Azt hitte, csak a gyomra fáj, de kiderült, hogy infarktus volt: a női szívroham meglepő tünetei
Más a szívroham a nőknél és a férfiaknál.

szivroham-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők sokkal kisebb eséllyel élik túl az első szívrohamukat, mint a férfiak. Hogy miért van ez? Mert a női szívroham tünetei időnként egészen mások, és egyszerűen nem ismerik fel.

Sokáig úgy tartották, hogy a nők kevésbé hajlamosak a szívrohamra, ám ez nem igaz. Egy, az Oxfordi Egyetemen született kutatás szerint például három rizikófaktor, a dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás éppen a nők szívrohamkockázatát emeli meg, de egyes női betegségek, mint amilyen a PCOS - policisztás ovárium szindróma - is növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját.

Hogy néz ki a nőknél a szívroham?

Míg a férfiak egy szívroham esetén feszítő, szorító mellkasi fájdalomra és halálfélelemre panaszkodnak, a nőknél a szívroham tünetei enyhébbek, vagy más jellegűek. Sokáig a férfiak tüneteit tartották a szívroham tüneteinek, és csak az utóbbi időben ismerték fel, hogy mennyire eltérő lehet a két nemnél a szívroham érzékelése.

szivroham-ajulas

Van néhány olyan tünet, mely komoly bajra utalhat. A mellkasi nyomás a legjellemzőbb jel, azonban a nőknél nem törvényszerű. Például egy 2003-as tanulmány szerint csak a nők valamivel több mint fele tapasztalt mellkasi fájdalmat a szívrohama közben, de közel egyharmaduk a szívrohamot megelőző egy hétben.

Felsőtesti fájdalom is előfordulhat: a szívroham kisugározhat a nyakra, az állkapocsra, a hát felső részére és a karokba. A fájdalom jelentkezhet hirtelen, de kezdődhet egy adott ponton is, ahonnan lassan terjedhet szét szélesebb területen.

Gyomorproblémák is gyakran jelentkeznek jelzésként: sok nő érez a szívrohama előtt feszítő, fájdalmas érzést a gyomrában, de émelygést, hányingert is sokan tapasztalnak. Nem ritka még a gyengeség érzése sem a szívrohamot megtapasztaló nőknél, mely néha reszketéssel, szorongással, ájulással, szédüléssel is párosulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légszomj is jelentkezhet: az ok nélküli nehézlégzés, főleg, ha fáradtsággal, gyengeséggel vagy mellkasi fájdalommal is párosul, utalhat szívproblémákra. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nehézlégzés főleg akkor jelentkezik, amikor a beteg lefekszik, és akkor csillapodik, amikor felül.

Jelezheti a problémát az ok nélküli fokozott verejtékezés is, valamint az alvási nehézségek. Az említett tanulmányban arra is rámutattak, hogy sok nő már hetekkel a szívrohama előtt tapasztalt alvási nehézségeket, gyakran felébredt az éjszaka közepén, és fáradtan ébredt reggel.

A fenti tünetek persze, nem mindig utalnak komoly bajra, lehet, hogy csak valami ártalmatlan áll mögöttük, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha az ember hasonló jeleket tapasztal önmagán, mert azzal megelőzhető a komolyabb baj.

Fontos a megelőzés

Megfelelő étrenddel sok szív- és érrendszeri betegség kialakulása megelőzhető. Az alábbi, folsavval teli ételek fogyasztása például csökkenti a szívroham kockázatát. Tárazz be belőlük!

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük