Így növelhető az élethossz a kutatók szerint - Ez az étrend különösen hasznos cukorbetegség esetén

Ez a táplálkozási minta különösen előnyös a betegek számára a vizsgálat szerint.

GettyImages-1472059301
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte körülbelül 422 millió ember szenved cukorbetegségben, és évente mintegy 1,5 millió haláleset írható közvetlenül a diabétesz számlájára. 

Megfelelő kezelés híján a krónikus kórkép potenciálisan életveszélyes és az életminőséget jelentősen rontó szövődmények kialakulásával jár. Roncsolja az ereket és az idegeket, illetve fokozza bizonyos daganatok rizikóját. A diabétesz folyamatos odafigyelést igényel, a terápia legfőbb pillére a megfelelő táplálkozás. A témában készült, nemrégiben közzétett vizsgálat meghatározta, hogy milyen étrend segíthet 2-es típusú cukorbetegség esetén a halálozási kockázat csökkentésében. 

Ez az étrend különösen jó lehet cukorbetegség esetén

A Diabetes Care szaklapban 2023 februárjában publikált kutatás szerint a jó minőségű makrotápanyagokban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étrend csökkentheti az idő előtti halálozás kockázatát a 2-es típusú cukorbetegséggel élők körében. A szakemberek a vizsgálatban több mint 10 ezer személy adatait elemezték. Az étrendet a szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatos elváltozások miatti, illetve a minden okból bekövetkező (korai) halálozás függvényében vizsgálták.

A legelőnyösebbnek a növényi alapú, növényi fehérjében és növényi eredetű zsírokban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú étrendet találták, ez ugyanis mind a három esetben csökkentette a mortalitási rizikót. Fontos, hogy a szénhidrátok is jó minőségűek legyenek, teljes kiőrlésű gabonákból, zöldségekből és gyümölcsökből származzanak. A halálozási kockázat még alacsonyabbnak bizonyult azok körében, akik emellett még a dohányzást is kerülték, illetve rendszeresen mozogtak, és az alkoholfogyasztásukban is mértékletességre törekedtek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanakkor azok a vizsgálatban szereplő alanyok, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet követtek, az energiabevitelük 30-40 százalékát még így is szénhidrátból fedezték, így a kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredmények nem feltétlenül állják meg a helyüket a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéták esetében is. Az adatok a résztvevők önbevallásos beszámolóin alapulnak, ez további hibalehetőséget jelent. 

A szénhidrát nem ördögtől való

A szénhidrát többnyire negatív kontextusban merül fel, különösen akkor, ha a fogyásról, illetve a különböző szénhidrátanyagcsere-zavarokról van szó. Valójában viszont rendkívül fontos, a szervezetnek gyorsan energiát biztosító tápanyag, ami természetes formában számos egészséges táplálékban, zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben jelen van. A cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával élőknek alaposan meg kell válogatniuk, hogy milyen forrásból és milyen típusú szénhidrátot juttatnak be a szervezetükbe. 

A feldolgozott élelmiszerekben rendszerint gyors felszívódású, finomított cukor található, ami jelentős vércukorszint-emelkedést és inzulinválaszt vált ki a betegeknél. Ezzel szemben a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban található lassú felszívódású szénhidrát hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, és hosszasabb jóllakottságérzetet is biztosít. A táplálék feldolgozottsági szintje is befolyásolja a vércukorszintre gyakorolt hatását. Általánosságban kijelenthető, hogy minél feldolgozottabb (puhára főzött vagy pürésített) egy étel, annál gyorsabban emeli meg az értékeket. 

A cukorbetegeknél fennál a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázata, így nekik különösen előnyös, ha a zsírosabb, vörös húsokat sovány változatokra, valamint növényi fehérjeforrásokra cserélik. 

Ezeket ne edd reggelire, ha az egyenletes vércukorszint a célod!

A szénhidrátanyagcsere-zavarral élők számára egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül reggel a tányérjukra, hiszen esetükben az egyenletes vércukorszint a tét. 

(Képek: Getty Images Hungary.) 

Ezt is szeretjük