Ha nem a te hibád, hogy hízol: így befolyásolhatod az agysejtjeidet!
Egy új kutatás szerint a túlevés hátterében kémiai folyamat áll, melyet ki lehet cselezni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szoktad úgy érezni, hogy hiába ettél, talán még többet is a kelleténél, még mindig éhes vagy? Ennek a problémának a megoldására találtak rá a Nemzeti Diabétesz, Emésztési és Vesebetegségek Intézetének munkatársai.

A kontroll elvesztése

A túlevésre eddig úgy tekintettek, mint pszichés problémára. Bizonyos nézetek szerint gyermekkorban alakul ki, amikor a szülő a kisbaba bármilyen bajára etetéssel reagál. Így könnyen rögzül ez a viselkedésmód, és felnőttként is az étel lesz az első, amihez vigaszért fordul.

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint ez ugyanolyan függés, mint az alkoholizmus. A mértéktelen evés az agyad élvezeti központjára hat, ahogy az italfogyasztás is. Mindez további problémákat okozhat, mert - Richard A. Grucza, a kutatás vezetője szerint - így nagy a valószínűsége, hogy keresztfüggőség alakul ki.

Egyéb út is vezethet túlevéshez: lehet az életedben bekövetkezett fordulat, trauma vagy állandó stressz. Egy új kutatás szerint azonban előfordulhat, hogy mindössze egy kémiai folyamat okozza, hogy többet eszel a kelleténél, és utána is éhes vagy.

A hormonok jelzik, ha tele vagy

A Deborah Clegg által vezetett csoport patkányokon kísérletezett, hogy kiderítse, mi lehet az oka annak, ha nem jelentkezik a jóllakottság érzése. Két hormon, a leptin és az inzulin felelős azért, hogy tudatosítsák az agyban, mennyi élelem elégséges.

Az étvágyad mellett a tested energiahasználatáért is a leptin felelős. Ez a hormon tehet arról, hogy nem fogysz, ha koplalsz, mert az éhezés következtében takarékos üzemmódba kapcsol a szervezeted. A hasnyálmirigy által termelt inzulin feladata a cukor sejtekbe juttatása - hogy ott energiává alakulhasson. Amikor a gyomor telítődik, a két hormon az idegsejteken keresztül az agyba jut.

A kutatók állatkísérletek során arra találtak bizonyítékot, hogy vannak olyan zsírsavak, melyek gátolják az idegi összeköttetést, vagyis azt, hogy az információ elérje az agyat. Így túlevés alakulhat ki, aminek egyenes következménye az elhízás. A patkányokon is megfigyelhető volt ez a folyamatlánc.

Teszteld magad!
Ha érdekel, vajon helyesen étkezel-e, illetve táplálkozási szokásaid mennyire egészségesek, töltsd ki tesztünket!

Táplálkozási zavarok a dietetikus szemével

Nézd meg dietetikus szakértőnkkel készített videónkat, és tudj meg még többet a túlevésről, az anorexiáról, illetve a bulimiáról.

A kísérlet tükrében

A tudományos kutatáshoz az állatok szervezetébe különbözőképpen juttatták be a zsírsavakat. Az egyik módszer az agy közvetlen elérése volt, a következő csoportnál egy, az agyba futó éren keresztül, kanül segítségével vezették be a zsírsavakat. A harmadik változatnál pedig a gyomron át adagolták az anyagokat. A különböző beviteli módszerekkel háromféle zsírra adott reakciókat vizsgálták több hónapon át tartó tesztekkel. Az eredmény azt mutatta, hogy a palmitinsav - ami egyféle telített zsírsav -, nem engedi, hogy a hormonok eljussanak az agyig. Tehát, ha az étrended bővelkedik ebben a zsírsavban, könnyen előfordulhat, hogy az állandó éhségérzet miatt túl sokat eszel.

Iktasd ki a palmitinsavat!

A kutatás tanulsága ismét egy újabb érv amellett, hogy inkább a reformkonyhát válaszd. A palmitinsav ugyanis az állati zsírok egyik fő összetevője. A vaj zsírsavtartalmának 30%-át teszi ki, a disznózsírnál ez az érték 27%. A magyar konyha pedig bővelkedik az olyan receptekben, melyek zsírral és szalonnával készülnek.

Ha nem tudsz lemondani róluk, az ilyen fogásokat tartogasd az ünnepnapokra. Akkor is figyelned kell, ha próbálod tudatosan kiváltani ezeket a hozzávalókat. A kifejezetten egészséges megoldásként elhíresült pálmaolaj és kókuszolaj sem megfelelő a kutatás szerint. Ahogy természetesen a vaj és zsír elnevezésű változatuk sem - ezek is bővelkednek palmitinsavban.

Ezt is szeretjük