Fáradékonyság, túlsúly, állandó cukoréhség is utalhat inzulinrezisztenciára: 5 gyakori tévhit a betegségről

Az inzulinrezisztenciáról számos tévhit kering a köztudatban, ezekről endokrinológus szakorvos beszélt.

GettyImages-1286305677
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia (IR) számos komoly problémát okozhat, többek között túlsúlyt, meddőséget, 2-es típusú cukorbetegséget. Bár igen gyakori állapotról van szó, sok a tévhit körülötte.

Dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje cáfolta a leggyakoribbakat.

Tévhit, hogy mindig túlsúllyal jár

Az inzulinrezisztencia gyakori tünete a súlyfelesleg. Sokszor előfordul, hogy pont emiatt merül fel az érintettekben a gyanú, hogy IR lehet a háttérben. Az inzulinrezisztenciával küzdők túlsúlyára jellemző, hogy kemény próbálkozások ellenére is nagyon nehezen indul meg a fogyás.

GettyImages-81715624

Ez azonban nem jelenti azt, hogy vékony testalkatúak ne lehetnének IR-esek. A zsír ugyanis nem csak látható helyeken jelenhet meg, hiszen előfordulhat zsigeri zsír formájában is, vagyis amikor a belső szervek körül rakódik le. Ez igen veszélyes, mert számtalan szövődményt okozhat, ezért érdemes komolyan venni!

Nem igaz, hogy csak divatbetegség

Sokszor húzzák rá az IR-re a divatbetegség címkét. Az igaz, hogy egyre többet hallani róla, és egyre több embert diagnosztizálnak vele. Ennek több oka is van. Egyrészt a terheléses vércukorvizsgálatnál már többnyire az inzulinszintek is levételre kerülnek, így a betegség már egy korábbi stádiumban diagnosztizálható. Másrészt a modern nyugati életforma következtében - mozgáshiány, stressz, sokszorosan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása - egyre korábbi életszakaszban jelentkezik a betegség.

Szervezetünk egyszerűen már nem tud kompenzálni, és ekkor megjelennek a jellemző tünetek, melyekkel sokan szakemberhez fordulnak. Az IR a prediabétesz egyik formája, de már a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása előtt sok problémát okoz a szervezetben.

Nem elég csak a vércukorértékeket figyelni

Az IR diagnosztizálása általában hárompontos (éhomi, 60 és 120 perces értékek) terheléses vércukorvizsgálattal történik (OGTT). Mindhárom időpontban meg kell határozni mind a glükóz-, mind az inzulinértékeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az IR kezdeti stádiumában a glükózszintek még a normál tartományon belül mozoghatnak, viszont az inzulinnál már megfigyelhetőek kilengések. Így ha az inzulinértékek vizsgálata kimarad, úgy rejtve maradhat az inzulinrezisztencia; ami miatt a megfelelő terápia is várat magára - mondja dr. Borús Hajnal, a Budai Endokrinközpont endokrinológus szakorvosjelöltje.

Tévedés, hogy csak a fogamzókorúakat érinti

Ez a tévhit valószínűleg onnan származik, hogy legtöbbször a fogamzókorúak körében diagnosztizálják - főleg a sikertelen teherbe esések miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy gyerekeknél vagy menopauza után ne lehetne jelen. Ezekben az esetekben kevesebbszer kerülnek felismerésre a legzavaróbb tünetek - mint a menstruációs zavar vagy a meddőség - hiánya miatt. Sokan összekeverik a menopauza okozta panaszokkal is.

Ha azonban valaki fáradékony, túlsúlyos, és nehezen tud fogyni, cukoréhsége van, hajhullással küzd, valamint étkezések után ólmos fáradtság tör rá, akkor érdemes gyanakodni a problémára, bármely életszakaszban is.

Nem igaz, hogy ha jók az értékek, meggyógyult a beteg

A megfelelő terápia hatására (életmód-terápia, és ha kell, gyógyszer) az értékek előbb-utóbb normalizálódnak. Azonban természetesen ezután sem szabad visszatérni a korábban már az IR kialakulását okozó életmódhoz. A gyógyszer sokszor elhagyható, és olykor-olykor egy kis “bűnözés” beleférhet, de a személyre szabott életmódprogramot követni kell!

8 tünet, ami magas tesztoszteronszintet jelez a nőknél

A magas tesztoszteronszint nem csak esztétikai gondot jelent, kezelést igénylő betegségekre hívhatja fel a figyelmet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük