Fantasztikus a kilátás a legszebb lombkorona-tanösvényekről: 5 hazai útvonal, ami a magasban kanyarog

Egyre több tanösvényt alakítanak ki a föld felett pár méterrel, ahol madárcsicsergés és jó levegő várja a kirándulókat.

25865649 b1e654a431216de552d65d81d274ddeb xl
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természet szerelmesei madártávlatból is szemlélhetik a tájat a hazai lombkorona-tanösvényeken. A magasban haladó útvonalak a pazar kilátás mellett érdekes építészeti megoldásokat és a környék állat- és növényvilágával kapcsolatos információkat is kínálnak. 

A fák ágai közt kanyargó ösvények a család egészének kellemes kikapcsolódást biztosítanak. Méterekkel a föld felett sétálva jó levegő és madárcsicsergés várja a kirándulókat. Az utak változatos hosszúságúak, néhány tíz métertől több száz méterig terjednek.

Gerecse

A 2019-ben átadott gerecsei lombkorona-tanösvény érdekessége, hogy kör alakú, így látványnak sem utolsó. A 11 méter magas építmény Süttő és Tardos községek határán, a völgypart két oldaláról indul. Tájékoztató táblák segítenek az erdő különböző szintjeinek megismerésében. A fémszerkezet a közelben lévő Vöröshíd nevű kirándulóhely miatt vörös festést kapott, a járófelület tölgyfából készült. Az ösvény kerekesszékkel is használható. 

Pannonhalma

A Pannonhalmi Bencés Főapátság környezetében, a monostort övező parkerdőben 2018-ban adták át a természetbe szervesen illeszkedő lombkorona-tanösvényt. A 80 méter hosszú út legmagasabb pontja 14 méterrel a föld felett helyezkedik el. A faborítású építmény halat formáz, ami fontos keresztény szimbólum. Az ösvény kerekesszékkel is használható.

A közvetlen közelében található a Boldog Mór-kilátó, amelyről nagyszerűen belátni a környék dombságait, tiszta időben még a Bakony északi vonulatait is felfedezhetik a szemfüles kirándulók.

Gyomaendrőd

A gyomaendrődi Erzsébet ligeti tanösvény földön, vízen és levegőben halad. A ligeti séta során a madárvilágé a főszerep, a vízen pallókon lehet lépdelni, de csónakázásra is van lehetőség. A lombkorona-sétány többszintes, a tetején, 15 méter magasan üvegkilépőt is kialakítottak, ami csak a bátraknak ajánlott.

 A sok interaktív, játékos feladat miatt a gyerekek számára is élvezetes program lehet. A vízi és a lombok között lévő rész belépődíj ellenében látogatható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ipolytarnóc

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont lombkoronasétányát 2018-ban átalakították, így már a családosok is nagyobb biztonsággal használhatják a korábban hevederrel sétálható útvonalat. Az ösvény a játszótér melletti, háromemeletes indítótoronnyal kezdődik, amelynek alsó szintjéről csőcsúszda indul ki. Az őslábnyomos területen hologramos vetítéssel mutatják be az évmilliókkal korábban ott élt állatokat. A természetvédelmi terület világhírű őslénytani lelőhely, ahol még cápafogakra is bukkantak. A park belépőjeggyel látogatható. 

 Kaszó

A Somogy megyei Kaszóban található lombkorona-tanösvény különlegessége, hogy idős fák között fut. A kirándulók az aljnövényzettől egészen a lombokig szemügyre vehetik a faóriásokat. A masszív faszerkezet 124 méter hosszú és 9 méter magas. A környéken további három tanösvény  várja a turistákat. 

Mesébe illik a lombkoronasétány Makón: a Maros-parti fák között sétálhatsz

A túrázóknak ajánlott meglátogatni a Maros partját is: egy kalandpark és szabadidőközpont mellett itt kacskaringózik az ország másodikként kiépített lombkoronasétánya is, amelyen látványosan köszön vissza a város híressége, a hagyma. 

(Borító- és ajánlókép: Kaszó, forrása: Indafotó/fülemüle.)

Ezt is szeretjük