Megelőzhető a második szívroham: 5 tipp, amivel csökkenthető a kockázata
A KardioKözpont szakorvosa azokra a lépésekre hívja fel a figyelmet, melyekkel csökkenthetjük a rizikót.

szivroham-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár szerencsére egyre jobbak a szívinfarktuson átesettek életkilátásai és teljes felépülésének esélyei, tény, hogy a korábbi szív-érrendszeri esemény kockázati tényezőként merül fel egy újabb esemény bekövetkezésében.

Dr. Vaskó Péter , a  KardioKözpont  szakorvosa azokra a lépésekre hívta fel a figyelmet, melyekkel csökkenthető a rizikót.

Pontos gyógyszerszedés

Szívinfarktus után nagy valószínűséggel egy életen át tartani fog a gyógyszeres kezelés, melynek célja a jó állapot stabilizálása, az újabb esemény - például stroke, újabb infarktus - megelőzése. Éppen ezért nagyon fontos, hogy pontosan szedje be a felírt gyógyszereket, akinek szükséges, se a dózist, se a típust ne változtassa, még akkor se, ha jobban van.

Vaskó doktor szerint ilyenkor célszerű egyeztetni az orvossal, aki kontrollvizsgálatok után maga rendeli el a változást, ha szükséges. Praktikusan ismerni kell a szedett gyógyszerek nevét és a hatásmechanizmusukat. Fontos elolvasni a betegtájékoztatót, megismerkedni a dózisokkal és az esetleges mellékhatásokkal. A gyógyszerszedés orvos által ismertetett részleteit érdemes leírva is megtartani. A gyógyszerszedésre idős embereknél a családtagoknak is figyelnie kell.

szoveg-szivroham

Mit mond az orvos?

- Kimondottan nagy hangsúlyt kell helyezni az orvos-beteg együttműködésre - ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. - Orvosként arra biztatom a pácienseket, hogy merjenek kérdezni, tájékozódni, és figyeljék a szervezetük reakcióit, számoljanak be róla, mert fontos visszajelzés. Megfelelő életmóddal, gyógyszerekkel és rendszeres kontrollal nagyon jó állapot tartható fenn, és jelentősen csökken az ismételt infarktus kockázata is.

Rehabilitációs programok

Az utóbbi években több kutatás is igazolta, hogy szívinfarktus után a betegek szívének állapota és fizikai teljesítőképessége akkor javult a legjobban, ha a rohamot követően már egy hét múlva elkezdték a mozgatást, és a rehabilitációs program három hónapnál tovább tartott. Az egyéni értékekre alapozott, személyenként kidolgozott mozgás- és életmódterv pedig a későbbiekben jelentősen hozzájárul az életminőséghez, kis túlzással ezen múlik, hogy teljes életet élhet-e a páciens, vagy élete végéig "betegállományban" marad.

A cikk az ajánló után folytatódik

A rizikófaktorok csökkentése

Közismert, hogy a mozgáshiány, a dohányzás, a magas koleszterin- és vérnyomás, a nem megfelelő táplálkozás, a túlsúly mind komolyan veszélyeztetik az egészséget, különösen a szív-érrendszert. Éppen ezért mindent meg kell tenni, hogy ezeket a rizikófaktorokat kiiktassa a beteg, vagy legalább csökkentse. Ebben komoly segítség lehet az életmódorvoslás, melynek keretében személyre szabott iránymutatást kapható az optimális és biztonságos életmód kialakításához.

A biztonságosság szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni egy szívinfarktuson átesett páciens esetében, ezért is nagyszerű lehetőség, ha életmódorvos, dietetikus, mozgásterapeuta irányítják az életmódváltást. Nem szabad megfeledkezni a stresszről, mint önálló rizikófaktorról, melynek kezelésében jelentős támogatást nyújthat például egy stresszcsökkentő életvezetési tréning.

Fontosak a támogatók

Aki komoly traumát élt át - és ez lehet egy betegség is -, annak egyik fontos támogatója a talpra állásban a közösség. Legyen szó családról, barátokról, betegcsoportokról vagy akár egy tréning közösségéről, minél erősebb a szociális háló, a segítő közeg, annál több erő lesz a teljes felépüléshez és az azt követő, új életmód kialakításához.

A szívroham is megelőzhető lehet!

A jövő már elkezdődött, erre jelentenek bizonyítékot a következő, egészségvédelmet szolgáló kütyük is.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük