Az 5 legjobb immunerősítő az influenzaszezonban: elkerülheted velük a betegséget

Érdemes természetes módszerekre hagyatkozni, ha immunerősítésről van szó. Mutatjuk az öt legjobb módszert!

beteg-influenza
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Influenzaszezonban, a betegség megelőzése szempontjából, legfontosabb az immunerősítés. A tünetek jelentkezése után nehéz kilábalni a betegségből, így érdemes nemcsak akkor tenni a szervezetért, amikor már felütötte fejét a megfázás vagy influenza. 

Az immunrendszer megedzése szempontjából a vitaminok mellett kiemelt szerepe van többek között a levegő fertőtlenítésének és a szaunának. Az alábbiakban megmutatjuk, mi az öt leghatékonyabb módszer a megfázás és influenza elkerülésére.

Vitaminok bombája

Influenzaszezonban kifejezetten érdemes megemelni a vitaminbevitelt, méghozzá olyan gyümölcsökkel, melyeknek télen van szezonjuk. Azt kevesebben tudják, hogy a hidegen sajtolt növényi olajok is rendkívül gazdagok olyan értékes vitaminokban és antioxidánsokban, melyek kiemelt védelmet nyújtanak az immunrendszer számára.

zoldseg-gyumolcs-osz-tel

Érdemes tehát beiktatni az étrendbe például a szezámolajat, mely antibakteriális hatású, vagy az argánfaolajat, mely gyulladáscsökkentő hatással, rendkívül magas  E-vitamin-, valamint antioxidáns-tartalommal bír. Jó megoldás, ha a szezonális gyümölcsökből smoothie-t készítesz, melyhez hozzáadsz egy evőkanál hidegen sajtolt olajat, és ezt rendszeresen fogyasztod.

A szauna hatása

A szaunát nem pusztán melegedésre használják, ugyanis annak csakugyan fontos szerepe van az immunrendszer védelmében. A szaunában töltendő 8-12 perc alatt a testhőmérséklet 38-38,5 °C-ra emelkedik, aminek hatására olyan, immunvédelmet segítő anyagok szabadulnak fel a szervezetben, melyek segítenek felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben.

A téli időszakban ezért különösen érdemes heti rendszerességgel szaunázni, mert az ily módon megerősített immunrendszer könnyebben veri vissza a légúti fertőzéseket. A módszer még hatékonyabb lesz, ha illóolajos támogatást kap. Az eukaliptuszos illóolaj-keverék immunerősítő és fertőtlenítő hatással bír, de létezik kifejezetten immunerősítésre szolgáló illóolaj-keverék is, mely szaunában használható.

szauna-idos-par-wellness

Fontos a fertőtlenítés

Influenzaszezonban a rendszeres és gyakori szappanos kézmosás sok bajnak elejét veszi, de a baktériumok és vírusok nemcsak kézről kézre, de a levegőbe kerülve is terjednek köhögés, tüsszentés vagy beszéd útján. Ezért a levegő megtisztítása, fertőtlenítése szintén rendkívül fontos, amire a legjobb módszer a párologtató használata. A készülék már önmagában is hasznos lehet, de így még nem tisztítja meg a levegőt a kórokozóktól. Ehhez célszerű kifejezetten fertőtlenítő hatású illóolajokkal együtt használni.

Ilyen lehet az Ambiance Provencale, mely egy fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100%-ig tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból. Semlegesíti a teret, baktérium- és vírusölő, ezért ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre és a levegő megtisztítására vágyik. Ugyanez igaz a Fénylő Csillag fertőtlenítő illóolaj-keverékre. Az olyan nagyobb kockázatú helyiségekben, mint az orvosi rendelők vagy az iskolák osztálytermei, az egészség érdekében még fontosabb a levegő fertőtlenítése. Erre kiválóan alkalmas a Citromhéj illóolaj

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos megjegyezni, hogy a párologtatót csakis körültekintően, rendszeres tisztítás mellett szabad használni, ahogyan azt az útmutató is írja, mivel, ha nem cseréled rendszeresen a készülék tartályát, az a baktériumok, gombák és más mikroorganizmusok melegágyává válhat.

Masszázzsal az egészségért

A masszázs nemcsak a lélekre és az izomzatra van jó hatással, de felgyorsítja a vérkeringést, javítja az agy vérellátását, segíti a szervezet méregtelenítését, és adott esetben a szervezet ellenálló képességét is javítja. Ehhez érdemes különféle immunerősítő masszázsolajakat használni, hiszen a természet nyújtotta leghatásosabb gyógyító erő az illóolajokban rejlik.

aromaterapia-masszazs-illoolaj

Ezért jó a masszázst 100%-ig természetes, bevizsgált illóolaj-tartalmú masszázsolajakkal végezni, amilyen a Táltos paripa vagy a Leo immunerősítő masszázsolaj. Ezekből elég pár csepp, és gyerekeken is alkalmazható fél éves kortól. Érdemes a hát és a mellkas bőrébe bemasszírozni őket, hogy erősítsék az immunrendszert.

Fontos a mozgás

Az immunerősítés szempontjából a rendszeres és megfelelő intenzitású mozgás is fontos. Nem kell túlterhelni magad, nem is szükséges naponta sportolni, de fontos, hogy heti egy-két alkalommal mindenképpen mozogj. Az egészségtudatos életért és a jó anyagcsere-folyamatokért nem muszáj drága edzőtermi bérleteket vásárolni, elegendő néhány egyszerű és változatos, de nem túl megterhelő gyakorlatot végezni. Alábbi cikkünkben bemutatjuk a legegyszerűbb, de hatékony immunerősítő mozgásformákat. 

Ezt is szeretjük