Milyen helyen laksz? A kutatók szerint a választól függ, milyen betegség fenyeget
Aki gyalogosbarát helyen lakik, annál mérhetően kevesebb lehet a cukorbetegség és a vérnyomásproblémák esélye.

csalad-varos-utca-seta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakókörnyezet nem csupán a közösség közérzetét vagy biztonságérzetét befolyásolja, de az egészségét is. Az emberek több mint fele városban él, ám rendkívül sokat számít az, hogy a szűk környezetükben gyalogszerrel mi minden érhető el.

A gyalogosan jól bejárható, „aktivitásbarát” városrészek átfogó tanulmányok szerint az egészségmegőrzésben is fontos szerephez juthatnak, mivel motiváltabbá tesznek a napi testmozgásra.

Gyalogosbarát városrészek az egészségért

Egy 10 ország 14 városát vizsgáló tanulmány megállapította, hogy az autó nélkül is könnyen bejárható városrészekben élő lakosok hetente közel 90 perccel többet mozognak, szemben a kevésbé gyalogosbarát kerületekkel.

Az aktivitásbarát térségek azt jelölték ebben a kontextusban, hogy az adott helyen sokkal jobb a lakosság hozzáférése az üzletekhez, parkokhoz, szolgáltatásokhoz, gyalog- vagy kerékpárúthoz, tömegközlekedési eszközökhöz, ez pedig nagyobb fizikai tevékenységet tesz lehetővé. Hiszen egy tíz-tizenöt perces útra szívesen indul útnak az ember gyalog is, ám ha minden ügyet távol intézhet el, meglehet, hogy inkább autóba ül, így háztól házig utazik.

Csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát

Az észrevétlenül is több mozgás egészségügyi előnyökkel jár, akár a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri egészség vonatkozásában. Egy Kanadában, több mint 30 ezer fővel végzett tanulmány azt találta, hogy a jól bejárható területeken az elhízás előfordulása akár 10 százalékkal is alacsonyabb lehet más térségeknél. Egy ennél is nagyobb, mintegy 1,1 millió felnőtt bevonásával készült vizsgálat szerint az inkább csak autóval bejárható területeken 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség nyolc éven belül.

Egy ugyancsak kanadai tanulmány arra jutott, hogy a gyalogosan nehezen bejárható területekről egy mozgásbarát városrészbe költözés nagyjából 54%-ra csökkentheti a magasvérnyomás-betegség kockázatát is. De Ausztráliában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is hasonló eredményekre jutottak a kutatások.

Egyes tanulmányok készítői persze azt is elismerték, hogy a kép nem fekete vagy fehér, hiszen az alapvetően fittebb emberek akár tudatosan is dönthetnek egy mozgásra ösztönzőbb lakókörnyezetbe költözés mellett, továbbá a városrészek rossz infrastruktúrája, bejárhatatlansága akár a térség társadalmi-gazdasági állapotával is összefüggésben állhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

További vizsgálatokra azért is szükség lenne, hogy más egészséget befolyásoló tényezőket is megnézzenek a környezeti expozíció mellett, hiszen számos kölcsönhatás állhat fenn: a társadalmi-gazdasági körülmények, az elérhető élelmiszerek, a légszennyezettség, a zöldfelületek mértéke mind-mind befolyásolhatják az egészséget. A zöldfelületek szerepét egyébként több tanulmány felvetette az egészségvédelemben, a levegő tisztítása és az ideális mozgástér biztosítása miatt is fontos szerepe lehet.

Ennyit számít napi plusz ezer lépés

Már napi plusz ezer lépés is rengeteget számít a zsírégetési folyamatok beindításában, derült ki egy friss kutatásból.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük