24 kilós fogyás is lehetséges az új gyógyszerrel: átfogó kutatás jelent meg

Egy új fogyókúrás gyógyszert teszteltek egy átfogó kutatásban, az eredmények nagyon biztatóak.

nadrág fogyás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy nemrég megjelent kutatásban egy új fogyókúrás gyógyszert teszteltek túlsúlyosok körében. A résztvevők a kísérlet alatt átlagosan 24 kilót fogytak, ami eredmény bizakodásra ad okot.

A kutatásban használt gyógyszer, a tirzepatid a GLP-1 és GIP néven ismert hormonok egyvelegének szintetikus utánzata, ezek felelősek az evés utáni teltségérzetért. Úgy tűnik, valóban hatékony étvágycsökkentő lehet a szer.

Új fogyókúrás gyógyszer a tirzepatid

Az átfogó tanulmány kilenc országon ívelt keresztül, és több mint 2500 résztvevővel végezték el, akik átlagosan 105 kilogrammot nyomtak a kísérlet elején. Négy csoportra osztották őket, és különböző dózisban, injekció formájában kaptak tirzepatidot: alacsony, mérsékelt vagy magas mennyiségben. A negyedik csoport tagjainak a tudtukon kívül placebót adtak.

GettyImages-1344043073

A kutatás 72 hét után zárult le, és amikor az eredményeket összesítették, kiderült, hogy azok, akik a legmagasabb dózisban kapták a gyógyszert, átlagosan 24 kilót fogytak, tehát a testsúlyuk több mint 22 százalékát vesztették el. Azok, akik csak placebót kaptak, ugyanennyi idő alatt átlagosan 2 kilót fogytak. Az ígéretes végeredményeket nemrég, április 28-án jelentette be az amerikai gyógyszeripari óriás, a Lilly.

- Nagyon izgalmas. Drámai változás mutatkozott meg a testsúly csökkenésében, olyan mértékű, amit eddig csak bariátriai műtéttel sikerült elérni - kommentálta Michael Cowley, a melbourne-i Monash Egyetem professzora anélkül, hogy részt vett volna a kutatásban.

A testsúlycsökkentő gyógyszerek hatása

2021 júniusában az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala jóváhagyott egy másik elhízás elleni gyógyszert, a szemaglutidot, amely önmagában is tartalmazza a GLP-1 mását, csak GIP hozzáadása nélkül. Ez a szer szintén elősegítette a fogyást, és a klinikai kutatásokon átlagosan 15 százalékos testtömegcsökkenést mértek. A független szakértő, Michael Cowley professzor szerint a szóban forgó tirzepatid hatását a GIP-komponens erősíthette fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ahogy a legtöbb gyógyszernek, a súlycsökkenést előidéző szernek is ismertek mellékhatásai, ezek közé tartozik a hányinger, a hányás, a hasmenés vagy épp székrekedés, amik a dózis növelésével fokozódhatnak. Ám az eddigi, szemaglutiddal kapcsolatos tapasztalatok alapján megvizsgálták, hogyan lehet csökkenteni a mellékhatások mértékét. A korábban felfedezett gyógyszernél ugyanis azt találták, hogyha a dózist fokozatosan növelik, akkor elkerülhetőek a mellékhatások, és ez igaz a tirzepatidra is.

A gyógyszerszedésnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Az egyik előnye, hogy a gyomorműtétekkel ellentétben maga a folyamat megszakítható, tehát lehetősége nyílik az érintettnek ugyanúgy táplálkoznia, mint korábban. Hátránya közé tartozik, hogy aki viszont a segítségével szeretne tartós fogyást elérni, annak folyamatosan be kell adnia, akár a szemaglutidról, akár a tirzepatidról van szó.

GettyImages-825866216

Mindenesetre a találmány lehetőséget nyitott, hogy a fogyás mesterséges beindításának egy új alternatívájaként alkalmazzák a szert. Sőt, a kísérlet azon alanyait, akik prediabéteszben szenvedtek, még további 104 héten keresztül megfigyelik, hogy kiderüljön, a tirzepatid alkalmas lehet-e a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére is.

8 zsírégető magocska, ami felpörgeti az anyagcserét, és segíti a fogyást

Az apró magocskák fontos tápanyagokkal látják el a szervezetet, amik nemcsak az anyagcsere működését serkentik, hanem beindítják a fogyást is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük