Hónapok alatt is drasztikusan elfajulhat a melanoma: mekkora esély van a túlélésre?
Az elmúlt tíz évben megduplázódott a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakorisága, a legveszélyesebb formájuk a melanoma.

cover-melanoma
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért nem elég csak egy anyajegyet megmutatni, miért kell az egész testfelületet ellenőrizni? Miért fontos a korai diagnózis, és kinek kell fél- vagy akár negyedévente is szűrővizsgálaton részt vennie?

Dr. Vincze Ildikó, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológus főorvosának a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában többek közt ezekről is szó esett.

Miért ne mondjuk, hogy "Csak ezt az egyet szeretném megmutatni"?

Az atípusos anyajegyek lehetnek szabálytalan alakúak, esetleg többféle barna színárnyalatú részből állnak, vagy eltérő tapintatú területek különíthetők el bennük. Ellenőrzésük a szakemberek részéről különleges odafigyelést igényel, a betegek pedig könnyen gondolhatják azt, hogy a szabálytalan alak, a színbéli eltérések rosszindulatú elváltozás jelei. Ha az önvizsgálat során ilyesmit észlelnek, akkor orvoshoz fordulnak, ám egyáltalán nem ajánlott ilyen esetben sem csak azt az egy anyajegyet megmutatni. Különösen, ha a beteg régen járt anyajegyszűrésen, vagy a magas rizikójú csoportba tartozik.

szoveg-melanoma-ok

Ha egy gyanús anyajegy miatt fordulunk bőrgyógyászhoz, ellenőriztessük a teljes testfelületet, ne csak azt az egy anyajegyet. A rosszindulatú elváltozás a testen bárhol megjelenhet, és sokszor nem is meglévő anyajegyből alakul ki.

Hogyan segíthet a manikűrös vagy a fodrász a korai felismerésben?

Ha valaki emberekkel és a bőrük kezelésével foglalkozik a munkája során, akkor fontos szerepe lehet abban, hogy a vendégek testén, számukra sokszor alig vagy egyáltalán nem hozzáférhető helyeken felfedezze az elváltozásokat.

Rosszindulatú elváltozás a hajas fejbőrön is kialakulhat, ez gyakorlatilag az önellenőrzés során - még segítséggel is - igen nehezen látható terület. Ha egy fodrász azt látja, hogy visszatérő vendége fejbőrén változó méretű az anyajegy, vagy viszkető, esetleg vérző elváltozás látható, fontos bőrgyógyászhoz irányítani.

Ugyanígy segíthet a manikűrös a köröm alatti területen észlelni a gyanús jeleket - különösen műkörmöt viselő hölgyeknél -, a pedikűrös a lábon, talpon, a masszőr a háton. A szemben és a szájnyálkahártyán megjelenő elváltozások korai felismerése szemészeti és fogorvosi vizsgálat során történhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Melanoma: mikor a legjobb az esély a túlélésre?

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakorisága. A legveszélyesebb formájuk a melanoma, mely akár hónapok alatt is drasztikus növekedésen mehet keresztül. Először vízszintesen, vagyis szabad szemmel is láthatóan megnő a pigmentált elváltozás mérete. Ha ekkor orvoshoz fordulunk, még jó eséllyel következmények nélkül megszabadulhatunk tőle. Az elváltozások korai felismerése és mielőbbi, sebészi úton történő eltávolítása a teljes gyógyulást jelentheti a betegnek. Ilyenkor az ötéves túlélési esély 100%.

Később azonban a rosszindulatú elváltozás már függőleges irányban, a bőr mélyebb rétegei felé is terjed, amit szabad szemmel már nem tudunk észrevenni. A véráramba eljutva pedig már áttéteket képezhet. Előrehaladott stádiumban diagnosztizálva férfiaknál már csak 8, nőknél 25% az esély a gyógyulásra.

Alapesetben mindenkinek azt javasolják a bőrgyógyászok, hogy évente egyszer vegyen részt teljes testtérképes anyajegyszűrésen. Ha azonban szabálytalan elváltozást látnak, akkor a következő vizsgálatra akár fél- vagy negyedéven belül is sor kerülhet annak érdekében, hogy idejében eltávolíthassák, ha szükséges.

Mi az az atípusos anyajegy, és hogyan ismerhető fel?

Az atípusos anyajegyekből könnyebben alakulhat ki melanoma. De honnan ismered fel? A fotók segítenek!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük