5 étel, ami nemcsak tartós fogyást hoz, de az immunrendszered is erősíti: a gyors anyagcsere erős immunitást okoz

Anyagcsere-gyorsító ételek fogyasztásával nemcsak fogyhatsz, de immunrendszered is erősítheted.

GettyImages-683732757

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túlsúly azonfelül, hogy növeli a különböző érrendszeri megbetegedések és a cukorbaj kockázatát, az immunsejtek működését is negatívan befolyásolja

Az immunrendszernek, ami többféle sejt- és szervtípus együttes működésével védi meg a testet a kórokozóktól, szüksége van egyfajta egyensúlyra a szervezetben, ami megfelelő közeget ad működéséhez.  

Anyagcsere gyorsító ételek

Régóta ismert, hogy a testzsírfelesleg elősegítheti a gyulladásért felelős sejtek, például a fehérvérsejtek túltermelődését, amik közül a makrofágok egy része kifejezetten a zsírszövetben aktivizálódik. Ahhoz, hogy az immunrendszer kiegyensúlyozottan működjön, első lépésként az egészséges testtömeg elérése a cél, ami az áldásos körforgásban szintén visszahat a test védelmi rendszerének működésére. 

Testzsírtolómérce használatban.
Testzsírtolómérce használatban.
Fotó: edwardolive / Getty Images Hungary

Hogy szervezetünket elindítsuk ezen az úton, fontos észben tartani, hogy a zsír teljes elhagyása az étrendből inkább káros, mint jótékony hatással bír, és hosszabb távon tartós egészségügyi problémákhoz is vezethet. Érdemes inkább a sejtszintű anyagcsere-folyamatokat támogató ételekre koncentrálni, mivel kulcsszerepet játszik az immunrendszer stabilitásának fenntartásában és működésében.  

Zöld leveles zöldségek

A spenót, különböző saláta- és káposztafélék, utóbbiak közül a brokkoli, kelbimbó és kelkáposzta a máj működését támogató hatásuk miatt erős méregtelenítő tulajdonsággal bírnak. Ezenfelül a zöld levelesekben található tiroidok fogyasztása hosszan tartó telítettséget okoz, ami a gyakori éhségérzetet és a nassolás utáni vágyat is visszaszorítja.

GettyImages-sb10067618a-001
Fotó: Martin Poole / Getty Images Hungary

Citrusok

Sejttenyészeteken végzett kísérletek bizonyítják, hogy a citruspolifenolok segíthetnek a túlsúly kezelésében azáltal, hogy csökkentették az adipociták, a szervezet speciális zsírsejtjeinek termelődését, a sejtek lipid-, azaz zsírtartalmát. A kísérletek többségében a citruspolifenolok hozzáadása a zsírszövet csökkenését is jelezte. 

A narancsban, citromban és a grépfrútban található citrusflavonoidok fogyasztása, mint a gyulladáscsökkentő, antioxidáns tulajdonsággal bíró narigenin vagy nobiletin magas zsírtartalmú étrendben alkalmazva is testsúlycsökkenéssel jár anélkül, hogy az ember kevesebbet enne. 

Hüvelyesek

A hüvelyes zöldségek, mint a bab vagy a lencse, sokat segíthetnek, ha az anyagcsere fokozásáról van szó. A lencse magas vas-, cink-, B6-vitamin-tartalma miatt serkenti a nyiroksejtek termelődését. Némi C-vitaminnal társítva a vasmennyiség is megduplázódik, ami belőle kinyerhető. A többi hüvelyesnél kevesebb zsírtartalommal, nátriummal és K-vitaminnal rendelkezik, de magas káliumtartalma által segít az elhízás elleni küzdelemben

Lencse.
Lencse.
Fotó: HandmadePictures / Getty Images Hungary

A bab antiobezogén hatása abban nyilvánul meg, hogy akadályozza a lipidek sejtekben való felhalmozódását, ezáltal a már túlsúlyos személyeknél csökkenti az esélyét, hogy más krónikus betegségek is kialakuljanak náluk, illetve potenciálisan csökkenti a felnőttkori elhízásra való hajlandóságot. 

Joghurtok

A joghurt magas kalciumtartalma nemcsak a csontszerkezet erősítéséhez, hanem az anyagcsere-folyamatokhoz is pozitívan járul hozzá, aminek következtében súlyvesztést okoz. Továbbá kimutatták, hogy D-vitaminnal együtt nagymértékben gyorsítja a zsírégető folyamatokat már túlsúlyos emberek esetében. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A joghurtokban található fehérjék szintén hozzájárulnak az anyagcsere-folyamatok serkentéséhez kapcsolt fokozott kalóriaégetéshez, bizonyítottan segít a telítettség érzésének megtartásában. A joghurtban található fehérjék segítenek megőrizni az izomtömeget, miközben a szervezet a felesleges testzsír leadásán dolgozik, illetve szabályozzák az éhségérzetért felelős hormonok termelődését.

Gombák

Különböző gombák más és más gyógyhatással rendelkeznek. Az ilyen célra használtak közül talán legismertebbek a téli fülőke, a kései laskagomba, a shiitake, a reishi vagy más néven granoderma.

Gyógyhatásaik közt rák- és tumorellenes, trombózisgátló, koleszterincsökkentő, öregedésgátló és antioxidáns tulajdonságaikat egyaránt elismeri a tudomány. Segítenek az immunrendszer helyreállításában, következtében az anyagcsere-folyamatokat is serkentik. Élelmi rostokban gazdagok, és kitintartalmuk miatt nehezen emészthetők, ami miatt hosszan tartó telítettségi érzetet okoznak.

Az immunrendszer gyengüléséről számos tünet árulkodhat

A szervezet védekezőrendszerének legyengülését nem csupán egy erős fertőzés jelzi, akadnak olyan apróbb tünetek, amelyek ugyancsak felhívják a figyelmet az immunerősítés fontosságára és időszerűségére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük