Nem mindegy, hova teszed a húst a hűtőben: ezekre mindenképp figyelj, hogy friss maradjon

A húsok vásárlásakor és tárolásakor a biztonság miatt érdemes betartani néhány ajánlást.

Húsok biztonságos tárolása, szállítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Napjainkban már egyre többen tudatosak a húsfogyasztást és -vásárlást illetően. Sokan igyekeznek a magas fehérjetartalmú és sovány opciók, valamint a zsírszegény elkészítés mellett letenni a voksukat, hiszen tudják, hogy ezzel tesznek a legjobbat az egészségüknek. Környezetvédelmi és egészségügyi megfontolásokból többen húsmentes napokat is beiktatnak, illetve azt is megnézik, hogy honnan származik az adott készítmény, és előnyben részesítik a hazai gazdáktól érkező árukat. 

Van viszont még néhány szempont, amit feltétlenül figyelembe kell venni a húsokkal kapcsolatban: helyes szállításukkal, hűtésükkel nemcsak az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakembereknek van dolguk, hanem a vásárlóknak is annak ellenére, hogy erről jóval kevesebb szó esik. Az ajánlásokat betartva még biztonságosabb lehet a húsfogyasztás.

Érdemes felkészülten vásárolni

Az állati eredetű élelmiszerek esetében különösen fontos, hogy az ember hogyan választja ki, szállítja haza, tárolja vagy épp készíti el ezeket a termékeket. Az első fontos lépcsőfok persze a kiválasztás, a gyakorlott szemű vásárlók a lejárati dátumon túl a színre, az állagra és a szagra is figyelnek. Amennyiben előcsomagolt áruról van szó, a csomagolás épségének ellenőrzése is lényeges teendő.

A szakemberek javaslata a vásárlásra nézve az is, hogy a hűtési lánc folytonosságát a vevő is igyekezzen megőrizni, azaz miután a pultból kivéve a kosarába tette a terméket, lehetőség szerint minél előbb érjen vele haza, hogy a termék hűtőbe kerülhessen, a szállítás során pedig tartsa hidegen a húst. Ez igényel némi előzetes készülést: hűtőtasakkal, jégakkuval könnyen megoldható, de a préselt papírból készült kartondoboz jó szigetelő lévén szintén megfelel a célra. A hűtőtasak viszont nem sokat ér, ha szatyorként lóbálják, a jégakku és a vásárolt hús betétele, majd a tasak bezárása után ki kell nyomni belőle a levegőt, és szorosabb csomagként vinni az otthoni hűtőig. 

Hová tedd a hűtőben?

A legtöbb háztartásban kialakult egyfajta rend a hűtőben. Megvan a helye a zöldségeknek, a felvágottaknak, az ételmaradékoknak és a húsoknak is. De biztos, hogy a nekik legmegfelelőbb polcokon vannak a táplálékok? Nyílt titok, hogy a hűtőben lentről fölfelé haladva növekszik a hőmérséklet, a hús esetében pedig az alacsonyabb, legjobb esetben 0-2 Celsius-fok közötti hőmérséklet a biztonságos, erre leginkább az alsó polcon van esély. A hűtőben aranyszabály, hogy a nyers alapanyagokat a fogyasztásra kész termékektől gondosan el kell különíteni a különböző kórokozók jelenléte miatt, ez a húsokra nézve különösen érvényes.

Bár mutat némi eltérést, hogy az egyes húsfélék meddig tarthatók el biztonsággal a hűtőben, a legjobb, hogyha 2 napon belül felhasználásra kerülnek - amennyiben nem így történik, fagyasztóban a helyük. A fagyasztással viszont meg is érkezik a következő kérdéses pont, a kiolvasztás, amire mindenkinek vannak bevált, ám talán kevéssé óvatos módszerei. A konyhában tevékenykedő mesterszakácsok, séfek nem ajánlják sem a hideg vagy meleg vízzel, sem a mikrohullámú sütőben történő gyorsított felolvasztást. Ha valaki mégis ez utóbbi mellett döntene, olvasztás után egyből fel kell használnia az alapanyagot. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az az optimális és a legbiztonságosabb eljárás, ha a folyamat nincs sürgetve, hanem a hűtőben történik, ott, ahol egyébként frissen tárolnánk a húst. Az egyszer már felengedett terméket nem szabad újra lefagyasztani.

Alapszabályok az elkészítés során

A feldolgozáskor sem árt észben tartani bizonyos szabályokat. A nyersanyagokat, valamint a hozzájuk használt eszközöket el kell különíteni egymástól, és bár sokan úri hóbortnak tartják, hogy vannak, akik külön vágódeszkát tartanak az egyes élelmiszerekhez, ez valójában egy teljesen észszerű lépés. A hússal való munka során a gyakoribb kézmosás is elengedhetetlen.

A gondos sütés-főzés, a megfelelő hőkezelés a kórokozók ellensége, az elkészült fogás hűtésénél pedig leginkább arra kell figyelni, hogy ne álljon kint a konyhában órákig az étel.

Egy kis odafigyeléssel a húsok a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás részét képezhetik, remek fehérjeforrások, tartalmazzák a szervezet működéséhez elengedhetetlen aminosavakat, gazdagok tápanyagokban, például az idegrendszer számára kiemelten fontos B12-vitaminban. A mindennapok során a zsír- és kalóriaszegény opciókat ajánlott leginkább beépíteni az étrendbe, melléjük pedig rostokban gazdag zöldségeket, friss salátákat lehet pakolni a tányérra.

A cikk a Femina és a Lidl Magyarország tartalmi együttműködésének keretében valósult meg.

4 szuperegészséges húsféle a csirkemellen túl

A húsételek a változatos, vegyes, teljes értékű étrend részei lehetnek. Bár sokféleképp ízesíthetők, még így is könnyen egyhangúvá válnak, ha mindig csak csirke-, pulyka-, sertés-, esetleg marhahús kerül terítékre.

4 szuperegészséges húsféle, ami sokkal jobb a csirkemellnél: kevesen fogyasztják, pedig változatosan elkészíthetők

A húsételek sokkal változatosabbak és egészségesebbek, ha nem csak csirkéből és sertésből készülnek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük