Ezért nem hatásosak a diéták egy év után - A kutatás meglepő dologra világít rá
A tanulmány szerint, míg a fogyókúra kezdeti szakaszában valóban lenyűgöző eredmények érhetőek el, a legtöbb diéta egy év után már nem hatásos.

GettyImages-590178122
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben még mindig úgy gondolják, hogy leggyorsabban és legeredményesebben úgy tudnak megszabadulni a felszedett kilóktól, ha kemény fogyókúrába kezdenek, az eredmények azonban sokszor csalódást okoznak. Bár lehet, hogy pár hónap alatt sikerül elérni a kívánt testsúlyt, a fogyókúra után tovább folytatják korábbi életvitelüket, ami miatt hamar visszakúsznak a leadott pluszkilók, vagy még többet szednek vissza, mint amennyit leadtak.

A diétázás egy átmeneti állapot, a kalóriák megszorítása révén az ember önsanyargató üzemmódba kapcsol, gyakran rosszul vagy túl egyhangúlag táplálkozik, ami miatt a szervezet nem kapja meg azokat a fontos tápanyagokat, amelyek gyorsabb anyacserét, ezáltal fogyást idézhetnek elő.

Mi a baj a diétákkal?

Egy friss, nemzetközi tanulmány szerint, míg a fogyókúra kezdeti szakaszában valóban lenyűgöző eredmények érhetőek el, a legtöbb diéta pozitív hatásai egy év után már nem hatásosak - írja a healthline.com.

GettyImages-888100756

A tanulmány készítéséhez 22 ezer túlsúlyos vagy kórosan elhízott ember bevonásával 121 vizsgálatot végeztek. A kísérleti alanyok átlagéletkora 49 év volt, és a legnépszerűbb fogyókúrás módszerek - köztük a paleo, mediterrán, ketogén vagy kalóriaszámláló étrend - valamelyikével próbáltak megszabadulni felesleges kilóiktól.

A féléves diétát követően a tesztalanyok súlya, vérnyomása csökkenést mutatott, valamint jelentős javulást eredményezett a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél. 12 hónap elteltével azonban a súlycsökkenés és a kardiovaszkuláris kockázati tényezők sem mutattak javulást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- A szigorú fogyókúra miatt a szervezet védekezni kezd, csökkenti az alapanyagcserét, így kevesebb energia bevitele is elegendő lesz. Kalóriaszegény étrend mellett nemcsak a zsírt, de az izmokat is lebontja a szervezet, az anyagcsere lelassul, ami a további fogyás akadályozója lesz - mondja Sharon Zarabi elhízással foglalkozó szakember, bariatrikus sebész.  

Azok a páciensek, akik az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrendet választották, fél év alatt nagyjából 4 és fél kilót fogytak, és vérnyomásuk is alacsonyabb volt, mint a fogyókúra elején. Ugyanakkor a mediterrán étrend kivételével egyik diéta sem javította a HDL-koleszterin szintjét. Egy év elteltével a pozitív hatás eltűnt, a vérnyomás és a koleszterinszint is visszaállt a korábbi értékekre. Ezt a megfigyelést támasztja alá az a 2018-as kutatás is, amelyben a megfigyelt kísérleti alanyok két éven belül a leadott súly felét, öt évvel később pedig annak nyolcvan százalékát hízták vissza - írja az egészségügyi online portál.

GettyImages-904122954

Fogyókúra helyett életmódváltás

Kihangsúlyozandó, hogy a kísérletben olyan túlsúlyos emberek vettek részt, akik kizárólag fél évig diétáztak. A szakemberek szerint ez jól bizonyítja, hogy a fogyókúrákkal csak ideiglenesen fogy le az ember, a hosszú távú sikerhez teljes életmódváltás szükséges.

A kalóriadeficit segít abban, hogy lefogyjon az ember, de a szép, tónusos test eléréséhez edzésre is szükség van. A szakemberek az 50-25-25 szabályt javasolják, ahol minden étkezés 50 százalék zöldséget, 25 százalék fehérjét és 25 százalék magas rosttartalmú táplálékot tartalmazzon. Az egészségmegőrzés szempontjából a napi hét óra alvás, két és fél liter víz fogyasztása és heti 150 perc testmozgás ajánlott.

A Mayr-kúra az erős túlsúlynál is segít

A Mayr-kúra egy 3-4 hétig tartó léböjtkúra, aminek célja, hogy kitakarítsa a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat, amelyek a lassú anyagcsere okozói. Így a helyes bélműködés visszaállításával és a megfelelő étkezési szokások kialakításával a felkúszott pluszkilóknak is hamar búcsút lehet inteni.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük