Ezek a vitaminok és ásványi anyagok kellenek az erős immunrendszerhez: sokak tányérjáról hiányoznak
Miközben a járvány miatt gyakran szóba kerül az immunrendszer erősítése, az már ritkábban merül fel, hogy ennek egyik fontos része a helyes táplálkozás.

hűtőszekrény
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tél beköszöntével mindig téma az immunrendszer erősítése. Idén ez a koronavírus-járvány miatt sokkal égetőbb kérdés, mint egy átlagos náthaszezonban. Az egészség megőrzéséhez kulcsfontosságú az egészséges étrend.

A NaturMed Hotel Carbona magyarok étkezési szokásait feltérképező országos reprezentatív felméréséből kiderül, hogy a megkérdezettek 78%-a gondolja úgy, jellemzően egészségesen táplálkozik. Dr. Somogyi Katalin, a Carbona belgyógyász, diabetológus szakorvosa szerint a válaszok részletesebb vizsgálatával az is egyértelművé válik, hogy többen rendszertelenül étkeznek, sokan továbbra is a zsírt választják a növényi olajjal szemben, és a finomított gabonaféléket a teljes kiőrlésűvel szemben. Ugyanakkor az immunrendszer erősítése az egészséges étrenddel kezdődik. 

Nem mindegy a mennyiség

Amikor az egészséges táplálkozásra gondolunk, elsősorban az egészséges élelmiszerek és ételek jutnak eszünkbe. Az immunrendszer kiegyensúlyozott működését és erősítését elősegítő helyes étrend azonban a rendszerességgel és a mennyiséggel kezdődik. A felmérés eredményei szerint a válaszadók 31%-a rendszertelenül vagy kevésbé rendszeresen étkezik, és akár főétkezéseket is kihagy.

GettyImages-500269523
Fotó: Tara Moore / Getty Images Hungary

Majdnem 15% azok aránya, akik többet vagy sokkal többet esznek, mint amennyit kívánnak, és csupán a megkérdezettek 1,4%-a viszonyul annyira tudatosan saját testéhez, hogy kevesebbet fogyaszt, mint amennyit kíván. Dr. Somogyi Katalin, a Carbona orvosa ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a modern táplálkozástudomány a napi többszöri étkezést javasolja. Ideális napi öt alkalommal kisebb mennyiségeket enni, egyenlő időközönként, ami biztosítja a stabil vércukorszintet és a megfelelő mennyiségű energiát. Ez azért is fontos, mert így nem terheljük túl szervezetünket, az emésztés ugyanis sok energiát igényel, amit a testünk például egy fertőzés leküzdésére is fordíthatna.

Ügyelj a változatos, egészséges étrendre

Az étrend összeállításánál a sorrendre és az ételekre egyaránt figyelni kell. Dr. Somogyi Katalin szerint ez különösen akkor válik lényegessé, amikor valamilyen betegséggel, fertőzéssel nézünk szembe, hisz olyankor vizsgázik az immunrendszer. Ha időben és megfelelően készítjük fel a védekezésre, nagyobb az esélye, hogy a betegség enyhébb lefolyású lesz. Ebből a szempontból jó hír, hogy a felmérésében résztvevők 85%-a úgy nyilatkozott, gyakran vagy nagyon gyakran fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget. Ugyanakkor a további mutatók már nem ennyire kedvezőek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

A válaszadók több mint 50%-a a zsírt választja a növényi olajjal szemben, csak 40% fogyaszt teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket, és csupán alig 25% eszik halat. És bár az egészséges táplálkozási piramisnak az édesség mindössze néhány százalékát kellene adnia, a megkérdezettek 37%-a gyakran vagy nagyon gyakran fogyaszt édességet.

Az immunrendszer erősítése érdekében azonban tudatosabban kell összeállítani az étrendet. Fontos, hogy változatos legyen, és tartalmazza a teljes értékű fehérjéket, elsődlegesen a C-, D- és E-vitaminokat, cinket, valamint megfelelő mennyiségű folyadékot. Fehérjeforrásoknak számítanak a húsok, a tojás, az olyan tejtermék, mint a túró és a joghurt, amely egyben probiotikum-tartalma miatt is egészséges, valamint a hal. Ez utóbbiból sokkal többet kellene fogyasztani, hisz az emberi szervezet számára olyan fontos ásványi anyagokban bővelkedik, mint a foszfor, a vas, a kálium, a kalcium, illetve az A-, D-, B2- és B6-vitamin. A szükséges cinkmennyiséget biztosíthatja a sovány marhahús, a hüvelyesek, a spenót vagy akár a tökmag.

Antibakteriális és vírusölő hatása miatt a fokhagyma és a gyömbér rendszeres fogyasztása segít erősíteni az immunrendszert. Mindemellett arra is figyelj, hogy az étrendben minél kevesebb cukortartalmú élelmiszer legyen, mivel a finomított cukor elvonja a szervezettől a vitaminok egy részét, a kalciumot, és gyengíti az immunrendszert.

6 magyar szuperétel, ami tele van vitaminnal

A közösségi média tele van különféle ételtrendekkel, ezek közül is az egyik legismertebb az úgynevezett superfoodőrület.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük