Van, ahol már eltörölte a lájkokat az Instagram: megnézték, hogyan hat a változás az emberekre

A közösségi média egyre nagyobb nyomást jelent a fiatal generációk számára, ezt a problémát szeretné enyhíteni az Instagram - a lájkok eltörlésével.

Instagram-lájkok eltörlése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A megfelelési kényszer, a beilleszkedés nyomása mindig is jelen volt a fiatalabbak életében, azonban a közösségi oldalak térhódításával ez a teher még jobban megnőtt.

Sokan úgy gondolják, ha egy-egy poszttal, képpel nem szereznek elég lájkot, az azt jelenti, hogy nem érdekli a követőiket az életük, nem érzik magukat elég fontosnak, népszerűnek - egyfajta visszaigazolást jelent számukra a kapott kedvelések száma.

Az Instagram miatt depressziósak a mai tinik?

Sajnos egyre több fiatalnál fordul elő az a jelenség, hogy önbizalomhiánnyal, lelki gondokkal, depresszióval küzdenek, amiben nagy szerepet játszik a közösségi média is. Mivel manapság a népszerűséget szinte lájkokban mérik, az, aki nem szerez belőlük eleget, vagy úgy látja, hogy a többieknek jóval több van, az kitaszítottnak, elfelejtettnek érezheti magát.

instagram-foto
Fotó: lechatnoir / Getty Images Hungary

A párkapcsolatokra szintén hatással van a kedvelési rendszer, hiszen ha a pár egyik tagja belájkol valamit vagy valakit, az később nagy vitákat, féltékenységet generálhat.

Vége a lájkok uralmának!

Az Instagram bejelentette, hogy nemsokára mindenhol elrejti a lájkok számát, ezt pedig már meg is tette számos országban tesztüzem jelleggel: Kanadában, Ausztráliában, Írországban, Japánban és Brazíliában nem látható, mennyi ember kedvelte az adott posztot. A cég ezt a fiatalok mentális egészségének megóvásával hozta összefüggésbe, de sokan támadták a céget a döntés miatt. Az influencerek számára lesújtóan hatott a hír, sokan teljesen kiborultak, hiszen ők a megélhetésüket alapozták az apró szívecskékre, sok emberből pedig az váltott ki nemtetszést, hogy a cégek így nem a véleményvezéreket használják majd hirdetésekre, hanem magát az Instagram felületét, így ezzel a húzással igazából csak ők járnak jól.

instagram-like
Fotó: grinvalds / Getty Images Hungary

Kedvelni természetesen attól még ugyanúgy lehet mások képeit, viszont azt csak az adott felhasználó fogja látni, a többi ember számára rejtély marad, ki mennyi lájkot zsebelt be, így a versengés, összehasonlítgatás csillaga leáldozóban van.

Milyen hatással van az új rendszer a felhasználókra?

Egy kanadai influencer és youtuber, Alyssa Kulani elmondta: először őt is rosszul érintette a lájkok megvonása, hiszen sokat dolgozott azon, hogy biztos követőbázist és minőségi márkákat tudjon maga mellé állítani, és az új rendszer ezt le fogja rombolni.

influencer
Fotó: stock-eye / Getty Images Hungary

Később azonban belátta: rengeteget segített a mentális egészségén az, hogy nem látja másoknál a kedvelések számát, valamint az ő adatait sem látják mások, így csökkent a folyamatos nyomás.

Kiemelte azt is, hogy ez főként az iskolások számára lesz hasznos fejlesztés, hiszen sokan pont az Instagramon mért népszerűségük-népszerűtlenségük miatt válnak céltáblává az osztálytársaik szemében, hiszen folyamatosan megy a versengés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem a kanadai influencer az egyetlen, akinek tetszik a fejlesztés: a tesztországokban az emberek nagy többsége pozitívan fogadta a kedvelések elrejtését, hiszen nemcsak az egészséges jellemfejlődésben mutatja meg az előnyeit, hanem a tartalmak minőségében is, a számok helyett sokan a posztok valódi lényegére koncentrálnak.

Ilyen a mániás depresszió: egy nő rajzokon keresztül mutatta meg az érzéseit

A bipoláris zavar tüneteiről sokszor a betegek nem tudnak beszélni, éppen ezért valamilyen más kifejezőeszközt kell találni érzelmeik megmutatására.

Ilyen a mániás depresszió: egy nő rajzokon keresztül mutatta meg az érzéseit

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük