Áttörés az Alzheimer-kór kezelésében: ez a hormon segíthet a folyamat visszafordításában

Olyan anyagot fedeztek fel, ami segíthet az Alzheimer-kór kezelésében.

Az Alzheimer-kór visszafordítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A hipotalamusz által termelt oxitocin fontos szerepet játszik a szülés, szoptatás és szociális kötődés szabályozásában. A szervezet szexuális aktivitás során is termel oxitocint, mely részt vehet a romantikus érzések kialakulásában, ezért „szerelemhormonnak” is szokás nevezni.

Az oxitocinnak szerepe van a szociális készségek kialakulásában, és hiányát összefüggésbe hozzák a szociális szorongás és autizmus jelentkezésével. Kevésbé ismert tény, hogy az oxitocin befolyásolja a memóriát is: egy korábbi egérkísérletben azt találták, hogy a hormon adagolásával javítható a hosszú távú térbeli tanulás és emlékezet.

Az Alzheimer-kór gyógyítása

Nemrégiben a tokiói egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy oxitocin adagolásával megelőzhető-e az idegsejtek károsodása az Alzheimer-kór korai stádiumában - jelent meg a felejtek.hu oldalán.

neuronok
Fotó: alex-mit / Getty Images Hungary

Az Alzheimer-betegség a demenciával járó állapotok leggyakoribb formája. A progresszív memóriavesztéssel és kognitív hanyatlással járó kór okát kutató hipotézisek közül az egyik legnépszerűbb a béta-amiloidnak nevezett toxikus fehérje agyi felhalmozódásának tulajdonít szerepet a betegség kialakulásában, bár egy újabb kutatás megkérdőjelezte ezt az elképzelést.

Egy régebbi vizsgálatban szintetikus béta-amiloidot fecskendezve patkányok agyszövetébe tanulási és memóriazavarokat tapasztaltak. Egy 2000-ben nyilvánosságra hozott másik vizsgálatban azt találták, hogy béta-amiloid hatására gátlás alá kerül az a folyamat, mely lehetővé teszi az idegsejtek számára az emlékezés képességét. Feltételezik, hogy a béta-amiloid az idegsejtek plaszticitásának károsítása révén gátolja azok működését.

Utóbbi vizsgálatukban japán kutatók azt igazolták, hogy kísérleti egereknél oxitocin adásával az agysejtek károsodása csökkenthető. Egy újabb vizsgálat keretében pedig azt kutatták, hogy az oxitocin direkt hatást fejt-e ki az idegsejtek „plaszticitásának” helyreállítása révén, visszájára fordítható-e a folyamat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Az Alzheimer-kór visszafordítása

Ennek felderítése érdekében az agyszövet béta-amiloiddal történő perfúziója előtt a szöveteket olyan vegyülettel előkezelték, mely gátolja az idegsejteken lévő oxitocinreceptorokat. Az előkezelést követően az oxitocin - a várakozásoknak megfelelően - többé már nem volt képes helyreállítani az idegsejtek elvesztett plaszticitását.

- Nemrégiben derült fény arra, hogy az oxitocin részt vesz a tanulási és memóriafolyamatokban, azonban korábban még nem történtek olyan vizsgálatok, melyek az oxitocin hatását elemezték volna a béta-amiloid által indukált kognitív károsodásra - mondja a vizsgálat vezetője, Akiyoshi Saitoh professzor. - Vizsgálatunk a világon elsőként igazolta, hogy ez a folyamat oxitocin adásával a visszájára fordítható.

alzheimer
Fotó: Ocskaymark / Getty Images Hungary

A szerzők szerint az oxitocin alkalmas lehet az Alzheimer-kórt kísérő memóriavesztés kezelésére. - Jelenleg nem áll rendelkezésünkre megfelelő szer a demencia kezelésére, ezért olyan új terápiás lehetőségek kifejlesztése szükséges, melyek újszerű hatásmechanizmus révén érnek célt. Mostani kutatásaink alapján talán az oxitocin lehet ez az új szer a kognitív zavarokat, köztük az Alzheimer-kórt kísérő memóriavesztés terápiájában.

Az Alzheimer-kórt is segíthet megelőzni: a Ginkgo biloba csodás hatással van a testre

A ginkófa levelei és magja olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amik más növényekben nem találhatóak meg, ez a ginkgolida, bilobalid. Étrend-kiegészítő formájában tablettaként, porként, alkoholos oldatként is lehet vele találkozni.

Az Alzheimer-kórt is segíthet megelőzni: a Ginkgo biloba csodás hatással van a testre

Ginkgo biloba már több millió éve él a Földön, a hagyományos kínai orvoslásban pedig már több ezer éve használják - mutatjuk, milyen hatásai vannak.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük