A cukorbetegség három lehetséges társbetegsége - Vizsgálat során ezeket is érdemes szűrni

Bizonyos betegségek együtt járnak a cukorbetegséggel, ami növelheti a lehetséges szövődmények számát és esélyét.

GettyImages-1360140280

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukorbetegség gyakran más betegségek mellett van jelen, ugyanis vannak olyan állapotok, melyek jelentősen megnövelik a diabétesz fellépésének esélyét.

Éppen ezért, ha az alábbiak közül valamelyik betegségben szenvedsz, érdemes ellenőriztetned a vércukorszintjét is, még akkor is, ha nincsenek tüneteid. Dr. Polyák Annamária, a Cukorbetegközpont diabetológusa nyilatkozott a témában.

Ezek lehetnek a diabétesz társbetegségei

Lisztérzékenység

A cöliákia egy autoimmun betegség, melynek során a glutén immunreakciót vált ki, aminek következtében elsősorban a vékonybél nyálkahártyája károsodik, ezáltal jelentős felszívódási zavar alakulhat ki, ami nem csak emésztőrendszeri tüneteket okoz. Az autoimmun betegségek gyakran halmozottan fordulnak elő a szervezetben. Így tehát a cöliákia is gyakoribb az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, ami szintén autoimmun betegség.

GettyImages-536213665
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Érdekesség, hogy néhány 1-es típusú cukorbetegnél csak az inzulinkezelés megkezdése után válnak észrevehetővé a cöliákia kellemetlen tünetei. Leggyakrabban az úgynevezett „csendes” forma van jelen, ami azt jelenti, hogy nincsenek határozott panaszok, így főleg szűréssel derül fény a lisztérzékenységre.

Hemokromatózis

A hemokromatózis az az állapot, amikor túl sok vas található a szervezetben. A többletvas lerakódik különböző szervekben, például a hasnyálmirigyben, és károsítja azt. Ezáltal pedig másodlagos cukorbetegség alakulhat ki. Ezért, ha valakinél diabéteszt diagnosztizálnak, érdemes a laborvizsgálat során a vas szintjét ellenőriztetni, és fordítva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pajzsmirigyzavarok

A pajzsmirigy hormonális működésében kétféle rendellenesség állhat be. A hypothyreosis az, amikor a pajzsmirigy nem termel elég hormont, hyperthyreosis pedig, amikor túl sokat termel. Mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség esetén gyakoribbak a pajzsmirigyrendellenességek, mint az átlagpopulációban. Az 1-es típusú diabétesz és az autoimmun pajzsmirigybetegségek közötti fő kapocs az autoimmunitás.

A 2-es típusú diabétesz és a pajzsmirigybetegségek közti összefüggés bonyolultabb, ám mindenképp szerepet játszik benne az inzulinrezisztencia. Mivel a két betegség gyakran fordul elő egyszerre, érdemes pajzsmirigyzavarok esetén cukorbetegség irányában szűrővizsgálatot végeztetni. Ez azért is fontos, mert tanulmányok szerint, ha a két betegség együttesen áll fenn, akkor jelentősen megemelkedik a szív- és érrendszeri betegségek rizikója.

GettyImages-1419228630
Fotó: SimpleImages / Getty Images Hungary

Ízületi problémák

A cukorbetegek közel felénél fordulnak elő arthritistünetek, azaz az ízületek gyulladása. Ez duplája annak, mint a nem cukorbetegek esetében. Az autoimmun eredetű ízületi gyulladások - mint például a rheumatoid arthritis vagy az arthritis psoriatica - a már említett autoimmunitás miatt inkább az 1-es típusú cukorbetegség mellett fordulnak elő. De látjuk azt is, hogy 2-es típusú diabétesz esetén is sokkal gyakoribb az ízületi gyulladás előfordulása. Ennek okai leginkább a túlsúlyban és az inzulinrezisztenciában keresendők, ugyanis ezen állapotok kedveznek gyulladásos folyamatoknak - mondja dr. Polyák Annamária.

Látható tehát, hogy bizonyos betegségek együtt járhatnak a cukorbetegséggel, ami azért is veszélyes, mert ilyen esetekben a lehetséges szövődmények száma és esélye is megnő. Ezért fontos tisztában lenni a cukorbetegségre hajlamosító állapotokkal, mivel ilyenkor érdemes évenkénti, cukorbetegségre vonatkozó szűrővizsgálaton részt venni. A diabétesz ugyanis a legtöbbször tünetmentes, és csak akkor okoz panaszokat, ha már szövődmények léptek fel.

A legjobb mozgásformák cukorbetegség esetén - Olvass tovább!

A cukorbetegség terápiája három fő pilléren nyugszik: diéta, mozgás és szükség esetén gyógyszer vagy inzulin. Azonban tudni kell, hogy ha valaki sportos életmódot folytat, érdemes odafigyelnie pár dologra az étkezését illetően.

(Képek forrása: Getty Images Hungary) 

Ezt is szeretjük