Ezért élnek 100 évig a görög szigeten!
A háttérben 4 egyszerű ok
Ikaría szigetén az emberek átlag tíz évvel hosszabb életre számíthatnak, mint Nyugat-Európában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg hazánkban a születéskor várható átlagos élettartam nők esetében 78, a férfiaknál pedig 70 év, addig vannak olyan helyek a világon, ahol nem ritka, hogy az ott élők megérik a századik születésnapjukat.

Ikaría szigete

A görög Ikaría szigetének lakói például átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember - mutat rá az Athéni Egyetem szakembereinek tanulmánya, amely részletesen elemzi a szigetlakók hosszú életének titkát.

Hosszú élet a görög szigeten

Az apró sziget 65 évnél idősebb lakóinak bevonásával készült vizsgálat szerint a helyiek átlagosan egy évtizeddel tovább élnek, mint az európaiak többsége, és életük végén is remek egészségügyi állapotnak örvendenek. A szakemberek szerint a szigetlakók életmódjának több pontja is meghatározó szerepet játszik hosszú élettartamukban - adta hírül a BBC News.

Helyes táplálkozás és fizikai aktivitás

Ikaría lakói még a hagyományos mediterrán étrendhez viszonyítva is sok halat, valamint zöldséget esznek, és viszonylag kevés húst fogyasztanak. A 90 évnél idősebb szigetlakók esetében tízből hatan még mindig nagyon aktívak fizikailag, míg Európa többi részén ez az arány 20%.

A helyiek olívaolajban készítik az ételek többségét és a hegyoldalakról gyűjtött, vadon termő zöldségeket, illetve gyógyfüveket táplálkozási és gyógyászati célokra használják. Az idősebbek kedvelt napi itala az egyebek között szárított zsályából, kakukkfűből, mentából és kamillából főzött tea, amelyet helyi mézzel édesítenek.

Szoros családi kapcsolatok, lassú életritmus

Ikaríán viszonylag alacsony a dohányzók aránya, bevett szokásnak számít a délutáni szunyókálás, a helyiek életritmusa kellemesen lassú, az emberek szoros kapcsolatot ápolnak a családjukkal, barátaikkal, és mérsékelt mennyiségű bort fogyasztanak. A kiterjedt család fontos társadalmi szerepet biztosít az időseknek, akiknél a depresszió és az időskori elbutulás aránya is alacsony.

Kitolódnak a krónikus betegségek

Az Athéni Egyetemen kardiológusként dolgozó Krisztina Krüszohou szerint a szigetlakók ugyanazoktól a betegségektől - egyebek között ráktól, illetve szív- és érrendszeri betegségektől - szenvednek, mint a világ bármely más részén élő emberek, ám náluk csupán életük későbbi szakaszában jelentkeznek a problémák.

- Ezeket a betegségeket nem lehet elkerülni, de az itteniek évekig képesek megőrizni ugyanazt az életminőséget - húzta alá a szakember. Mint hozzátette: a kardiovaszkuláris betegségek nagyjából 55 és 60 éves kor között jelentkeznek, ám az Ikaríán élőknek tíz évvel később kell számolniuk a tünetekkel.

Radioaktivitás a szigeten

Az egyetem a jövőben geológiai tanulmányokat fog végezni annak kiderítése érdekében, hogy a térségben tapasztalható természetes radioaktivitás vajon hatással van-e a rákos megbetegedésekre. Ikaríát a közelmúltban az úgynevezett kék zónák közé sorolták. Ezen területek - például a japán Okinawa, az olaszországi Szardínia és a kaliforniai Loma Linda - lakói az átlagosnál tovább élnek.

Kép: best-of-greece.blogspot.hu.

Ezt is szeretjük