6 gyönyörű kardioösvény Magyarországon, ami nem csak a szívnek és az érrendszernek tesz jót
Magyarországon eddig hat gyönyörű helyszínen alakítottak ki kardioösvényeket, amiket kifejezetten a szív- és érrendszer védelme és a betegségmegelőzés érdekében hoztak létre.

normafa ösvény
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több helyen bukkannak fel úgynevezett kardiotanösvények vagy kardioösvények, melyek kifejezetten szív- és érrendszeri betegek számára javasolt, terheléssel, pulzusszám-emelkedéssel járó mozgási lehetőséget nyújtanak.

A szívbarát erdei utak az Út az egészséghez program keretén belül jöttek létre, összesen már hat helyszínen jelöltek ki ösvényeket szív alakú piktogrammal, melynek a közepén egy fehér útkanyarulat látszódik. Különlegességük, hogy szakmai alapon meghatározott pontokon pulzusmérő állomásokat is kialakítottak, amik segítenek a túrázók szívének egészségi állapotát felmérni.

Gyönyörű kardioösvények

Rendszeres mozgással a különböző krónikus betegségek kockázata köztudottan csökkenthető. A kijelölt helyeken végzett gyalogtúrák jótékony hatással bírnak az érrendszerre nézve, de cukorbetegek számára, és súlyos elhízás esetén is javallott sétálni rajtuk. Gyakran látni olyan kirándulókat a helyszíneken, akik nordic walking gyaloglótechnikával és túrabottal haladnak végig az utakon, ami amellett, hogy kíméli az ízületeket, kitűnően fejleszti az állóképességet és az izomzatot. Akár vezetett gyalogtúrákon is részt lehet venni, de egyénileg is bejárhatóak az utak. A nagyszerű kardiológiai projekt még nem állt le, a tervek szerint 22 kardioösvényt jelölnek ki a következő években - addig is érdemes végignézni a jelenleg elérhető mesés helyszíneket.

(Cikken belüli képek forrása: miapa / indafoto CC BY-NC-SA 2.5 HU, Budapesti Szent Ferenc Kórház hivatalos oldala, BudapestKids, Utazz Pixelekkel, Tamás Kökény, Út az egészséghez / Facebook,  Kékes Online / Czímer Tamás, borítókép forrása: BudapestKids / Facebook)

Ezt is szeretjük