Rossz hírünk van, ha ennél kevesebbet mozogsz hetente: nagy a baj minden 4. embernél
A te életedbe mennyi mozgás fér bele?

no-bicikli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem mozog eleget a világ népességének több mint negyede, 1,4 milliárd ember, és ez az adat 2001 óta csupán nagyon kicsit javult - állapította meg az Egészségügyi Világszervezet - WHO - friss jelentése.

A mozgásszegény életmód növeli az egészségügyi kockázatokat, a szívbetegségek, a 2-es típusú diabétesz és néhány daganatos betegség kialakulásának kockázatát - írta a BBC hírportálja a Lancet Public Health orvosi lap alapján.

Veszélyben a gazdag országok

A világszervezet megállapította, hogy a gazdag országok a legkevésbé aktívak között vannak. A felmérések szerint Németországban, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is nő a keveset mozgók aránya.

A nők kevesebbet mozognak a férfiaknál szinte a világ minden táján, ez alól csupán két ázsiai régió, Kelet- és Délkelet-Ázsia a kivétel. A nemek közötti eltérés a testmozgás szempontjából a legnagyobb Dél-Ázsiában, Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a gazdag nyugati országokban.

Ezért mozognak kevesebbet a nők

A szakemberek szerint ennek olyan társadalmi okai vannak, mint a gyermeknevelés nőkre háruló feladatai és a helyi kulturális hagyományok, melyek megnehezítik számukra a testedzést. A WHO jelentése 168 országból származó 358 lakossági felmérés adatain alapult: összességében mintegy 1,9 milliárd ember adatait elemezték.

A gazdag országokban, mint az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia, az inaktív lakosság aránya 2001-ben 32% volt, 2016-ban viszont már 37%. Az alacsony jövedelmű országokban a testmozgást nem végző emberek aránya a vizsgált időszakban 16%-on stagnált.

Inaktív vagy, ha ennél kevesebbet mozogsz

A kutatók az inaktív csoportba soroltak mindenkit, aki hetente kevesebb mint 150 percnyi mérsékelt intenzitású mozgást végzett, vagy 75 percnél rövidebb ideig edzett intenzíven. A gazdagabb országokban a mozgásszegény életmódot az egyre több ülőmunka és ülve végezhető hobbi erősíti, továbbá az autós közlekedés is közrejátszik benne. Az alacsonyabb bevételű országokban az emberek nagyobb valószínűséggel végeznek több testmozgást igénylő munkát, és inkább gyalogolnak, vagy a tömegközlekedést használják - összegezték a kutatók. A WHO jelentése figyelmeztetett arra, hogy a dolgok állása szerint nem fog megvalósulni a 2025-re kitűzött cél, a tétlenek arányának 10%-kal való csökkentése a világon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos a sportolási feltételek megteremtése

Fiona Bull, a tanulmány társszerzője szerint, ha lehetővé tennék, hogy a nők többet sportolhassanak, az közelebb vihetne a kitűzött célhoz. Ehhez azonban meg kell teremteni a feltételeket, hogy a nők biztonságosan, elérhető áron és kulturális hátterük számára is elfogadhatóan juthassanak sportolási lehetőségekhez. A szakemberek felszólították a világ kormányait, hogy hozzanak létre, és tartsanak fenn megfelelő infrastruktúrát a sportolás, valamint a közlekedésben a gyaloglás és a kerékpározás támogatására.

Tíz könnyű mozgás az egészségért

Az alábbi mozgásformákat akkor is űzheted, ha már jó hosszú ideje nem sportoltál. Mire vársz? Vágj bele, akár még ma!

Fotó: Getty Images.

Ezt is szeretjük