Ezért nem hatásosak a diéták egy év után - A kutatás meglepő dologra világít rá

A tanulmány szerint, míg a fogyókúra kezdeti szakaszában valóban lenyűgöző eredmények érhetőek el, a legtöbb diéta egy év után már nem hatásos.

GettyImages-590178122

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben még mindig úgy gondolják, hogy leggyorsabban és legeredményesebben úgy tudnak megszabadulni a felszedett kilóktól, ha kemény fogyókúrába kezdenek, az eredmények azonban sokszor csalódást okoznak. Bár lehet, hogy pár hónap alatt sikerül elérni a kívánt testsúlyt, a fogyókúra után tovább folytatják korábbi életvitelüket, ami miatt hamar visszakúsznak a leadott pluszkilók, vagy még többet szednek vissza, mint amennyit leadtak.

A diétázás egy átmeneti állapot, a kalóriák megszorítása révén az ember önsanyargató üzemmódba kapcsol, gyakran rosszul vagy túl egyhangúlag táplálkozik, ami miatt a szervezet nem kapja meg azokat a fontos tápanyagokat, amelyek gyorsabb anyacserét, ezáltal fogyást idézhetnek elő.

Mi a baj a diétákkal?

Egy friss, nemzetközi tanulmány szerint, míg a fogyókúra kezdeti szakaszában valóban lenyűgöző eredmények érhetőek el, a legtöbb diéta pozitív hatásai egy év után már nem hatásosak - írja a healthline.com.

GettyImages-888100756

A tanulmány készítéséhez 22 ezer túlsúlyos vagy kórosan elhízott ember bevonásával 121 vizsgálatot végeztek. A kísérleti alanyok átlagéletkora 49 év volt, és a legnépszerűbb fogyókúrás módszerek - köztük a paleo, mediterrán, ketogén vagy kalóriaszámláló étrend - valamelyikével próbáltak megszabadulni felesleges kilóiktól.

A féléves diétát követően a tesztalanyok súlya, vérnyomása csökkenést mutatott, valamint jelentős javulást eredményezett a szív- és érrendszeri megbetegedéseknél. 12 hónap elteltével azonban a súlycsökkenés és a kardiovaszkuláris kockázati tényezők sem mutattak javulást. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A szigorú fogyókúra miatt a szervezet védekezni kezd, csökkenti az alapanyagcserét, így kevesebb energia bevitele is elegendő lesz. Kalóriaszegény étrend mellett nemcsak a zsírt, de az izmokat is lebontja a szervezet, az anyagcsere lelassul, ami a további fogyás akadályozója lesz - mondja Sharon Zarabi elhízással foglalkozó szakember, bariatrikus sebész.  

Azok a páciensek, akik az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú étrendet választották, fél év alatt nagyjából 4 és fél kilót fogytak, és vérnyomásuk is alacsonyabb volt, mint a fogyókúra elején. Ugyanakkor a mediterrán étrend kivételével egyik diéta sem javította a HDL-koleszterin szintjét. Egy év elteltével a pozitív hatás eltűnt, a vérnyomás és a koleszterinszint is visszaállt a korábbi értékekre. Ezt a megfigyelést támasztja alá az a 2018-as kutatás is, amelyben a megfigyelt kísérleti alanyok két éven belül a leadott súly felét, öt évvel később pedig annak nyolcvan százalékát hízták vissza - írja az egészségügyi online portál.

GettyImages-904122954

Fogyókúra helyett életmódváltás

Kihangsúlyozandó, hogy a kísérletben olyan túlsúlyos emberek vettek részt, akik kizárólag fél évig diétáztak. A szakemberek szerint ez jól bizonyítja, hogy a fogyókúrákkal csak ideiglenesen fogy le az ember, a hosszú távú sikerhez teljes életmódváltás szükséges.

A kalóriadeficit segít abban, hogy lefogyjon az ember, de a szép, tónusos test eléréséhez edzésre is szükség van. A szakemberek az 50-25-25 szabályt javasolják, ahol minden étkezés 50 százalék zöldséget, 25 százalék fehérjét és 25 százalék magas rosttartalmú táplálékot tartalmazzon. Az egészségmegőrzés szempontjából a napi hét óra alvás, két és fél liter víz fogyasztása és heti 150 perc testmozgás ajánlott.

A Mayr-kúra az erős túlsúlynál is segít

A Mayr-kúra egy 3-4 hétig tartó léböjtkúra, aminek célja, hogy kitakarítsa a szervezetben felgyülemlett méreganyagokat, amelyek a lassú anyagcsere okozói. Így a helyes bélműködés visszaállításával és a megfelelő étkezési szokások kialakításával a felkúszott pluszkilóknak is hamar búcsút lehet inteni.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük