Ezért karcsúak az indiai nők: 6 zsírégető táplálék, amit gyakran fogyasztanak
Az indiaiak tudatosan figyelnek arra, mit és mennyit esznek.
Minden kultúrának megvannak a maga szokásai, jellegzetes fogásai és alapanyagai, amelyek jellemzik az adott régió gasztronómiáját.
Az indiai gasztronómia sajátossága mélyen gyökerező vallásából ered. A 2011-es népességi adatok szerint a dél-ázsiai ország lakosságának közel 80%-a a hindu vallás gyakorlója, 14%-a buddhista, 6%-a pedig más felekezethez tartozik. A hindu indiaiak nem esznek marhahúst, mivel a szarvasmarha hitük szerint szent állat, birkát és csirkét viszont igen, sertéshúst pedig csak bizonyos népcsoportok fogyasztanak.
Mitől karcsúak az indiai nők?
A hinduk által alkalmazott étrend alapját a tiszta húsokon kívül a csípős, erőtejes és intenzív ízvilágú ételek, gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek, valamint a tejtermékek adják. A hindu étrend és az étkezési szokások nemcsak a fogyásban, hanem az egészség megőrzésében is segítenek, hiszen a rostokban, fehérjében gazdag, intenzív fűszerezésű táplálkozás átmozgatja a beleket, jótékonyan hat az emésztésre.
A változatos és egészséges ételek mellett a nők karcsúságának sikere az adagokban rejlik. Az ételek fogyasztásának mérséklését fontos önmegtartóztató erénynek tekintik, amelyet mitaharának hívnak. Szerintük a táplálkozás összekapcsolódik az ember testének és lelkének egészségével, ezért lassan, kiegyensúlyozottan étkeznek, és sosem eszik tele magukat, ezáltal pedig alacsonyabb lesz a kalóriabevitelük is.
Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz elkortyolásával kezdik, ezáltal nemcsak a szomjúságukat csillapítják, de a teltségérzetet is növelik még azelőtt, hogy nekilátnának az evéshez, így kisebb adaggal is jóllaknak. Az ételt mindig frissen főzik szezonális alapanyagokból, és evőeszköz helyett sokszor kézzel fogyasztják el. Ez a fajta étkezési mód teszi számukra lehetővé, hogy tapintással is érezzék az ételt.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Zsírégető táplálékok, amit az indiai nők fogyasztanak
Moringa
Indiában őshonos növény a moringa, amiből port készítenek, és már évszázadok óta használják áldásos tulajdonságai miatt: levelei B-vitaminokat, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot és polifenolokat tartalmaznak, amelyek védenek a szív- és érrendszeri, valamint a gyulladásos és rákos megbetegedésekkel szemben.
Kutatások kimutatták, hogy a moringa fogyasztása csökkentheti a zsírraktározást, és fokozhatja a zsír lebontását. A kutatás szervezői moringa-, kurkuma- és currytartalmú étrend-kiegészítőket adtak a 130 kórosan túlsúlyos alany egyik felének, placebót a másiknak, a 16 hetes kísérlet végére majdnem 5 kilóval nagyobb fogyást és jelentős koleszterinszint-csökkenést regisztráltak az étrend-kiegészítőt szedő csoportnál.
Az enyhén kesernyés ízű moringapor hazánk drogériáiban és bioüzeletiben is megtalálható, napi 2-6 grammot érdemes keverni belőle a turmixba vagy joghurtba, de teaként is lehet fogyasztani fahéjjal és citrommal.
Indiai chutney
Az eredeti indiai chutney-t friss gyümölcsök vagy zöldségek, valamint fűszerek hozzáadásával készítik, és legtöbbször párolt rizs és húsok, illetve currys ételekhez kínálják mártásként. Tipikus alapanyagai a mangó, a szilva, a sárgabarack, a banán, a körte, a rebarbara, a citrusfélék egy kis emésztést serkentő chilivel megfűszerezve. Az édes-csípős alaphoz egy kis citrom vagy ecet illik. Savanyúságokat is készítenek zöldségekből és növényekből, fermentálás során remek probiotikus ételek készíthetőek, amelyek megfelelően táplálják a bélflóra baktériumait, és helyre rakják az emésztést.
Pakora és bartá
A pakora egy indiai bundázott zöldség, ami karfiolból, burgonyából, brokkoliból, céklából, cukkiniből, spenótból készül, de bátran lehet kísérletezni egyéb zöldségekkel is. A tésztájába csicseriborsóliszt és különböző fűszerek kerülnek, ízesíthető korianderrel, kurkumával, chilivel, római köménnyel. A csicseriborsó alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra, a fűszerek pedig segítenek abban, hogy az emésztés megfelelően működjön. Az indiai bartá töltött zöldséget jelent, szívesen fogyasztanak töltött padlizsánt, töltött paprikát, paradicsomot vagy káposztát.
Író és sós joghurt
Az indiaiak a víz és narancslevek mellett gyakran oltják szomjukat probiotikumokban gazdag íróval vagy sós joghurttal, amit borssal, fahéjjal és gyömbérrel ízesítenek. Mindkettőben sok a vas, a kálium, a cink, valamint bőven van benne A-, B-, D- és E-vitamin is. Emellett igen gazdag kalciumforrások.
4 zsírblokkoló táplálék, amit a vietnámi nők fogyasztanak
A vietnámi nők karcsúságának titka a keleti gasztronómia egészséges alapanyagaiban, zöldségekben gazdag egytálételeiben és az emésztést segítő különleges fűszereiben rejlik.
Karcsúak, egészségesek, és sokáig élnek: 4 zsírblokkoló táplálék, amit a vietnámi nők fogyasztanak
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- franciaország
- étkezés