A 10 leggyakrabban hamisított élelmiszer itthon - Így vedd észre a különbséget a jó és a rossz között

Tudtad, hogy például a méz a világ harmadik leggyakrabban hamisított terméke?

Hamisított élelmiszerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember azt gondolná, hogy a boltban kapható élelmiszerek valóban azokat az összetevőket tartalmazzák, melyek a csomagoláson fel vannak tüntetve, mivel ellenőrzött élelmiszerekről van szó, így nem jelenthetnek veszélyt az egészségre. Pedig sajnos itthon is kerülnek a polcra hamisított termékek, ennek következtében pedig káros vagy akár mérgező élelmiszerek a tányérokra.

Az élelmiszer-hamisítás az utóbbi évtizedekben vált nagyipari méretűvé, leggyakoribb módszerei a gyengébb minőségű alapanyagok használata, az olcsóbb termékek átcsomagolása, a szavatosság átírása, a romlott élelmiszer feldolgozása, az eredetvédett termékek hamisítása és a nem bioélelmiszer bioként történő értékesítése - írja az élelmiszermagazin, a storeinsider.hu.

Több ezer tonna szilárd és több millió liter hamisított folyadék

Az Europol és az Interpol legutóbbi, 2016 decembere és 2017 márciusa közötti időszakban végzett 67 országra kiterjedő ellenőrzést: 9800 tonna szilárd és 26,4 millió liter folyékony hamisított terméket vontak ki a forgalomból, 230 millió euró értékben.

Nézd meg, melyik a tíz leggyakrabban hamisított élelmiszer hazánkban, hogyan ismerheted fel az igazit, és mit tehetsz azért, hogy elkerüld a szennyezettet!

Mivel a méz nem tartozik a legolcsóbb áruk közé, a hamisítók ipari cukrot vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot adnak hozzá. Érdemes helyi termelőktől vásárolni a mézet, aminek ismerhető a forrása, de néhány beszédes jel is kiszúrható a hamisított terméken.
A csalók kedvelt módszere a tiszta olívaolaj más, olcsóbb alapanyagokkal való felöntése. Erre a célra többnyire szójaolajat vagy olcsóbb olajat kevernek hozzá. Ha meg akarsz bizonyosodni arról, hogy valóban minőségi olívaolajat vettél, önts egy keveset a pohárba, és tedd be a hűtőbe egy éjszakára. Az igazi olívaolaj üledéket képez a pohár tetején.
A sáfrány az egyik legdrágább fűszernek számít, egyetlen kilója több mint 400 ezer forintba kerül. A leggyakoribb sáfrányhelyettesítő alapanyag a szárított hagyma vagy a körömvirág. A legegyszerűbben úgy kerülheted el a hamis sáfrányt, ha a hosszú, egész szálas változatát keresed.
Fotó: stockstudioX / Getty Images Hungary
Az őrölt fűszerekre is érdemes odafigyelni, az őrölt borsot, fahéjat, vaníliát és a pirospaprikát is előszeretettel szennyezik festékporral. Ha pontosan szeretnéd tudni, mivel fűszerezed meg ételeidet, inkább használj friss és egészben kapható fűszernövényeket.
Fotó: alle12 / Getty Images Hungary
Ahogy az őrölt fűszereket, úgy az őrölt kávét is manipulálják: a hatóságok különböző magokat, de faforgácsőrleményt, gabonát vagy keményítőt is találtak már bennük. Ennek kikerülése végett érdemes kávébabot vásárolni, és azt otthon ledarálni.
A tengeri halakkal különösen érdemes vigyázni, a legérintettebb típusok az alaszkai tőkehal, a tengeri sügér, a tonhal és a lazac. A lazac húsa az elfogyasztott kis rákoktól lesz az ismert rózsaszínes árnyalatú. Ezzel szemben a tenyésztett lazacoknak halványszürkés húsuk van, amit színeznek. Így mindig keresd a vadlazacot!
Fotó: Tegra Stone Nuess / Getty Images Hungary
Az eredeti, hagyományos balzsamecetet évekig tölgyfahordóban érlelik, mint a bort, és szigorú előírásoknak kell megfelelnie, ennek ellenére karamellel, cukorral hígíthatják. Az igazi minőséghez keresd a szőlőmustot az összetevők között, vagy az Aceto Balsamico Tradizionale megjelölést!
Fotó: Magone / Getty Images Hungary
A 2008-as nagy kínai babatápszer botrány óta, amikor 54 ezer csecsemő betegedett meg, és hatan meghaltak a melaminnal szennyezett tej következtében, egyre többször találnak ezzel, sőt, néhány esetben mosószerrel és hidrogén-peroxiddal szennyezett tejet. Kerüld az import tejporok vásárlását!
A húshamisításnak rengeteg formája van, például darált marhahúsnak álcázott lóhús, de az is árulkodó jel lehet, ha nem véres a disznó- vagy marhahús. Az előrecsomagolt termékeket érdemes kerülni, hiszen például a csirkét így kurmumával, sáfránnyal festik, hogy frissebbnek látszódjon, majd lefagyasztják, becsomagolják.
A hamis rizs műanyaggal elkevert keményítőt tartalmazhat, ami nagyon hasonlíthat az eredeti rizsszemekre. A hamis rizs nem süllyed el a vízben, és nagyon gyorsan leég, ezért érdemes ezt a trükköt kipróbálnod.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük