Kinek és mikor van szüksége szívultrahangra? Már egyetlen vizsgálat életet menthet
A szívultrahang a kardiológia egyik leghasznosabb képalkotó vizsgálati módszere, mellyel számos betegség kizárható vagy igazolható.

ultrahang 2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, milyen esetekben érdemes szívultrahangot készíteni.

A szívultrahang felhasználása igen sokrétű, megelőzéshez és egy komolyabb szívbetegség esetén is roppant fontos.

Mire jó a szívultrahang?

Kideríthető a segítségével, hogy milyen szerkezeti rendellenessége van a szívnek, emellett a szívüregek mérete és faluk vastagsága pontosan mérhető.

A Doppler-technikának köszönhetően vizsgálható a véráramlás a szíven belül, kimutathatóak a szívbillentyűk rendellenességei. Szívinfarktus után szívultrahanggal vizsgálható a szívizom károsodása és a kamra falainak mozgása. 

Fontos szerepe van a mellkasi fájdalmak kivizsgálása során, és mellkasi trauma utáni károsodások kimutatására is alkalmas. Krónikus szívbetegségben értékelhetővé válik a szív különböző részeinek működése.

Láthatóvá teszi, van-e folyadék a szív körül, és kiderülhet, van-e tumor a szívben. Felmérhetőek és ellenőrizhetőek a szív fejlődési rendellenességei. Monitorozható, hogyan reagál egy beteg a kezelésre. Bizonyos bakteriális fertőzések szíven belüli jelenlétére lehet így bizonyítékot szerezni. Szívultrahang segítségével a fenti rendellenességek mind kizárhatók. 

Miért szereti az orvos, miért a páciens?

Orvosi szempontból a szívultrahang egy roppant hasznos és informatív eszköz, a kivizsgálásnak sok esetben az alapja. A páciensek körében pedig azért népszerű, mert fájdalmatlan, nem jár injekcióval, sugárterheléssel, és nem okoz bezártságérzést, hiszen csak egy ágyon kell hozzá feküdni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ezenkívül nagy előnye, hogy minden élethelyzetben, egészséges és beteg pácienseknél is alkalmazható, nem szükséges hozzá semmiféle előkészület - ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

- A szívultrahangos vizsgálat időtartama körülbelül 20 perc, attól függően, mit keresünk, ismerjük-e a pácienst, vagy csupán megelőző vizsgálatról van-e szó.

A doktor hozzátette, hogy szívultrahangos vizsgálattal a már ismert betegségek esetén is jól detektálható az állapot, például a szívkoszorúér-betegség utánkövetésénél is része kell, hogy legyen a monitorozásnak. Ugyanakkor mindazoknak, akiknek a családjában már előfordult szív- érrendszeri betegség, esetleg olyan tüneteket tapasztalnak magukon, mint erős szívdobogás, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, csökkent terhelhetőség, a megelőzés részeként szintén fontos lehet a szívultrahang. 

Ha segítségével kiderül, hogy nincs szervi elváltozás a tünetek mögött, egyrészt megnyugodhatunk, másrészt esetleg elindulhatunk egyéb kezelés irányába, ha pedig mégis fény derül valamilyen betegségre, a korai felismeréssel hatékonyabbá tehetjük a kezelést, és kivédhetővé az esetleges szövődményeket.

Ételek szívbetegség ellen

Ideális esetben az összkoleszterin értéke 5,1 mmol/l alatti, az LDL-koleszterin 3,4 mmol/l alatti, míg a HDL-koleszterin 1 mmol/l fölötti. Bár a táplálkozással bevihető étrendi koleszterin csak részben van hatással a szervezetben, főként a májban és a mellékvesében keletkező vérkoleszterinre, rendszeres mozgással és megfelelő étrenddel, vitaminpótlással némiképp emelhető a HDL-koleszterin szintje.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük