Számos olyan növény burjánzik a kertben, amelyet gyomnövényként tartanak számon az emberek, pedig valójában értékes hatóanyagaiknak köszönhetően akár gyógynövények közé is sorolhatnánk őket.
Bár a termesztett zöldségeket elnyomó gyomok rengeteg bosszúságot okoznak a kertben gazdálkodóknak, amennyiben egy adott növény nincs kimondottan útban, nem biztos, hogy a kiirtás a legjobb ötlet. Picit utánajárva a témának akár az is kiderülhet, hogy hasznos növényről van szó.
Ehető, értékes gyomnövények
Akad néhány értékes és finom növény, ami leszüretelve akár salátában, köretként vagy leszárítva, teába főzve is fogyasztható. A kertből nyugodtan leszedhetők, egyedül forgalmas utak, árkok mellől nem javasolt a szedésük, hiszen ott megvan az esély a szennyezettségre.

A papsajtként is ismert erdei mályva minden föld feletti része, friss termése, virága és levele is fogyasztható. Gyulladáscsökkentő hatású, jelentős az A-vitamin- és kalciumtartalma is.
Fotó: Angelafoto / Getty Images Hungary

A lósóska vagy lórom kevésbé savanykás, mint a kerti rokona. Főzelékként vagy salátaként is elkészíthető, emésztésserkentő, vízhajtó hatású.
Fotó: Veronika111 / Getty Images Hungary

A tyúkhúr gazdag A- és C-vitaminban, magnéziumban is, új hajtásai jól illenek friss salátákba, de főzelékbe, levesbe, rántottába is illik.
Fotó: Stefan Rotter / Getty Images Hungary

A podagrafű virágzás előtti levele jó saláta-alapanyag, később karakteresebb ízt kap. C-vitamint, A-vitamint is tartalmaz, teája anyagcsere-serkentő, gyulladáscsökkentő hatású. Köszvényfűnek is nevezik, mivel hagyományosan borogatásra is használták.
Fotó: css0101 / Getty Images Hungary

A káposztafélékhez tartozó kányazsombor friss levele ugyancsak remek saláták, pestók ízesítésére. A- és C-vitamint tartalmaz, mustárolaj-tartalma miatt fokhagymás-mustáros ízű.
Fotó: karayuschij / Getty Images Hungary

A százszorszép fiatal levelei és virágai is gazdagíthatják a salátákat. A növény némi anyagcsere-serkentő hatással bír, flavonoidokat is tartalmaz.
Fotó: photon64 / Getty Images Hungary

A kerti laboda a libatopfélék közé tartozik, régen salátához és a spenóthoz hasonlóan főzeléket készítettek belőle, enyhén vizelethajtó, emésztésserkentő hatású, C-vitaminban, vasban, kalciumban, magnéziumban is gazdag.
Fotó: HeikeRau / Getty Images Hungary

A kereklevelű repkény föld feletti részét virágzáskor gyűjtik, vegyes salátába is tehető kis mennyiségben, de teaként légzőszervi és emésztési panaszok ellen is alkalmazható. Csak kúraszerűen, rövid távon javasolt fogyasztani.
Fotó: delobol / Getty Images Hungary

A lándzsás útifű köhögés elleni gyógynövényként ismert, virágzás előtti leveleiből akár saláta is készülhet. C-vitamint, káliumot, cinket is tartalmaz.
Fotó: Madeleine_Steinbach / Getty Images Hungary

A salátaboglárka virágzás előtti levelei és virágai is tehetők salátába, C-vitaminban gazdag növény. Virágzás után már nem javasolt a levelek fogyasztása.
Fotó: emer1940 / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)