Az Instagram letilt egy funkciót a telefonok kameráján: sokan nem fognak örülni

Ez a funkció megzavarhatta az emberek önképtudatát, így az Instagram úgy döntött, letiltják.

Instagram szelfi szűrő tiltása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Instagram platformja nem szól másról, csak gyönyörű képekről, melyek távoli helyeken töltött mesés időszakról mesélnek, egy ínycsiklandó ebédet örökítenek meg, vagy topmodell külsejű embereket mutatnak be a világnak.

Pedig mindenki tudja, hogy a tökéletes képek egy jelentős része, ha nem is teljes hazugság, de gyakran komoly manipuláció eredményeképpen jött létre. Az fotómegosztón augusztusban elszabadult a pokol, és egyre brutálisabb virtuális plasztikai műtéteket hajtottak végre magukon az emberek.

Éppen ezért az Instagram letiltja a telefonok kamerájáról a kiterjesztett valóság, azaz augmented reality - AR ama filterét, amivel bárminemű esztétikai célú orvosi beavatkozásra hajazó változtatást lehetett imitálni. Ezekkel ugyanis bárki átalakíthatta a saját külsejét, arcát olyanra, amilyenre csak szerette volna a virtuális világban. 

Ezek az effektek megnövelték az emberek száját, mintha csak ajakfeltöltésen vettek volna részt, megemelték az arcbőrt, kicsinyítették az orr méretét. Kutatások szerint az ilyen jellegű arcváltoztatós filterek negatív irányba befolyásolhatják az egyénnek a saját magáról alkotott véleményét, a testképét. 

instagram szelfie
Fotó: knape / Getty Images Hungary

- Szeretnénk megreformálni a szabályokat, szeretnénk, hogyha a filterek csak pozitív élményeket nyújtanának a használóknak - mondta a szóvivő a BBC oldalának.

- Amíg újraalkotjuk a szabályokat, minden olyan jellegű effektet eltávolítunk, ami bármilyen módon hasonlít egy plasztikai beavatkozáshoz. A jövőben az ilyen jellegű filtereket kitiltjuk a felületről.

Augusztus óta lehetett elkészíteni mindenkinek a saját effektjét, és ekkor született meg többek között a Plastica, ami az egyenplasztikázott arcot hivatott bemutatni. A FixMe effekt pedig a kozmetikai beavatkozások helyét jeleníti meg az arcon. Daniel Mooney, a kitalálója azt mondta, hogy ez egy kritika akart lenni a plasztikai beavatkozásokat illetően, a filctollakkal való jelölgetéssel és zúzódásokkal is megmutatván, mennyire átlagos az egész  

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A legtöbben csak a fiatalok szórakoztatóeszközének tekintették a filtereket, de hogyha valaki már évek óta nem rakott ki magáról filter nélküli képet, akkor ott valami mélyebben gyökeredzik. Most már egyre jobban próbálnak figyelni a közösségi oldalak a használók mentális egészségére is. 

Döbbenet: így nézett ki Donatella Versace, mielőtt szétplasztikáztatta magát

A sztár arca egyre rosszabbul fest köszönhetően a botoxinjekcióknak és a ki tudja, hányadik ráncfelvarrásnak, amiktől szinte emberi viaszbábuvá változott. Nézd meg, hogy nézett ki a műtétek előtt - le fogsz döbbenni, milyen szép volt!

Döbbenet: így nézett ki Donatella Versace, mielőtt szétplasztikáztatta magát

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük