Hová tűnik a zsír a fogyás után? A leggyakoribb tévhit, hogy energiává változik

Sokan azt hiszik, hogy a zsír a fogyás következtében energiává alakul, pedig ez nem igaz, egészen más folyamat zajlik le.

Hova tűnik a zsír
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire is meglepő, még a szakmabeliek közül sincs mindenki tisztában azzal, hogy pontosan hová tűnik a zsír a fogyás után, pedig teljesen jogosan merülhet fel ez a kérdés.

A leggyakrabban előbukkanó tévhit, hogy a zsír energiává vagy hővé alakul át. A válasz a kérdésre azonban merőben eltér ettől.

Hová tűnik a zsír fogyás után?

Andrew Brown professzor szerint meglepő tudatlanság uralkodik a fogyást kísérő anyagcsere-folyamatokkal kapcsolatban, ami egy néhány évvel ezelőtt készült felmérésből derült ki.

GettyImages-159615606

- A helyes válasz a kérdésre valójában az, hogy a zsírok nagy részét egyszerűen széndioxid formájában kilélegezzük. Kifújjuk a levegőbe - mondta Ruben Meerban, tudós, a kutatás társszerzője. 

A két szakértő British Medical Journal szaklapban publikált tanulmánya szerint ahhoz, hogy 10 kilogramm zsírtól meg lehessen szabadulni, összesen 29 kilogrammnyi oxigén belégzése szükséges, ami a szervezetben 28 kilogrammnyi széndioxiddá és 11 kilogrammnyi vízzé alakul át. 

F2.large

Ha 10 kilogrammnyi zsír molekuláit végigkövetik, akkor abból 8,4 kilogrammnyi kerül széndioxid formájában a tüdőbe. A maradék 1,6 kilogramm vízzé alakul át, ami vizelet, izzadság, könnyezés és egyéb testfolyadék formájában távozik a szervezetből.

A szakértők körében elterjedt tévhitek 

A tanulmányt végző kutatókat egészen meglepte annak a ténye, hogy mennyi dietetikus és orvos él abban a tévhitben, hogy a zsírszövetekből energia keletkezik. Olyan is akadt, aki úgy vélte, hogy izommá alakulnak, vagy hogy széklet formájában ürülnek ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az igazság az, hogy mindenki meghatározott számú zsírsejtekkel rendelkezik, amiktől nem lehet megszabadulni, maximum zsugorítani őket. A felesleges szénhidrátok és fehérjék trigliceridekké alakulnak, amik szénatomot, hidrogént és oxigént is tartalmaznak, és ezeket tárolják a zsírsejtek lipidcseppjei. Ahhoz, hogy beinduljon a súlyvesztés, elkezdődik a trigliceridek metabolizációja, azaz felszabadítják azokat a szénatomokat, amiket a zsírsejtek tárolnak. Így tud végső soron túlnyomó részük széndioxid formájában távozni. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a lélegzetvétel szaporázása súlycsökkenést okozhatna, helyette inkább hiperventillációhoz vezethet, ami szédüléssel, heves szívdobogással vagy akár eszméletvesztéssel is járhat.

GettyImages-175497848

Azonban a szénhidrát-anyagcsere manipulációjával a zsírból mégis energia válhat. Nehéz, de elérhető, hogy a zsírfogyasztásból tudjon energiát nyerni a szervezet, ezt hívják ketózisnak, amit a ketogén diétát követők érnek el szigorú, javarészt zsírokból álló étrendjükkel. Ilyenkor a zsírsavak és a máj által termelt ketontestek töltik fel a test üzemanyagraktárait. Azonban egészségtelenül kevés szénhidrátfogyasztást ír elő a fogyókúrás módszer, ami miatt nem ajánlott követni. 

Ezért nem hatásosak a diéták egy év után

A tanulmány szerint, míg a fogyókúra kezdeti szakaszában valóban lenyűgöző eredmények érhetőek el, a legtöbb diéta egy év után már nem hatásos.

Ezért nem hatásosak a diéták egy év után - A kutatás meglepő dologra világít rá

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary,  British Medical Journal CC BY-NC 4.0, borítókép forrása: Getty Images Hungary. )

Ezt is szeretjük