3 könnyű, otthon végezhető nyújtó gyakorlat hátfájás ellen: szakértő mondta el, hogyan kell pontosan elvégezni őket

A hátfájás megelőzésére érdemes kipróbálni a cikkben részletezett nyújtó gyakorlatokat.

GettyImages-1390862987

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egész napos ülőmunkától, az ülő életmódtól és a túlzásba vitt edzéstől is kialakulhat hátfájás - bár be kell vallani, az előbbi sokkal gyakoribb. A rendszeres nyújtás segít megőrizni a flexibilitást, csökkenti a sérülésveszélyt és megelőzheti a hátfájást, derékfájást.

Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza három könnyen kivitelezhető gyakorlatot ajánlott, és a személyre szabott gyógytorna jelentőségére hívta fel a figyelmet. 

Hátfájás elleni gyakorlatok otthon

A nyújtó gyakorlatok végzése előtt fontos tisztázni, hogy valaki mozgásszervi problémával, sérüléssel, esetleg komoly és/vagy akut hátfájással bajlódik-e. Ugyanis ha igen, akkor mindenképpen ajánlatos ortopéd orvossal konzultálni, mielőtt bármilyen új mozgásformába kezdene. Ha pedig esetleg a kivizsgálás során még egy diagnózis is születik, mindenképpen egyeztetni kell az orvossal és a gyógytornásszal az ajánlott és kerülendő edzésről, gyakorlatokról. Amennyiben azonban valaki megelőzés céljából végezné a nyújtást, az alábbi szabályok betartásával otthon is megteheti azt.

GettyImages-87418878
  • A hideg izmok nyújtása sérüléshez vezethet, ezért érdemes 5-10 percig könnyű bemelegítést végezni, mint például egy kis gyaloglás, helyben futás, lehetőség szerint szobabiciklizés, akár egy kis tánc.
  • Mindig lassúak legyenek a nyújtás során a mozdulatok, kerülendőek a hirtelen, éles váltások.
  • Addig a pontig próbálj eljutni, ahol enyhe feszülést érzel - ez még biztonságos szint lehet.

3 könnyű nyújtó gyakorlat az egészséges hátért

A gerinc nyújtása

Feküdj a hátadra a padlón talpra húzott lábakkal. Jobb karodat nyújtsd a fül mellé, jobb lábat a szőnyegre nyújtsd ki, és sarokkal lefelé nyújtózz meg, ezzel két irányba széthúzva a gerincet. Vegyél nagy levegőt, kifújásra engedd vissza a kart törzs mellé, és az ellenoldali karral ismételd meg ugyanezt a mozdulatot, majd összekulcsolt kezekkel nyújtózz felfelé a sarkokat továbbra is lefelé tolva. Ezt követően a bal lábat nyújtsd ki, először az azonos oldali karral nyújtózz, majd az ellenoldalival, végül mindkét karral. Ismételd meg ötször.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Elongáció

Oldalt fekvő helyzetben helyezkedj el, az alul lévő kart a fej alá téve, mindkét lábat behajlítva. Nagy levegőt véve a fölül lévő karral nyújtózz a fül mellé, a lábat nyújtsd ki a sarokkal lefelé, majd kifújásra hashoz húzd a lábat, és gömbölyödj össze. Ennél a gyakorlatnál is öt ismétlést végezz el.

Hajlítás és nyújtás - négykézláb

Helyezkedj el négykézláb a padlón, a kezek legyenek a váll alatt. Lassan előrelépkedve a kezekkel homoríts a háttaddal, ebben a pozícióban maradj 5 másodpercig. Majd lépkedj vissza a kiindulóhelyzetbe, és annyira ülj rá a sarkaidra, amennyire csak jólesik, miközben a kezek továbbra is a földön maradnak kinyújtva, vagyis vedd fel a jógából ismert child/gyerek pozíciót. Itt is pihenj 5 másodpercet. Ezután állj vissza a kezdő pozitúrába, és az egész mozdulatsort ismételd meg ötször.

Van, amikor gyógytornászra van szükség

- A nyújtás alapvetően segít ellazítani az izmokat, és azáltal, hogy fejleszti az izomerőt is, szerepet játszik a hátfájás, derékfájás megelőzésében is. Ezek a rövid gyakorlatok alapvetően a prevenciót szolgálják, de azoknak sem szabad az inaktivitásba menekülni, akik már a hátfájdalomtól szenvednek. Nekik igyekezniük kell megtalálni a hozzájuk leginkább illeszkedő mozgásformát. Ez lehet például jóga, pilates, gerinctréning, Body Art, callanetics, tánc, lovaglás, úszás - hangsúlyozza Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta.

GettyImages-1448121560

De mindenekelőtt a személyre szabott, szegmentstabilizáló gyógytornát ajánlatos elkezdeni, hiszen ez erősítheti meg a gerinc menti izmokat annyira, hogy a további mozgásformák is biztonsággal végezhetők legyenek. Sőt, legtöbbször az automatikusnak hitt mozdulatok, a mozgásmintáink is - mint lehajlás, emelés - hátfájdalmak esetén újratanulandók a gyógytornász segítségével. 

Olvass tovább: 8 gyakorlat, ami javítja a testtartást, és csökkenti a fájdalmakat

A tartásjavító, nyújtó gyakorlatok a stresszoldásban és a hátfájás csökkentésében is segítenek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük