A kirándulás 6 csodálatos hatása a szervezetre: nem csak a vércukorszint stabilizálásában segít
A kirándulás élvezetes és nagyon egészséges mozgásforma, megéri elővenni a túrabakancsot!

kiránduló nő
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kirándulás valódi kikapcsolódást biztosít, a friss levegő, a természet csendje és látványa miatt sokan hódolnak a mozgás eme válfajának.

Az ősziesebb idő beköszöntével pedig sokfelé előkerülnek az esetleg a nyári meleg miatt elcsomagolt bakancsok. Viszonylag ritka viszont, hogy valaki a kirándulásra edzésformaként, az egészségmegőrzés eszközeként tekintsen, pedig ez sem lenne téves gondolat, hiszen számos pozitív hatással bír a szervezetre nézve. Amennyiben eddig gondolkodtál volna rajta, hogy rendszeresen túrázni kezdj, a következő szempontok talán segítenek a döntésben.

Segít a szívbetegségek megelőzésében

A túrázás a kardiovaszkuláris állóképességet jócskán képes növelni, főleg akkor, ha az útvonalat emelkedők is tarkítják - márpedig a legtöbbször legalább egy-két domb a kiránduló útjába akad. A kaptatók erőteljesebb munkára fogják a szívet. A mozgás általában is segít a vérnyomás optimalizálásában, a magas értékek csökkentésében, és ez a kirándulással sincs másként, így hosszú távon a szív- és érrendszeri megbetegedések prevenciójában is kifejezetten hasznos lehet.

Segít a vércukorszint stabilizálásában

A szénhidrátanyagcsere-zavarok terápiájának kulcsfontosságú eleme a rendszeres mozgás. A túrázás időnként ugyan intenzív lehet, de a szervezet számára nem jelent akkora stresszt, mint például a futás, ami a stresszhormon, a kortizol szintjét is növelheti, és vércukorszint-emelkedéssel járhat. A mérsékeltebb, kitartóan végzett mozgásformák során az izmok glükózigénye megnő, idővel a vércukorszintben és az inzulinérzékenységben javulás állhat be. A cukorbetegeknek viszont alaposan fel kell készülniük a túrára, bőséges folyadékkal, illetve gyors felszívódású szénhidráttal arra az esetre, ha leesne a vércukorszintjük. 1-es típusú diabétesz esetén pedig az inzulin megfelelő tárolásáról is gondoskodniuk kell.

Fejleszti az egyensúlyt

Az erdőben hiába is várna az ember könnyű, tükörsima terepet. Bizonyos szakaszokon folyton a földet kell kémlelni, mert a fák gyökérzete, a kidőlt törzsek, a kavicsok és a sziklák, a lejtős útvonal mind-mind nehezítik a haladást. Azzal, hogy a túrázó megpróbál talpon maradni, átlépi az akadályokat, vagy éppen fellép rájuk, az egyensúlyérzéke is fejlődik. A bizonytalanul közlekedőknek ajánlott botot is magukkal vinniük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Fokozza a törzsstabilitást

Azt valószínűleg mindenki tapasztalja a túrázás során, hogy az alsó végtag izmai végig keményen dolgoznak, főleg hegynek fel, illetve hegyről le. Az egyenetlen felszín, az emelkedők és a lejtők hatására viszont észrevétlenül munkába állnak a törzs stabilitásáért felelős izmok is.

Segít az optimális testsúly megőrzésében, elérésében

A kirándulás túlsúllyal is végezhető mozgásforma, igaz, ekkor eleinte olyan terepet ajánlott választani, ami kevésbé megterhelő, továbbá a botok használata is javasolt. A túrázással jelentős mennyiségű kalória égethető el, a pontos számot sok tényező befolyásolja, így például az egyén testsúlya, az útvonal nehézsége és hossza, a cipelt hátizsák mérete, valamint a tempó. A rendszeres kirándulás amellett, hogy növeli az állóképességet, az optimális testsúly megőrzésében, elérésében is segít, ráadásul élvezetes módon, ami ahhoz is hozzájárul, hogy az ember örömmel végezze a mozgást.

Hatékony stresszcsökkentő

Külön-külön is sokan sok helyen leírták már a természet és a mozgás stresszcsökkentő hatásait. A kettő együtt hatékonyan segíthet az idegeskedés és a szorongás mérséklésében, ami az egészséges életmód alapfeltétele, és talán az egyik legnehezebb feladat, amivel az ember napjainkban szembenéz. A lakóhely környékén tett napi 15-20 perces séta is hozzájárulhat a gondolatok rendezéséhez, a természet csöndje és a friss levegő pedig még hasznosabb lehet ebben. 

 Hogyan kezdj hozzá?

Mint minden mozgásforma esetén, itt is érvényes a fokozatosság elve. Nem kell egyből a Csóványosra vagy a Kékestetőre felmenned. Eleinte a könnyű, rövidebb terep az ideális választás, ahol felmérheted a saját állóképességedet, betörheted a bakancsodat, kitapasztalhatod, hogy milyen öltözetben érzed magad kényelmesen. Később iktass be egy-két emelkedőt, növeld a távot pár kilométerrel! A túrabotok használatát is érdemes kipróbálni, amellett, hogy a nehezebb terepen és a sárban plusz stabilitást biztosítanak, a felső végtag izmait is jobban bekapcsolják a mozgásba. Ha már több kihívásra van szükséged, jöhetnek a nehezebb és hosszabb túrák, valamint a súlyosabb hátizsákok. Az országban számos útvonal várja a kezdő és a haladó túrázókat egyaránt. 

Gyönyörű kardioösvények itthon

Egyre több helyen bukkannak fel úgynevezett kardiotanösvények vagy kardioösvények, melyek kifejezetten szív- és érrendszeri betegek számára javasolt, terheléssel, pulzusszám-emelkedéssel járó mozgási lehetőséget nyújtanak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük