Belépsz a szobába, és elfelejted, miért mentél? Az ajtóhatás magyarázatot ad rá

Ezért megy ki a fejedből, miért indultál a szobába.

Ajtóhatás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan emlegetik rögtön a Cavintont, illetve tekintik a kezdődő Alzheimer egyik első jelének az ismétlődő szituációt, amikor a lakásban az egyik helyiségből a másikba lépve elfelejtik, miért is indultak.

Szerencsére a legtöbb esetben semmilyen komolyabb neurológiai probléma nem áll ilyenkor a háttérben, a nyugtalanító élményt az úgynevezett ajtóhatás okozza.

Mi az az ajtóhatás?

Az indianai Notre Dame Egyetem pszichológusai már 2006 óta vizsgálják a jelenséget. A vizsgálati alanyokat virtuális valóság segítségével tesztelték, és azt találták, hogy egy adott helyiségben lévő tárgyakra vonatkozó emlékeik gyengültek, amikor átmentek egy másik szobába vezető ajtón.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az agyban tárolt emlékek úgynevezett memóriaepizódokra vannak osztva. Az ajtó egyfajta eseményhatárt hoz létre, megnehezítve ezáltal az előző memóriaepizódban tárolt cél felismerését.

A Queenslandi Egyetem csapatának vizsgálati eredményei még tovább árnyalják a képet. A kutatók ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy az azonos helyiségekhez tartozó ajtókon való áthaladás többnyire nem befolyásolja a memóriát - kivéve, ha valamivel elvonták a kutatásban részt vevők figyelmét. Az ajtóhatás tehát nagyobb valószínűséggel következik be akkor, ha komolyabb kontextusváltás történik: például a nappaliból a kertbe lépsz ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Amennyiben tudod, hogy rád is jellemző az ajtóhatás, az egyetlen, amit tehetsz, hogy erősebben koncentrálsz, amikor valami eszedbe jut, és elindulsz érte egy másik helyiségbe.

Agyserkentő italok

Ha mégis tartasz a memóriaromlástól, érdemes napi szinten fogyasztanod a következő italok valamelyikéből legalább egy-egy pohárral.

Védik a memóriát, megelőzik a demenciát: 8 ital, amit napi szinten kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük