társas kapcsolatokban való viselkedési mintázatokért - kevesebb szürkeállománnyal rendelkeztek. Ez az a terület, ami meghatározza, hogyan viszonyulnak másokhoz, azaz kevésbé érzékenyek szociálisan, mint azok, akiknek testvére van.

GettyImages-1173348392

A kutatók arra is rájöttek, hogy a családi környezet is nagyban befolyásolja az egykék agyszerkezetét. Bár nem kell alkalmazkodniuk a testvérekhez, nem kell osztozni velük, és a szülők figyelmét is 100%-osan kiélvezhetik, felnőttkorukra maximalistává válhatnak, ugyanakkor egoistábbá, önzőbbé teheti őket a helyzetük. Ezek azért fontos megállapítások, mert az egy gyermeket nevelő szülőknek érdemes arra figyelmet fordítani, hogy a gyerek kellőképpen érzékeny legyen mások érzéseire, megértse, hogy nem egyedül ő van a világos, és hogy olykor bizony alkalmazkodni kell másokhoz.

Testvérváró könyvek

A testvérváró könyvek segíthetnek abban, hogy a leendő nagy tesó fel tudja dolgozni a változást, fel tudjon készülni rá, sőt - megbarátkozva a gondolattal - várja is érkező kis testvérét. Hét ilyet ajánlunk a következőkben.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük