Mitől olyan karcsúak az indiai nők? 3 zsírégető táplálék, amit rendszeresen fogyasztanak
Az indiai nők karcsúságának titka az étrendjükben rejlik, tradicionális ételeik között akadnak olyanok is, melyek beindítják a zsírégetést.
Az indiai nők életében az étel elkészítése a tálalási módtól kezdve egészen az elfogyasztásig minden egyes lépcsőfok külön jelentőséggel bír.
Konyhájuk mellett még számos egyedi összetevő dönti el, hogy hogyan és mitől válik az étrendjük egészségessé. A főleg zöldségekből álló fogások, amiket apró falatokban fogyasztanak, fontos részét képezik.
Az indiai nők karcsúságának titka
Minden nemzet kultúrájához elválaszthatatlanul kötődik a gasztronómia, és az ahhoz kapcsolódó tradíciók, melyek évszázadok alatt alakultak ki, és vertek gyökeret. Indiában gyakran kézzel fogyasztják az ennivalókat, mely eleve gátolja azt, hogy túl gyorsan, habzsolva egyenek, helyette inkább kiélvezik az ízeket és az evés örömét.
Jellegzetes fűszereiket nemritkán otthon, saját kezűleg készítik el, előszeretettel ízesítenek korianderrel, chilivel, kurkumával, gyömbérrel és kardamommal, sőt akár többfajta fűszer keverékét is használják, ilyen a tíz összetevős garam masala, melyet a főzés legutolsó pillanatában adnak hozzá az ételeikhez. Ezenkívül náluk sem ismeretlen a savanyítás, az így fermentált ételek pedig remek probiotikum-források, melyek a bélflórát állítják helyre.
Ételeik java része növényi alapú, hús csak ritkán kerül a tányérra, ha mégis, az leginkább hal vagy csirke. Az indiai nők körében végzett felmérés szerint 30%-kal kevesebb húst fogyasztanak, mint a férfiak, ellenben 10%-kal több zöldséget és gyümölcsöt. A földön ülve esznek, ami könnyíti az emésztési folyamatokat, mivel a felsőtest közben előre és hátra mozog, ami a hastájéki izmokat dolgoztatja meg. Az úgynevezett sukhasan póz - ami lényegében egyfajta törökülés - pedig még a mentális egészségnek is jót tesz, relaxáló hatással bír.
Ugyanakkor, hogyha az indiai nők étkezési szokásai kerülnek górcső alá, ennek kikerülhetetlen része, hogy hagyományaik szerint bár együtt eszik a család, a feleségek külön ülnek, és amikor a család többi tagja befejezte, csak akkor jutnak ételhez, mindig legutoljára fogyasztják el a maradékokat - legalábbis ez sokáig így volt. Néhány évvel ezelőtt az országban változott a helyzet, és néhol már feleségek is ugyanúgy részt vesznek az étkezéseken, de sok helyen még erősek a hagyományok.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kenyér helyett náluk a laposkenyér vagyis a naan terjedt el, melyeknek gyakorlati hasznuk is van, tekintve, hogy evőeszköz helyett gyakran ezekkel a kenyérdarabokkal együtt fogyasztják el a falatokat. Fő ételeik közé tartozik a csicseriborsó, mely remek fehérje- és rostforrás, nemritkán pirítva, nassolnivalóként fogyasztják, de a lencse, a karfiol, a hagyma és a rizs is fontos elemét képezi gasztronómiájuknak. Ezek mind-mind emésztést serkentő táplálékok, amik hosszan tartó jóllakottságérzetet is okoznak.
Vöröslencsedahl
A vöröslencsedahl lényegében egy indiai vöröslencse-főzelék, amit gyakran naan mellé szolgálnak fel némi rizs társaságában. A lencse az egyik legjobb rostforrás, elfogyasztása nem dobja meg a vércukorszintet sem, így annak csökkenése nem okoz szénhidrátéhséget és falásrohamokat, amivel csökkenthető a napi bevitt kalória mennyisége is.
Lektineket és polifenolokat is tartalmaz, melyek szintén elősegítik a fogyási folyamatokat, és támogatják az anyagcserét. Elkészítése nagyon egyszerű, akár köret gyanánt, de egytálételként is felszolgálható.
Aloo gobi
A hangzatos elnevezés mögött valójában egy nagyon egyszerű egytálétel lapul. Az aloo gobi két fő alapanyagból, krumpliból és karfiolból áll, amik mellé számos fűszert adnak, hogy elérjék a kívánt ízhatást.
Nagyon laktató fogás, a karfiolnak emellett ismert a zsírmáj kialakulását gátló és méregtelenítő hatása, és természetes étvágycsökkentőként is számon tartják nagyon magas rosttartalma miatt.
Palak paneer
A palak paneer indiai spenótfőzelék különleges sajttal, ami gyakorlatilag lepréselt, kicsepegtetett túró, melyet felszeletelnek. Natúr íze mellé szinte bármi illik, házilag is könnyű elkészíteni.
A fogás nemcsak emésztést támogató rostokban bővelkedik, hanem a sajtnak köszönhetően fontos fehérjékkel és probiotikumokkal is ellátja a szervezetet.
A mozgás
Kutatások szerint az indiai nők szabadidejükben nem mozognak sokat, cserébe egész nap aktívan tevékenykednek, különböző ház körüli munkákat végeznek el, melyek éppúgy égetik a kalóriákat, mintha valaki napi szinten járna edzőterembe.
Ezenkívül még az aerobik népszerű az országban, ami nagyon hatékony zsírégető kardiomozgás. Szakértők egyöntetű véleménye alapján egy héten legalább 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív mozgást kell beiktatni az egészség megőrzése érdekében, és az indiai nők ezeket a feltételeket teljesítik.
9 élelmiszer, ami segíti a fogyást és a zsírégetést
Zsírégető élelmiszerek, amelyek támogatják a fogyókúrád.
9 élelmiszer, ami segíti a fogyást és a zsírégetést: jót tesznek az egészségednek is
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- franciaország
- fogyás