Helyi zsírégetés helyett célzott feszesítés: így formáld magad a tudósok szerint

Létezik a célzott formázás, csak egy kicsit máshogy néz ki.

kover hason meroszalag
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkinek vannak olyan testtájai, melyeken szívesen változtatna. Van, aki a fenekével nem elégedett, van, aki a karjával, de sajnos az a rossz hír, hogy a zsírégetés nem úgy működik, mint a zsírleszívás - nem lehet helyileg alkalmazni. Ami nem jelenti azt, hogy nincs megoldás arra, ha egy bizonyos testtájadon szeretnél alakítani.

Sokáig elterjedt tévhit volt, hogy létezik helyi zsírégetés, és célzottan lehet eltüntetni a párnácskákat a hasról vagy a combról, pedig ez nem így van. Az alapvető félreértés abból származik, hogy a célzott gyakorlatok ugyan megerősítik az adott terület izmait, de az izmok feletti zsírréteget nem tüntetik el, legalábbis nem az adott helyről kizárólag.

Célzott feszesítés vagy helyi zsírégetés?  

Fontos megérteni, hogyan működik a zsírégetés, ahhoz, hogy megértsük, miért nem lehet célzottan végezni, és miért érdemesebb inkább a feszesítésre helyezni a hangsúlyt.

felkar-feszesites.png

A zsír a sejtjeidben triglicerid formájában található meg, ami a szervezeted energiatartalékaként szolgál. Mielőtt a tested el tudná égetni ezt az energiát, le kell bontania szabad zsírsavvá és glicerinné, mely már képes belépni a véráramba. Edzés során a szabad zsírsavak és a glicerin szolgáltatják az energiát, de ez az energia a tested bármelyik pontjáról származhat, nem onnan érkezik, ahol épp  dolgoznak  az izmok.

Megfigyeléses kutatások is igazolják, hogy a helyi zsírégetés nem működik. Egy 24 ember körében végzett hathetes kutatás például azt találta, hogy a célcsoport esetében a hasizomgyakorlatok egyáltalán nem voltak hatással a hasi zsírraktárakra. Egy másik, negyven túlsúlyos és elhízott ember körében végzett, 12 hetes felmérés is ugyanerre az eredményre jutott. 

Habár a helyi zsírégetés tévhitét már megdöntötték, azért nem reménytelen a helyzet, ha valaki egy adott testrészét szeretné formálni. A célzott izomfeszesítés ugyanis kifejezetten eredményesen alakítja át a problémás területeket, és, bár nem tünteti el a zsírpárnákat az adott testrészről, a test általános zsírtartalékai csökkennek, az izmok pedig feszesebbek, kontúrosabbak lesznek, és így optikailag megváltozik a kívánt területet. 

Ha az izmokat fedő zsírréteg vastag, ez az eredmény sajnos nem látszik majd, ezért a fogyókúra során oda kell figyelni arra, hogy ne csak a problémás területekre fókuszáljon az ember, hanem arra is, az adott gyakorlat mennyi kalóriát éget el. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Napi száz felüléssel például remekül erősítheted a hasizmaidat, de mindössze nagyjából 30 kalóriától szabadulhatsz meg így. Ahhoz, hogy látszódjon is az eredmény, már egy olyan edzésre is szükséged van, ami hatékonyabban égeti az energiát. Ilyen például a futás, mellyel akár 1000 kalóriát is elégethetsz egy óra alatt.

Az erősítő és a kardió mozgások ötvözésével érhető el az ideális eredmény. Míg a kardió mozgások gondoskodnak az általános zsírégetésről, addig az erősítő edzések feszesítik, kontúrossá teszik az izmokat, hogy az összhatás slankabb, szálkásabb legyen. A mozgás mellett természetesen az étrendről sem szabad megfeledkezni, hiszen 70%-ban a konyhában dől el az alak.

Ezek a legjobb kalóriaégető mozgásformák

Ha gyorsan szeretnél sok kalóriától megszabadulni, mutatjuk a leghatékonyabb kalóriagyilkos mozgásformákat. Egy óra alatt annyi zsírt égethetsz el velük, hogy egy héten már két edzés is elég a tartós és látványos fogyáshoz.

Heti két edzés elég a fogyáshoz: mutatjuk a 10 legtöbb kalóriát elégető mozgásformát

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük