2 dolog, ami 5 évvel megrövidíti az életedet

És nem is hinnéd!

A korán kezdett iskola vagy a túlzott optimizmus káros lehet amerikai kutatók szerint.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azzal valószínűleg tisztában vagy, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a mozgásszegény életmód mind olyan krónikus egészségügyi problémákat eredményeznek, melyek idő előtti halálhoz vezethetnek.

A Kaliforniai Egyetem szakemberei szerint azonban vannak más, élettartamot rövidítő tényezők is, melyekkel valószínűleg nem számolsz. Akár öt évvel is megrövidíthetik életedet az alábbiak.

Túlzott optimizmus

Joggal hihetnéd, hogy az optimizmus, a humor és a vidámság meghosszabbítja az emberi életet. Bár valóban igaz, hogy az élethez való stresszmentesebb, pozitív hozzáállás jótékonyan hat az egészségre, azért vannak fokozatok.

A Kaliforniai Egyetem szakemberei, Howard S. Friedman és Leslie R. Martin kutatásaik eredményeit a The Longevity Project - vagyis Hosszú élet projekt - című könyvükben publikálták. Ebben tesznek említést arról, hogy a rózsaszín szemüvegen át nézett élet sajnos sokszor azzal jár, hogy nem veszed észre a rád leselkedő veszélyeket.

Az óvatos, kitartó, alapvetően pozitív személyiségek hosszabb életre számíthatnak, mint azok az emberek, akik igyekeznek napjaikat gondtalanul élni, és csupán a pozitívumokat veszik észre. A boldogság ugyanis nem kiváltó oka az egészségnek, bár gyökereik közösek.

Terman-tanulmány

A megállapítást a Kaliforniai Egyetem szakemberei a Terman-tanulmányra alapozták, melyet Lewis Terman indított még 1920-ban. A kutatás során 1500 személy életét követték nyomon születésüktől egészen a halálukig. Friedman és Martin ezeket az adatokat újra elemezték modern kutatási szempontok alapján.

Korán kezdett iskola

Hazánkban jelenleg azok a gyerekek számítanak tankötelezettnek, akik az adott év május 31-éig betöltötték a hatodik életévüket. Az iskolaérettség azonban a tankötelezettségtől független fogalom, számtalan tényező befolyásolja, hogy a gyermek alkalmas-e az iskolakezdésre. Bár sok szülő inkább sürgetné gyermeke iskolába lépését annak érdekében, hogy gyorsabban fejlődjön, és nehogy lemaradjon a társaihoz képest, ez nem feltétlenül szerencsés.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szociális éretlenség

A Kaliforniai Egyetem szakemberei szerint azok a gyerekek, akik túl korán, hatéves koruk előtt kezdték meg tanulmányaikat, szociális értelemben nem elég fejlettek. Friedman és Martin - a már említett Terman-tanulmány adatai alapján - arra következtettek, hogy ezeket a gyerekeket sok esetben kiközösítik társaik, ami a későbbiekben egész életen át tartó érzelmi problémákhoz és végső soron rövidebb élettartamhoz vezethet. Akár öt évvel is megrövidíthetik az életet azok a lelki problémák, melyek a túlságosan korai iskolakezdésben gyökereznek.

Ezt is szeretjük