A kirándulás 6 csodálatos hatása a szervezetre: nem csak a vércukorszint stabilizálásában segít
A kirándulás élvezetes és nagyon egészséges mozgásforma, megéri elővenni a túrabakancsot!

kiránduló nő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kirándulás valódi kikapcsolódást biztosít, a friss levegő, a természet csendje és látványa miatt sokan hódolnak a mozgás eme válfajának.

Az ősziesebb idő beköszöntével pedig sokfelé előkerülnek az esetleg a nyári meleg miatt elcsomagolt bakancsok. Viszonylag ritka viszont, hogy valaki a kirándulásra edzésformaként, az egészségmegőrzés eszközeként tekintsen, pedig ez sem lenne téves gondolat, hiszen számos pozitív hatással bír a szervezetre nézve. Amennyiben eddig gondolkodtál volna rajta, hogy rendszeresen túrázni kezdj, a következő szempontok talán segítenek a döntésben.

Segít a szívbetegségek megelőzésében

A túrázás a kardiovaszkuláris állóképességet jócskán képes növelni, főleg akkor, ha az útvonalat emelkedők is tarkítják - márpedig a legtöbbször legalább egy-két domb a kiránduló útjába akad. A kaptatók erőteljesebb munkára fogják a szívet. A mozgás általában is segít a vérnyomás optimalizálásában, a magas értékek csökkentésében, és ez a kirándulással sincs másként, így hosszú távon a szív- és érrendszeri megbetegedések prevenciójában is kifejezetten hasznos lehet.

Segít a vércukorszint stabilizálásában

A szénhidrátanyagcsere-zavarok terápiájának kulcsfontosságú eleme a rendszeres mozgás. A túrázás időnként ugyan intenzív lehet, de a szervezet számára nem jelent akkora stresszt, mint például a futás, ami a stresszhormon, a kortizol szintjét is növelheti, és vércukorszint-emelkedéssel járhat. A mérsékeltebb, kitartóan végzett mozgásformák során az izmok glükózigénye megnő, idővel a vércukorszintben és az inzulinérzékenységben javulás állhat be. A cukorbetegeknek viszont alaposan fel kell készülniük a túrára, bőséges folyadékkal, illetve gyors felszívódású szénhidráttal arra az esetre, ha leesne a vércukorszintjük. 1-es típusú diabétesz esetén pedig az inzulin megfelelő tárolásáról is gondoskodniuk kell.

Fejleszti az egyensúlyt

Az erdőben hiába is várna az ember könnyű, tükörsima terepet. Bizonyos szakaszokon folyton a földet kell kémlelni, mert a fák gyökérzete, a kidőlt törzsek, a kavicsok és a sziklák, a lejtős útvonal mind-mind nehezítik a haladást. Azzal, hogy a túrázó megpróbál talpon maradni, átlépi az akadályokat, vagy éppen fellép rájuk, az egyensúlyérzéke is fejlődik. A bizonytalanul közlekedőknek ajánlott botot is magukkal vinniük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fokozza a törzsstabilitást

Azt valószínűleg mindenki tapasztalja a túrázás során, hogy az alsó végtag izmai végig keményen dolgoznak, főleg hegynek fel, illetve hegyről le. Az egyenetlen felszín, az emelkedők és a lejtők hatására viszont észrevétlenül munkába állnak a törzs stabilitásáért felelős izmok is.

Segít az optimális testsúly megőrzésében, elérésében

A kirándulás túlsúllyal is végezhető mozgásforma, igaz, ekkor eleinte olyan terepet ajánlott választani, ami kevésbé megterhelő, továbbá a botok használata is javasolt. A túrázással jelentős mennyiségű kalória égethető el, a pontos számot sok tényező befolyásolja, így például az egyén testsúlya, az útvonal nehézsége és hossza, a cipelt hátizsák mérete, valamint a tempó. A rendszeres kirándulás amellett, hogy növeli az állóképességet, az optimális testsúly megőrzésében, elérésében is segít, ráadásul élvezetes módon, ami ahhoz is hozzájárul, hogy az ember örömmel végezze a mozgást.

Hatékony stresszcsökkentő

Külön-külön is sokan sok helyen leírták már a természet és a mozgás stresszcsökkentő hatásait. A kettő együtt hatékonyan segíthet az idegeskedés és a szorongás mérséklésében, ami az egészséges életmód alapfeltétele, és talán az egyik legnehezebb feladat, amivel az ember napjainkban szembenéz. A lakóhely környékén tett napi 15-20 perces séta is hozzájárulhat a gondolatok rendezéséhez, a természet csöndje és a friss levegő pedig még hasznosabb lehet ebben. 

 Hogyan kezdj hozzá?

Mint minden mozgásforma esetén, itt is érvényes a fokozatosság elve. Nem kell egyből a Csóványosra vagy a Kékestetőre felmenned. Eleinte a könnyű, rövidebb terep az ideális választás, ahol felmérheted a saját állóképességedet, betörheted a bakancsodat, kitapasztalhatod, hogy milyen öltözetben érzed magad kényelmesen. Később iktass be egy-két emelkedőt, növeld a távot pár kilométerrel! A túrabotok használatát is érdemes kipróbálni, amellett, hogy a nehezebb terepen és a sárban plusz stabilitást biztosítanak, a felső végtag izmait is jobban bekapcsolják a mozgásba. Ha már több kihívásra van szükséged, jöhetnek a nehezebb és hosszabb túrák, valamint a súlyosabb hátizsákok. Az országban számos útvonal várja a kezdő és a haladó túrázókat egyaránt. 

Gyönyörű kardioösvények itthon

Egyre több helyen bukkannak fel úgynevezett kardiotanösvények vagy kardioösvények, melyek kifejezetten szív- és érrendszeri betegek számára javasolt, terheléssel, pulzusszám-emelkedéssel járó mozgási lehetőséget nyújtanak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük