Hová tűnik a zsír a fogyás után? A leggyakoribb tévhit, hogy energiává változik

Sokan azt hiszik, hogy a zsír a fogyás következtében energiává alakul, pedig ez nem igaz, egészen más folyamat zajlik le.

GettyImages-1254657413

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire is meglepő, még a szakmabeliek közül sincs mindenki tisztában azzal, hogy pontosan hová tűnik a zsír a fogyás után, pedig teljesen jogosan merülhet fel ez a kérdés.

A leggyakrabban előbukkanó tévhit, hogy a zsír energiává vagy hővé alakul át. A válasz a kérdésre azonban merőben eltér ettől.

Hová tűnik a zsír fogyás után?

Andrew Brown professzor szerint meglepő tudatlanság uralkodik a fogyást kísérő anyagcsere-folyamatokkal kapcsolatban, ami egy néhány évvel ezelőtt készült felmérésből derült ki.

GettyImages-159615606

- A helyes válasz a kérdésre valójában az, hogy a zsírok nagy részét egyszerűen széndioxid formájában kilélegezzük. Kifújjuk a levegőbe - mondta Ruben Meerban, tudós, a kutatás társszerzője. 

A két szakértő British Medical Journal szaklapban publikált tanulmánya szerint ahhoz, hogy 10 kilogramm zsírtól meg lehessen szabadulni, összesen 29 kilogrammnyi oxigén belégzése szükséges, ami a szervezetben 28 kilogrammnyi széndioxiddá és 11 kilogrammnyi vízzé alakul át. 

F2.large

Ha 10 kilogrammnyi zsír molekuláit végigkövetik, akkor abból 8,4 kilogrammnyi kerül széndioxid formájában a tüdőbe. A maradék 1,6 kilogramm vízzé alakul át, ami vizelet, izzadság, könnyezés és egyéb testfolyadék formájában távozik a szervezetből.

A szakértők körében elterjedt tévhitek 

A tanulmányt végző kutatókat egészen meglepte annak a ténye, hogy mennyi dietetikus és orvos él abban a tévhitben, hogy a zsírszövetekből energia keletkezik. Olyan is akadt, aki úgy vélte, hogy izommá alakulnak, vagy hogy széklet formájában ürülnek ki. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az igazság az, hogy mindenki meghatározott számú zsírsejtekkel rendelkezik, amiktől nem lehet megszabadulni, maximum zsugorítani őket. A felesleges szénhidrátok és fehérjék trigliceridekké alakulnak, amik szénatomot, hidrogént és oxigént is tartalmaznak, és ezeket tárolják a zsírsejtek lipidcseppjei. Ahhoz, hogy beinduljon a súlyvesztés, elkezdődik a trigliceridek metabolizációja, azaz felszabadítják azokat a szénatomokat, amiket a zsírsejtek tárolnak. Így tud végső soron túlnyomó részük széndioxid formájában távozni. 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a lélegzetvétel szaporázása súlycsökkenést okozhatna, helyette inkább hiperventillációhoz vezethet, ami szédüléssel, heves szívdobogással vagy akár eszméletvesztéssel is járhat.

GettyImages-175497848

Azonban a szénhidrát-anyagcsere manipulációjával a zsírból mégis energia válhat. Nehéz, de elérhető, hogy a zsírfogyasztásból tudjon energiát nyerni a szervezet, ezt hívják ketózisnak, amit a ketogén diétát követők érnek el szigorú, javarészt zsírokból álló étrendjükkel. Ilyenkor a zsírsavak és a máj által termelt ketontestek töltik fel a test üzemanyagraktárait. Azonban egészségtelenül kevés szénhidrátfogyasztást ír elő a fogyókúrás módszer, ami miatt nem ajánlott követni. 

Ezért nem hatásosak a diéták egy év után

A tanulmány szerint, míg a fogyókúra kezdeti szakaszában valóban lenyűgöző eredmények érhetőek el, a legtöbb diéta egy év után már nem hatásos.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary,  British Medical Journal CC BY-NC 4.0, borítókép forrása: Getty Images Hungary. )

Ezt is szeretjük