Zsírégető, salaktalanító és gluténérzékenyek is ehetik – Hogyan fogyaszd a hajdinát?

Egy egészséges és olcsó superfood, ami sokoldalúan elkészíthető.

hajdina

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Superfoodnak, azaz szuperélelmiszereknek nevezik azokat a magas tápanyagtartalommal bíró ételeket, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre. Kiemelkedő vitamin-, élelmirost-, fehérje-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmuk hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez, segítenek a betegségek megelőzésében, és hatással vannak a jó közérzetre is, emiatt érdemes belőlük többet fogyasztani.

A szuperélelmiszerek sokszor egyáltalán nem egzotikusak, az értékes vitaminokban is gazdag hajdinát is közéjük számíthatjuk, ami hasznos összetevője a diétás étrendnek is.

 A szegények gazdag eledele

A keserűfűfélék családjába tartozó hajdinát, más néven pohánkát a japánok és a kínaiak már az 5. században termesztették, Európában azonban csak sokkal később, a 14. században terjedt el. A hétköznapokban a hajdinát a gabonafélékhez sorolják, pontosabban álgabonáról, azaz pszeudocereáliáról van szó, aminek magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Amellett, hogy szuperegészséges, még olcsó is.

Zsírégető, salaktalanító és béltisztító

A hajdina igen értékes vitaminforrás, többféle B-vitamin található benne, de C-vitaminban, E-vitaminban, magnéziumban, kalciumban, cinkben, mangánban, rézben is gazdag. Antioxidáns- és polifenoltartalma révén a daganatos megbetegedések megelőzésében, valamint a sugárterápia okozta egészségkárosodás helyreállításában játszik szerepet, rutintartalma pedig kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást. A hajdina aminosavai májtisztító hatással is bírnak, a máj elzsírosodási folyamatának megelőzésében játszanak fontos szerepet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hajdinának a többi gabonaféléhez képest csaknem 26%-al magasabb az élelmirost-tartalma, így már kis adag elfogyasztása is jó hatással van az emésztőrendszerre. Jótékonyan befolyásolja a bélműködést, átmossa azokat, salaktalanít, fogyasztása pedig a székrekedés, valamint a daganatos megbetegedések - vastag- és végbéldaganat - megelőzésében is szerepet játszik, értékes vitamintartalma révén pedig a fogyókúra alatt is gondoskodik a szervezet egészséges működéséről.

Így fogyaszd a hajdinát!

A hajdina gluténmentes diétába is beépíthető, magját lisztként őrölve, daraként, pehelyként de akár egészben is megvásárolhatod, ilyenkor dupla adag, enyhén sós vízben főzd addig, amíg a szemek meg nem puhulnak.

hajdina-2

A hajdinaliszt többfajta színben kapható. Gluténmentes liszttel keverve kenyerekhez, édes és sós péksüteményekhez lehet használni, lepények készülhetnek belőle, de hajdinalisztből készül a franciák híres palacsintája, a galette is.

A hajdinát tálalhatod édesen és sósan, főételként például egy zöldséges rizottó formájában vagy rizs helyett köretként, de főzelékek sűrítésére, levesek tetejére és a müzlibe, natúr joghurtba keverve is isteni. Reggelire hajdinakása készíthető belőle, amit egy kis chiamaggal és goji bogyóval spékelhetsz meg, így igazi fogyókúrás reggelit rittyenthetsz magadnak belőle, amiből annyit eszel, amennyit csak akarsz!

Fehérjedús reggeli

Fogyókúrás, egészséges, változatos ételeket mutatunk, melyekkel elérheted az álomalakot. A következő alternatívákból ihletet meríthetsz a diétádhoz.

9 fehérjedús reggeli, ami fogyókúrához is tökéletes: diétásak, mégis ellátnak energiával

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük