Az infarktus és a stroke kivédése: a kardiológus ezeket a módszereket tanácsolja

Rengetegen halnak meg Magyarországon szív- és érrendszeri megbetegedések következtében, pedig nagy részük megelőzhető lenne.

infarktus jelei

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Évente 15 ezer infarktus és 40-50 ezer stroke, vagyis mintegy félóránként egy infarktus és tízpercenként egy stroke. Évente hétezer, naponta körülbelül 20 végtag-amputáció. A halálesetek feléért a szív- és érrendszeri betegségek tehetők felelőssé.

Riasztó magyarországi adatok, ám a legmegdöbbentőbb, hogy túlnyomó részük megelőzhető lenne, hiszen ezek civilizációs betegségek, melyek alapvetően a túlzott kényelemből és káros szenvedélyekből fakadnak. Szeptember utolsó vasárnapja a szív világnapja.

Az infarktus okai

- Tíz infarktusból nyolc megelőzhető lenne. A szív- és érrendszeri betegségek hátterében ugyanis több civilizációs kórkép áll: magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás. Ezek alapvető oka az ülő életmód, a túlzott mértékű étkezés, valamint a testedzés hiánya - mondta dr. Mohay Sándor, a Budai Egészségközpont kardiológus, aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvosa.

- Ha ezekhez társul a legfőbb közellenség, a dohányzás is, csak idő kérdése, hogy valamelyik megbetegedés a fentiek közül vagy a helytelen életmód miatt más egyéb kórkép, például rosszindulatú daganat kialakuljon - folytatta a szakorvos.

A szív- és érrendszeri betegségek főbb tünetei

Infarktusra kell gyanakodni, mellkasi, háti, nyaki vagy karban érzett nyomás, szorítás érzete után, amelyet verítékezés kísér, és a tünetekhez gyengeség és ájulásérzés is társul. Nőknél gyomorpanaszok, hányinger is felléphet.

infarktus jelei kettő
Fotó: SIphotography / Getty Images Hungary

Stroke esetén hirtelen beszéd- és látászavar, végtaggyengeség vagy -bénulás, szédülés, fejfájás, eszméletvesztés léphet fel. Az arc aszimmetrikussá válik, a beteg nem tudja mozgatni a karjait.

Az alsó végtagi érszűkület típusos tünete a gyaloglás közben fellépő lábikra- vagy combgörcs.

Mit lehet tenni az egészség megőrzése érdekében?

Törekedni kell a normális testsúly elérésére (testmagasság – 100).

Rendszeres izommunkával és testedzéssel tegyünk a normális vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint elérése és fenntartása érdekében. Kiváló mozgásformák ehhez a gyalogolás, kerékpározás, futás és az úszás. A kardiomozgások ugyanis növelik szívünk teljesítőképességét, javul a kondíció, a mozgással pedig túlsúlytól is megszabadulhatunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mozgás legyen rendszeres, aki teheti, naponta szánjon rá időt. Akár napi fél óra is hasznos.

Naponta legalább negyed kg zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani, és előnyben részesíteni az olívaolajat, valamint hetente háromszor halat enni.

A különféle növényi eredetű olajok, margarinok, valamint az olajos magvak fogyasztása jótékony hatással van szív működésére.

olajos magvak jók a szívre
Fotó: knape / Getty Images Hungary

A túlságosan zsíros ételeket, a gyorsételeket kerülni kell, és úgy általában is érdemes odafigyelni, hogy az étkezés kiegyensúlyozott, rendszeres és a szervezet igényeinek megfelelő legyen. A dohányzást mellőzni kell, beleértve az elektromos cigarettát és a vízipipát is, melyek még a hagyományos cigarettánál is károsabbak.

Mit lehet tenni, ha valaki rosszul lesz?

Infarktus vagy stroke esetén minden perc számít, így nagyon fontos felismerni a tüneteket és időben megkezdeni a segítségnyújtást. A beteghez azonnal mentőt kell hívni, mivel a gyors orvosi beavatkozás növeli a túlélés, és csökkenti a maradandó károsodás esélyét. Amíg nem érkezik meg a segítség, meg kell nyugtatni a beteget, és kérni, hogy ne mozogjon. Kényelmes ülő- vagy fekvőhelyzetbe kell helyezni, és nem szabad magára hagyni. Ha eszméletvesztés vagy légzésleállás lépne fel, meg kell kezdeni az újraélesztést mellkaskompresszióval és lélegeztetéssel.

Segítenek megelőzni a szívinfarktust: a 10 leghatékonyabb mozgásforma a szív egészségéért

Magas vérnyomással és szívbetegség esetén nem javasoltak a hirtelen megterheléssel járó sportok, sokkal inkább a kevésbé intenzív igénybevétellel járó, illetve egyénileg szabályozható intenzitású mozgásformákat ajánlott végezni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük