A cukorbetegek és inzulinrezisztensek étrendjére szigorú szabályok vonatkoznak, hisz kerülniük kell minden olyan ételt, amely hirtelen vércukorszint emelkedést okoz.
De még nekik sem kell lemondaniuk minden földi jóról, hisz rengeteg olyan étel van, ami diabéteszesek számára is fogyasztható.
Nyolc alacsony cukortartalmú gyümölcs
A gyümölcsökben gazdag étrendnek számos egészségügyi előnye van. Azonban akad néhány, amely kifejezetten kerülendő cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára a magas cukortartalmuk miatt. Ezekhez tartozik például a banán, a szőlő és a különböző aszalványok. Ebben a cikkben nyolc olyan gyümölcsöt mutatunk be, amelyet cukorbetegek és inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatnak.

A kivi amellett, hogy tele van antioxidánsokkal, hatékony a szabad gyökök ellen, és fogyasztásával kielégítheted a napi C-vitamin-beviteled is. Úgy pótolhatod vele az energiát és a tápanyagokat, hogy megemelkedne a vércukor- és az inzulinszinted. 100 gramm kiviben 9 gramm cukor van.
Fotó: Michelle McMahon / Getty Images Hungary

Egy közepes méretű narancs három gramm rostot is tartalmazhat, ami jót tesz az emésztésnek. 100 gramm gyümölcsben pedig 9 grammnyi cukor található. Ahelyett, hogy narancslevet innál, edd a gyümölcsöt magában, sokkal egészségesebb.

A grapefruit húsa mellett a magjának is jótékony hatása van cukorbetegség esetén. Magas C-vitamin-tartalma mellett erős antioxidáns, így segít növelni a szervezet ellenállóképességét. A benne található flavonoid fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, és segít fenntartani az egészséges testsúlyt. 100 gramm gyümölcs 8 gramm cukrot tartalmaz.
Fotó: Aleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

A citrom már rég népi gyógymódnak számít a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Ez a benne található rostnak és C-vitaminnak köszönhető. De cukortartalma is rendkívül alacsony. 100 grammnyi friss citromban csupán 2 gramm cukor van.

A málna az egyik legmagasabb rosttartalmú gyümölcs. Ennek köszönhetően segíti az emésztést, hozzájárul a megfelelő bélműködéshez, és szabályozza a vércukorszintet. Az áfonyához hasonlóan nagyon kevés cukrot tartalmaz: 100 gramm málnában mindössze 4 gramm cukor van.

Meglepő, de a földieper is az alacsony cukortartalmú gyümölcsök között szerepel. Emellett C-vitaminban is gazdag, ezért érdemes gyakran fogyasztani akkor, amikor szezonja van. 100 grammnyi földieper csupán 6-7 gramm cukrot tartalmaz.

Az alma amellett, hogy kitűnő rostforrás, jó hatással van a vércukorra. Ahelyett, hogy a reggeli zabkásádra egy kanál mézet csorgatnál, reszelj bele almát. Ezzel elkerülhetted az úgynevezett vércukor-hullámvasutat. 100 gramm tisztított, fogyasztásra kész gyümölcsben mindössze 10 gramm szénhidrát található.
Fotó: Tracey Kusiewicz/Foodie Photogra / Getty Images Hungary

Az avokádó kitűnő forrása az egészséges zsíroknak, és felhasználási lehetősége szinte végtelen. Készíthetsz belőle guacamolét, de cukormentes, vegán pudingnak is alkalmas. 100 gramm avokádó elfogyasztásával mindössze 1 gramm cukrot viszel be a szervezetedbe.
Olvass tovább! Kétszer akkora az esélye a cukorbetegség kialakulásának, ha ebben a napszakban eszel a legtöbbet
Magyarországon a felnőtt lakosság több mint 9%-a cukorbeteg. A cukorbetegek 90-95%-a kettes típusú cukorbetegségben szenved, melynek kialakulása leginkább a helytelen életmódra vezethető vissza.
Kétszer akkora az esélye a cukorbetegség kialakulásának, ha ebben a napszakban eszel a legtöbbet
Az, hogy mikor, mit és mennyit eszel, nagyban befolyásolja a cukorbetegség kialakulásának esélyét, illetve a meglévő betegség súlyosságát.
Elolvasom
(A képek forrása: Getty Images Hungary)