Barna zsír, fehér zsír, viszcerális zsír - Melyik mit jelent, és hogy lehet tőlük megszabadulni?

Nem minden testzsír ugyanolyan, ezért érdemes megismerni őket, hogy okosabban fogyhass.

Barna zsír, fehér zsír, viszcerális zsír
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Háromféle testzsír különböztethető meg, melyek közül kettő az egészségre is könnyen káros lehet, ha túl sok halmozódik fel belőle. Ez ellen azonban már apróbb változtatásokkal is sokat tehetsz.

A tested működését és a tartalékolás folyamatait jobban megismerve fogyni is egyszerűbb, hiszen így nem pazarlod az energiádat hatástalan módszerekre.

Viszcerális zsír

A viszcerális zsír a szervek közelében és az artériákban található, és aktív zsírnak is nevezik, mert tevékenyen részt vesz súlyos egészségügyi problémák létrejöttében. Hatására a szervezetben állandó a gyulladás. Ez a zsigeri zsírnak is nevezett fehér zsírszövet a stresszhormon termelésében is szerepet játszik. A viszcerális zsír túlzott mennyiségben a legártalmasabb zsírfajta.

kover hason meroszalag

Főként a hason kialakuló jókora dudorról azonosítható. Tapintásra inkább feszes, kemény. A hasüregben elhelyezkedő belső szerveket öleli körbe, mint a májat, hasnyálmirigyet, beleket, ezek védelme, kipárnázása lenne ugyanis a funkciója. A nagy tömegű zsigeri zsír gátolhatja a máj normális működését, és hormonális zavarokat, cukorbetegséget, magas vérnyomást és magas koleszterinszintet is okozhat. Növeli a szívbetegség és a mellrák kialakulásának kockázatát is, de a stroke, az Alzheimer-kór, a demencia kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Férfiaknál 100 centi, nőknél 88 centi derékbőség felett állapítanak meg súlyos zsigeri zsírtöbbletet. Ez életmódváltással, a kalóriák csökkentésével és rendszeres, intenzív mozgással csökkenthető akár drasztikusan is. 

Fehér zsír

A fehér zsírszövet biztosítja a szervezet energiatartalékát, valamint a bőr alatt elhelyezkedő hőszigetelőként befedi a testet, ezzel meggátolva a kihűlést. Míg minimális mennyiségre szükség van belőle, addig a túlzottan sok ebből is káros az egészségre, mert magas inzulinszinttel jár, ami több kóros elváltozás okozója.

A cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a magas vérnyomás is szorosan összefügg a fehér zsírszövetből felhalmozott, túlzott tartalékkal. A felesleg termelése nagy mennyiségű kalóriabevitel miatt történik.

Nőknél csípőn, combon, fenéken és a mellen halmozódik fel elsősorban, de a változókor után a hason is gyakori. Felnőtt, 20-59 év közötti nőknél 22-34% testzsírtartalom az egészséges maximum, míg fölötte túlsúlyról beszélhetünk. A fehér zsír tömege a kalóriabevitel korlátozásával, egy egészséges étrend mellett csökkenthető a leghatékonyabban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A barna zsír

Sokan hiszik, hogy a testzsír csak ártalmas lehet, pedig valójában mindegyik zsírszövetnek van funkciója a testben. Akad azonban olyan típus is, melyből egyenesen jó, ha minél több van. A barna zsír feladata, hogy hőt termeljen, és kalóriát égessen, ezért jelenléte segít a fogyásban. A barna zsírsejtek mennyisége azonban a születést követően folyamatosan csökken a szervezetben.

A hőtermelés a legfontosabb feladata, ezért hidegben végzett intenzív mozgással lehet a szervezetet rávenni, hogy több barna zsírt tartson fenn, ez azonban a testsúly kialakítására inkább csak a mozgás miatt elégetett kalóriákon keresztül hat. A barna zsír hálózatosan, de többféle helyen lelhető fel a testben, kisebb sűrűséggel általában a talpon, a tenyéren, a tarkón, vállon, kulcscsonton, a gerincoszlop tetején és a lapocka felső részén található, míg a legvastagabb réteg a hasi aorta körül van.

A tartós zsírvesztésért

A fogyókúrának nem a koplalásról kell szólnia, hiszen úgy nem lehet a súlyt megtartani. A következő szabályok abban segítenek, hogy az eredmény, amit elérsz, végleges legyen!

10 szabály, ami a tartós fogyásnál elengedhetetlen

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük