3 egészségesnek hitt táplálék, ami valójában káros
Gondolnád, hogy a halrudacska és a gyümölcsjoghurt nem is annyira egészséges?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tisztában vagy vele, hogy a helyes táplálkozás nélkülözhetetlen egészséged megőrzéséhez. Talán teszel is azért, hogy minél több veszélyes élelmiszert kiiktass az étrendedből. De a mi a helyzet azokkal a táplálékokkal, melyeket egészségesnek gondolsz, ám valójában ártalmasak?

Halak rúd formájában

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége heti minimum egy alkalommal 15 dkg hal fogyasztását ajánlja. Ha táplálkozási szempontból a magyar átlaghoz tartozol, valószínűleg nyolcad annyi halat fogyasztasz, mint amennyit kellene.

Pedig a zsíros húsú halak ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkednek, ráadásul a tengeri halak - lazac, szardínia, makréla, hering, tonhal - az omega-3 zsírsavak biztos forrásai.

A halrudacskák a családi ebédek kedvelt kiegészítői. Nemcsak könnyű elkészíteni, de ízletes is, és - azt hiszed - egészséges. Érdemes azonban alaposabban áttanulmányoznod a termék dobozát. A halrudacskák többsége nem halfiléből, sokkal inkább halreszelékből áll, valamint gyakran mesterséges anyagokat is rejtenek magukban.

Fogyassz igazi halat!

Vásárolj inkább a hentesnél halfilét, esetleg makrélát, szardíniát vagy tonhalat - ezek ugyanis szinte szálkamentesek. Mivel a hal szerkezetéből adódóan viszonylag gyorsan elkészül, nem telik túl sok időbe az sütés vagy a főzés.

Gyümölcslé, nektárok és ital

A napi ajánlott folyadékbevitel körülbelül két liter. Ezt célszerű szénsavmentes ásványvíz formájában fogyasztanod, de ha kedveled a gyümölcsleveket, nem kevés vitamint is bevihetsz vele a szervezetedbe. Cseppet sem mindegy azonban, pontosan mit fogyasztasz - figyelj a pontos megnevezésre.

Gyümölcslé

Ha nemcsak jóízű, de egészséges italt fogyasztanál, ragaszkodj a gyümölcslé megnevezéshez, illetve a 100%-os termékekhez. Ezek a készítmények csupán gyümölcslevet, gyümölcssűrítményt és gyümölcsöt tartalmaznak. Ha a termékben hozzáadott cukor is van, már nem írhatják rá a gyártók, hogy 100%-os.

Mit mond a dietetikus?

Nézd meg dietetikus szakértőnkkel készített videónkat, és tudj meg még többet az egészséges táplálkozásról!

Gyümölcsnektár

A gyümölcsleveket követik a nektárok, melyek 25-40%-os gyümölcs-, gyümölcslé- vagy gyümölcsvelő-tartalommal bírnak. Ezekben azonban már cukor, étkezési sav, aroma, színezőanyag és állományjavító is van.

Gyümölcsital

Ha a terméken a gyümölcsital megnevezés áll, viszonylag kevés gyümölcsöt használtak a gyártók az elkészítés során. Az ebbe a kategóriába tartozó készítmények mindössze 12-25% gyümölcsöt tartalmaznak. Továbbá színezékek, aromák, étkezési savak, tartósítószer, cukor vagy édesítőszer is kerülnek az italba.

Joghurtok gyümölccsel

A joghurtok - különösen a probiotikumot tartalmazók - javítják a bélflóra egyensúlyát, kalcium- és vitamintartalmuknak köszönhetően is támogatják az immunrendszeredet. Ám csakúgy, mint a halrudacskák és a gyümölcslevek esetében, itt sem mindegy, pontosan milyen terméket fogyasztasz. A gyümölcsjoghurtok például legtöbbször nem egészséges gyümölcsből készülnek, hanem a gyártás során cukrozott, pépes anyagot használnak. Érdemes tehát kicsit körültekintőbben válogatnod.

Csináld magad!

Ha túlságosan szereted a gyümölcsjoghurtot ahhoz, hogy lemondj róla, készítsd el magad. Vásárolj natúr joghurtot, és tegyél hozzá otthon gyümölcsöt. Még jobb, ha bioterméket választasz: keresd a csomagoláson a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. nevét és kódszámát.

OLVASD EL EZT IS!

japan no bogre
  • táplálkozás
  • a hosszú élet titka

Ezért élnek 100 évig Okinawán!

Ezt is szeretjük